Un bărbat din comuna Iclod, județul Cluj, s-a trezit în dimineața zilei de vineri, 12 mai, cu mascații la ușă, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări. Potrivit mandatului de percheziție domiciliară, anchetatorii aveau dreptul să ridice bunurile care aveau legătură cu posibila activitate infracțională, însă polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej, au ridicat până și bijuteriile deținute de soția și fiica suspectului.
Avocatul Vladimir Mătușan este cel care îl reprerzintă pe bărbatul suspectat de comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigări. Acesta a declarat pentru Gazeta de Cluj că procurorul care a condus ancheta a avut o atitudine neprofesionistă și abuzivă atât față de el, cât și față de clientul său.
„Atitudinea celei care a condus ancheta a fost una neprofesionistă, jignitoare și abuzivă față de inculpat și chiar față de mine, ca avocat. M-a amnenițat că dacă menționez punctul meu de vedere pe cameră mă scoate afară din imobil.
Mandatul de percheziție domiciliară emis la data de 11 mai 2023 de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej avea ca scop descoperirea și ridicarea bunurilor ce au legătură cu activitatea infracțională de contrabandă, ori a căror circulație sau deținere este interzisă, ori există suspiciunea că pot avea legătură cu săvârșirea unei infracțiuni.
Doresc să menționez că inculpatul nu a fost întrebat înainte să mă deplasez la domiciliul acestuia și nici după ce m-am prezentat la fața locului, înainte de a începe perchețiția, dacă deține sume de bani, dacă poate justifica proveniența lor și nu i s-a solicitat să indice unde sunt banii și să precizeze exact suma pe care o are în casă.
Bijuteriile erau ale soției și ale fetiței inculpatului și nu puteau fi ridicate în condițiile în care nu se poate susține că au legătură cu săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Nu este interzisă deținerea de bijuterii sau de bani în casă, atât timp cât nu este vorba despre sume mari de bani și sunt destinate întreținerii familiei.
Nu este normal să-i iei omului toți banii din portofel, era vorba de 5900 de lei. Anchetatorii i-au percheziționat chiar și haina soției inculpatului, unde au găsit o cartelă telefonică nefolosită pe care au ridicat-o. Nu e ilegal să deții o cartelă neutilizată. Au fost ridicate inclusiv cheile de la mașina din curte.
Au văzut și au constatat că nu există bunuri care ar putea indica săvârșirea infracțiunii de contrabandă sau bunuri interzise de lege. S-au demontat până și șemineurile. Este un exces de zel pe care nu l-am mai întâlnit niciodată în cei aproape 20 de ani de activitate la nicio percheziție.
Mai mult, este vorba despre aceeași doamnă inspector care l-a audiat pe clientul meu inițial, în data de 10 mai, când a fost reținut și condus la sediul Poliției din municipiul Dej, doamnă inspector pe care eu am recuzat-o. M-a deranjat modul abuziv în care a fost efectuată percheziția, nu faptul că s-a emis acest mandat de percheziție. Conform Codului de Procedură penală, organul care efectuează percheziția trebuie să se încadreze în prevederile mandatului.
Consider că este un abuz ca să ridici astfel de obiecte care exced mandatului de percheziție domiciliară și chiar sume de bani care să facă imposibilă supraviețuirea, să-i lase fără niciun mijloc de existență. Cu ce să se mai întrețină această familie?”, a transmis avocatul Vladimir Mătușan pentru Gazeta de Cluj.
Citeșțte și: Pe batistuța europarlamentarului Rareș Bogdan s-au găsit urme de moloz de 1,5 milioane euro