ciocan tribunal

După ce au încercat să-l înfunde pe fostul șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, Liviu Şipoş, cele patru persoane, care s-au declarat părți vătămate în dosar, s-au lăsat de afacerile cu mobilă și s-au apucat de găinării. 

Torino Vladimir Sfârlea, Lucian Mihai Pisaltu, Petrică Marius Foghiș și Dumitrița Carat  sunt cele patru persoane vătămate în dosarul fostului șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, Liviu Şipoş. Fostul comisar de la Serviciul Antidrog Cluj a fost trimis în judecată, după  ce a început să-l urmărească pe traficantul de droguri Torino Vladimir Sfârlea, condamnat pentru traficarea a peste cinci tone de heroină în urma unui dosar penal la care chiar Șipoș a lucrat în perioada 2000-2003, dar și pe alte persoane care gravitau în jurul acestuia, pentru că avea indicii clare că se pun bazele unei noi rețele de trafic de droguri.  

În urma cercetărilor pe care le-a efectuat, Liviu Șipoș a constatat că Torino închiriase două grajduri, în comuna Florești, în care derula o afacere cu mobilier. Fostul comisar și-a dat seama că în halele respective nu era nici urmă de mobilă. Cu toate acestea, Torino, alături de Foghiș, Pisaltu și Carat se deplasau frecvent în acea locație după lăsarea serii cu mai multe mașini, iar după câteva ore de staționare în interiorul grajdurilor, autoturismele plecau spre București, Oradea, Sighet sau Ucraina.

Denunțătorii lui Șipoș au tras pe linie moartă afacerile cu mobilier

În înscrisurile oficiale, cele două hale figurau ca sediu social pentru mai multe societăți deținute de cele cele patru persoane care au îmbrăcat haina unor persoane vătămate în dosarul lui Liviu Șipoș.  

Este foarte interesant că imediat după arestarea lui Liviu Șipoș din august 2020,  afacerile cu mobilă derulate Torino Vladimir Sfârlea, Lucian Mihai Pisaltu, Petrică Marius Foghiș și Dumitrița Carat au fost lăsate de izbeliște. Una dintre societățile care are sediu social la halele închiariate de Torino în comuna Florești este STARCHAIRS SRL, deținută de Andrada Catalina Balogh și Horatiu Marius Foghiș.  Cu toate că societatea a fost înființată în anul 2011, nu sunt disponibile informații financiare decât pentru anii 2020 și 2021. În anul în care Liviu Șipoș a fost reținut, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 81.756, un profit net de 38.861 de lei și datorii în valoare de 573.915 de lei, fără niciun angajat. În anul 2021, afacerea a intrat în line moartă. Cifra de afaceri a fost pe zero, profitul net pe minus, singura constantă fiind datoriile. 

ML INVEST SCAUNE SI MESE SRL, o altă firmă care-și are sediul în halele închiriate de Torino, este deținută de Dumitrița Carat. Societatea o duce destul de bine având în vedere că nu a avut niciodată mai mult de un angajat pe an. Potrivit informațiilor financiare, în anul 2021, firma a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 574.015 de lei, un profit net de 158.136 de lei și datorii de 406.725 de lei. 

Lista continuă cu societatea ML GROUPE SRL, patronată de  Maria Victoria Echim și Petrică Marius Foghiș. Înființată în anul 2013, firma a fost lăsată de izbeliște din anul 2020, înregistrând datorii de ordinul milioanelor de lei. 

Firma TORI TUBE METAL SRL își are sediul la aceeași adresă și este deținută de Torino Vladimir Sfârlea. Obiectul de activitate al societății face referire la fabricarea produselor metalice obținute prin deformare plastică; metalurgia pulberilor. Pentru această societate nu sunt disponibile informații financiare, având în vedere că a fost înființată abia în vara anului 2022. 

Pe lângă aceste societăți, la aceeași adresă și-au desfășurat activitatea și alte firme care se ocupau cu fabricarea mobilei, care au fost puse pe butuci cu mult înainte ca Liviu Șipoș să fie arestat. 

Foghiș a lăsat afacerile cu mobilă și s-a apucat de găinării 

Petrică Marius Foghiș a fost implicat recent într-un dosar penal de pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, care are ca obiect furtul calificat. Foghiș a fost trimis în judecată alături de alte trei persoane în anul 2017, iar sentința definitivă a fost pronunțată în vara anului 2022. 

Potrivit anchetatorilor, „în perioada 19-21.07.2014, persoane necunoscute, prin efracţie, au pătruns în incinta unei întreprinderi individuale din Cluj-Napoca, iar din interior au sustras circa 70 de covoare de diferite dimensiuni, un aparat POS şi casa de marcat, cauzând un prejudiciu de circa 20.000 lei”. Foghiș nu a participat la furt, însă a cumpărat covoarele furate de ceilalți bărbați. 

Cu toate că a susținut că nu a cumpărat niciun covor, anchetatorii au descoperit pe telefonul lui Foghiș un mesaj în care fiica sa îi spunea următoarele: „Am vrut să îţi scriu ceva aici pentru că nu ai răspuns la telefon. Mâine e zi de weekend şi la magazine e deschis cam până la 2, aşa că dacă mergem trebuie să mergem de dimineaţă. Am vrut să îţi zic şi că doresc să văd ce covoare ai la hală, dacă poţi să mă duci cândva să le văd, aş avea nevoie de unul mai mic pentru cameră”. Mai mult, martorii audiați în cauză au susținut că Foghiș a fost anunțat că respectivele covoare au fost furate. 

Cu toate că procurorii au stabilit că Petrică Marius Foghiș este vinovat de săvârșirea infracțiunii de tăinuire, magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au încetat procesul penal pornit împotriva acestuia, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale, fiind obligat să achite numai 1950 de lei pentru covoare pe care le-a cumpărat de la cei trei hoți. 

Liviu Șipoș, trimis în judecată după ce ar fi încercat să destructureze rețeaua „Torino II”

Liviu Șipoș a activat în structurile Ministerului Afacerilor Interne timp de 25 de ani. Și-a început activitatea la structura de Filaj și Investigații, a continuat în cadrul Centrului Zonal de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, fiind transferat ulterior în fosta structură a Parchetului Național Anticorupție, actuala DNA. Cu toate că s-a pensionat în anul 2005, acesta a continuat să facă ceea ce știa cel mai bine și a  pus bazele unei agenții de detectivi particulari. Problemele au început în anul 2007, când Liviu Șipoș susține că a primit amenințări cu moartea și alte acte de violență  care îl priveau pe el și pe membrii familiei sale, atât direct, pe telefonul acestuia, cât și prin intermediari. 

Fostul șef al Serviciului Antidrog Cluj a sesizat organele abilitate în anul 2007, însă Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj i-a comunicat că se clasează cauza întrucât nu pot fi identificate persoanele care îi aduc amenințări. Văzând că autoritățile competente ale statului nu poat identifica și trage la răspundere penală persoanele care îi aduc amenințări, Șipoș a început să-i supravegheze pe Torino și pe ceilalți parteneri de afaceri ai fostului traficant de droguri. 

Liviu Șipoș a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic și fals informatic. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.