Home Administrație Pentru ce si de unde scoate bani Primaria

Pentru ce si de unde scoate bani Primaria

86

Pentru ce si de unde scoate bani Primaria

Consiliul Local Cluj-Napoca s-a intrunit saptamana aceasta pentru a stabili, printre altele, rectificari bugetare si alocari financiare. Sume de aproape 14 milioane de lei au fost distribuite, pe diferite capitole, pentru reduceri si gratuitati pe transportul in comun, pentru lucrari si plata arieratelor la scoli si spitale, precum si pentru deszapezire, de vreme ce intr-o luna iarna bate la usa.

Bugetul local pe anul acesta a fost rectificat de la 973 milioane lei la 976 milioane lei. Aceasta masura a fost motivata de primarul Emil Boc prin necesitatea sustinerii unor programe aflate in derulare, cum ar fi gratuitatea pe mijloacele de transport in comun pentru studenti, elevi, someri, pensionari, salubrizarea pe timp de iarna, sustinerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile din scoli.
Banii au fost luati de la capitolul „dobanzi si comisioane”, de unde s-a identificat suma de 4 milioane de lei disponibila pentru a fi redistribuita catre alte domenii, dar si din fondurile puse deoparte pentru parkinguri, dat fiind ca lucrarile la cladirea de pe strada Negoiu din Manastur incep abia anul viitor.

RATUC cere suplimentari

Din acestia, 250.000 lei au mers catre Regia Autonoma de Transport Urban Calatori Cluj-Napoca pentru a sustine gratuitatea transportului pentru studentii posesori de carduri studentesti si 4,4 milioane lei pentru gratuitatea transportului pentru pensionari, someri si donatori de sange. Circa 41.000 de lei sunt pentru transportul elevilor din colonia Sopor la scolile din Cluj-Napoca, 127.000 de lei pentru transportul elevilor din Pata Rat si peste 68.000 de lei pentru transportul elevilor din Valea Fanatelor. Alti 4,3 milioane lei au fost alocati institutiilor de invatamant preuniversitar pentru iluminat, incalzire si alte servicii. Pentru serviciile de deszapezire au fost alocate 2,8 milioane de lei.
Nici cultura si promovarea orasului nu au fost trecute cu vederea la aceasta rectificare. Teatrul Maghiar a primit 250.000 lei pentru Festivalul International de Teatru Interferente si 10.000 lei au mers catre Asociatia Grupul Pont pentru organizarea finalei competitiei „Youth@Cluj-Napoca 2015 – Cluj-Napoca for European Youth Capital”. Asociatia pentru Adevarul Revolutiei din judetul Cluj a primit 30.000 lei pentru organizarea unei activitati de comemorare a 23 de ani de la Revolutia din 1989. Echipa de handbal feminin U Jolidon a primit 100.000 lei pentru costurile legate de participarea la Liga Campionilor Europeni, iar echipa de fotbal feminin Olimpia Cluj-Napoca a primit 30.000 lei pentru acoperirea costurilor legate de participarea la UEFA Women’s Champions League.

Mai multa transparenta

In urma rectificarii bugetare, Spitalul Municipal Clujana, aflat in subordinea Consiliului Local a primit 1 milion lei, si, chiar daca nu se afla in subordinea forului legislativ local, Institutul Inimii a primit 200.000 lei pentru reparatii, Spitalul Judetean, 500.000 lei, tot pentru reparatii la trei clinici, iar Institutul Regional de Gastroenterologie, 200.000 lei prin realocare.
Chiar daca au fost de acord cu aceasta rectificare bugetara, consilierii USL au cerut primarului mai multa transparenta cand se iau decizii care implica alocarile din bani publici. Consilierul Doru Stoica a subliniat ca astfel de rectificari se fac in urma unor dezbateri publice. „E mai deschisa aceasta rectificare a noastra decat cea de la Guvern pentru ca proiectul a fost disponibil cu cinci zile inainte si a putut fi consultat. In decembrie vom mai avea o rectificare de buget, cu siguranta”, a completat Boc.
Consilierul USL Ioana Borza insistat asupra cererii consilierilor USL ca la urmatoarea rectificare, dar si la pregatirea proiectiei bugetare pentru 2013 sa implice activ si opozitia din Consiliul Local. „Noi trebuie sa lucram bine si profesionist, indiferent de ceea ce se intampla la guvern. Nu doar sa ni se prezinte cu trei zile inainte un proiect gata facut, la care nu se mai pot face amendamente”, a spus Borza.

Pietele „de rangul doi”

De asemenea, Primarul Emil Boc a propus in sedinta de Consiliu Local de saptamana trecuta un amendament la bugetul local pentru organizarea unui concurs de solutii, in urma caruia Piata Mihai Viteazu din Cluj-Napoca sa fie modernizata.
Edilul a afirmat ca nu este multumit de cum arata Piata Mihai Viteazu, care s-a transformat, in timp, intr-o piata de rang doi. „Nu sunt multumit deloc de cum arata Piata Mihai Viteazu si nu am asteptat pana anul viitor pentru a incepe doar de atunci programul de investitii. Am sa solicit un amendament pentru ca, inca de acum, sa putem da drumul la un concurs de solutii care sa ne permita o formula moderna de amenajare a tot ce inseamna Piata Mihai Viteazu”, a declarat astazi primarul. Intrebat ce suma va fi necesara pentru concursul de proiecte, Boc a avansat cifra de 50.000 de lei. Amendamentul a fost aprobat de consilieri, urmand sa inceapa evaluarea cerintelor si costurilor unui asemenea proiect.
Cu ocazia discutiei despre modernizarea Pietei Mihai Viteazu, consilierii USL au adus in atentia colegilor lor un alt aspect al spatiului public clujean care ridica probleme de ani buni. Piata Garii este una din zonele pentru care administratia incearca sa gaseasca solutii, dar care se afla in continuare intr-o stare de degradare.
Consilierii din opozitie au subliniat ca este necesara o reorganizare a circulatiei in zona si amenajarea spatiului Pietei Garii, pentru a aduce aceasta zona la standarde europene. Acestia sustin ca proiectul intarzie sa se materializeze din cauza viceprimarului Gheorghe Surubaru, fost director al Regionalei CFR. De cealalta parte, acesta sustine ca Primaria a luat deja in vizor aceasta problema si a demarat masuri pentru reabilitare: vor fi efectuate un studiu de fezabilitate si un proiect tehnic pentru amenajarea unui pasaj de legatura intre Piata Garii si pasajul de sub liniile ferate si se incearca identificarea unui teren pentru amenajarea unei parcari supraterane in zona.

Diana Gabor

Onoruri pentru sportivii clujeni

Fostul primar interimar al municipiului, consilierul local Radu Moisin, a anuntat ca Simona Richter si Florin Bercean au primit titlul de cetateni de onoare ai orasului Cluj-Napoca, pentru contributia lor la impunerea unei bune imagini a municipiului pe plan national si international.
„Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, marti, acordarea titlului de cetatean de onoare al municipiului antrenorilor Centrului Olimpic de judo feminin al Romaniei, Simona Richter si Florin Bercean, pentru merite sportive de exceptie si pentru faptul ca au contribuit la impunerea unei bune imagini a municipiului pe plan national si international. Ca antrenori au pregatit o serie de sportivi cu care au castigat medalii la campionate mondiale, europene, precum si la Jocurile Olimpice din ultimii ani”, a spus Moisin.
Simona Richter este maestra emerita a sportului si a obtinut, ca sportiva 15 medalii nationale la judo, numeroase medalii mondiale si europene, precum si o medalie de bronz la Jocurile Olimpice. Florin Bercean este singurul tehnician clujean care a participat la patru editii ale Jocurilor Olimpice, in calitate de antrenor al lotului olimpic de judo feminin a Romaniei. „Alina Dumitru la Beijing in 2008, doua de argint, prin Alina Dumitru si Corina Caprioriu, la Londra 2012, si una de bronz, prin Simona Richter, la Sydney 2000”, au aratat reprezentantii Primariei clujene.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here