Ieri, a avut loc o amplă acțiune a poliției la sediul Direcției Silvice Maramureș și la domiciliile unor funcționari din primării, însă surse din Gazeta de Cluj spun că aceste percheziții nu vizează adevăratele zone ale dezastrului — pădurile din teren — ci par mai degrabă o tentativă de intimidare a angajaților care au avut curajul să semnaleze jaful real.

Potrivit acelorași surse, adevăratul furt nu se află între birourile Direcției, ci în pădure, în zona Valea Vaserului, acolo unde au fost descoperite sute de cioate și urme ale unor defrișări masive într-o arie protejată. În loc să investigheze tăierile ilegale de pe teren, autoritățile par să își concentreze eforturile pe reducerea la tăcere a celor care deranjează mafia lemnului.

Este vorba chiar despre aceiași ofițeri cu care Crin Iosif Gălățean se luptă de peste 15 ani, oameni care, în loc să cerceteze serios tăierile ilegale, par să mimeze investigațiile.

Acuzațiile sunt grave: peste 1 milion de metri cubi de lemn ar fi fost tăiați ilegal din aria protejată Valea Vaserului. Corpul de control al Ministerului Mediului a confirmat, în urma unei vizite în teren, un dezastru ecologic — mii de cioate în pădure, semn clar al exploatării ilegale. Rapoartele au fost trimise către ministru, care a direcționat cazul spre IPJ Maramureș – Delicte Silvice, coordonat de Marian Sora, șeful de la nivel național.

Ieri dimineață, au avut loc percheziții la Direcția Silvică Maramureș și la Primăria locală, dar surse apropiate anchetei susțin că acțiunea a fost de fapt un avertisment voalat către angajații direcției care au avut curajul să sesizeze neregulile.

Surpriza nu se oprește aici. Perchezițiile au avut loc exact în ziua în care Ioan Horj, șeful Direcției Silvice Maramureș, a fost reînvestit pentru 60 de zile, gest interpretat de apropiați ca o tentativă de presiune pentru a-l forța să demisioneze și a lăsa liber drumul mafiei lemnului locale.

Zeci de dosare penale și sesizări zac de ani de zile în sertarele instituțiilor competente, fără să se miște nimic. Singura preocupare a autorităților pare a fi să claseze aceste cazuri cu prejudicii de milioane de euro „cu autor necunoscut”, deși Sistemul SUMAL arată clar cine a exploatat și unde a transportat lemnul.

Potrivit unor angajați ai Direcției Silvice Maramureș și Ocolului Silvic Vișeu, un fapt revoltător ridică suspiciuni majore: comisarul-șef Ardelean Cristian ar fi interzis în mod expres accesul echipelor Gărzii Forestiere în teren, împiedicând verificările acolo unde dezastrul ecologic este evident — în pădurile din zona Valea Vaserului.

Această interdicție suspectă vine exact în momentul în care în zonă au fost descoperite zeci de cioate și urme clare ale unor tăieri ilegale masive, într-o arie protejată. Interzicerea accesului în pădure pare să nu aibă alt scop decât limitarea oricărei dovezi directe, sugerând că ancheta e sabotată chiar din interior.

Suspiciunile sunt cu atât mai mari cu cât, potrivit surselor din interior, acest dosar riscă să sfârșească într-un sertar, ca multe altele, cu eticheta „autor necunoscut”, dar cu un nume bine cunoscut pe copertă: Vlad Vasile, actualul șef al Ocolului Silvic Vișeu, despre care se vorbește că ar fi protejat de rețele influente.

1 COMENTARIU

  1. Asta este Romanica ….furați liniștiți, instituțiile statului vă protejează! Crede cineva în recuperarea prejudiciului ??????? Hmmmm …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.