Milena Prună, mamă a doi adolescenți, Mara (18 ani) și Mihai (16 ani), a decis să emigreze România în anul 2016, pentru binele acestora, stabilindu-se cu familia în Londra.

La vârsta de 2 ani și jumătate, Mara a fost diagnosticată cu austism, așadar toată energia și acțiunile familiei s-au îndreptat spre recuperarea ei, scrie monitorulcj.ro.

Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Afecțiunea se manifestă prin dificultate în comunicare, lipsă de sociabilitate, simţuri diminuate sau prea dezvoltate, excese comportamentale. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora.

Dacă în România, statul nu a putut să ofere familiei mai mult decât un diagnostic de autism, în Anglia însă, a fost suficient ca la liceu și la facultate, mama să prezinte documentele medicale pentru ca profesorii și consilierii să vină cu strategii și soluții personalizate.

Tânăra Mara, un muzician talentat, a a studiat la Purcell School for Young Musicians, iar acum este în anul I de facultate la Guildhall School of Music & Drama.

Acum 16 ani, când diagnosticul Marei a fost pus, în acea perioadă în România, autismul și recuperarea erau chestiuni prea puțin cunoscute. Milena a început să se documenteze comandând diferite cărți din Statele Unite, aflând astfel că sunt mulți copii cu aceeași problemă, însă servicii pentru ei, zero. Astfel, de nevoie, alături de alte două mămici a pus bazele Asociației Autism Transilvania, începând cu un sprijin pentru 4 copii. Acum centrul are peste 100 de beneficiari, iar fundația a organizat și o școală pentru copiii cu dizabilități.

Mara s-a dovedit a fi un copil foarte talentat la muzică, acest har marcându-i viața. A urmat cursurile Colegiului de Muzică ”Sigismund Toduță” din Cluj, iar în 2016 a ajuns în finala ”Românii au Talent”. Când Mara a primit o bursă de studiu la o școală de muzică de lângă Londra, părinții nu au stat pe gânduri și s-au mutat cu toții în Marea Britanie.

Adevărații supereroi, trăiesc printre noi și nu poartă pelerină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here