Legea carantinei și izolării reprezintă de departe cel mai controversat proiect votat de către deputați în perioada pandemiei. Amânarea votului final în privința acestui proiect de lege nu face altceva decât să stârnească și mai multe controverse, în timp ce “inclusiv unii dintre oamenii politici s-au lăsat influențați de discuțiile din piață sau de pe Facebook, din online, ce au ca scop minimalizarea a ceea ce se întâmplă”, după cum subliniază Florin Vasile Stamatian, medic și membru al Camerei Deputaților.
Legea în cauză ar trebui definitivată cât mai repede, însă Partidul Social Democrat refuză votarea proiectului. Ulterior, președintele Iohannis se arată siderat de atitudinea partidului, reproșându-i acestuia că tergiversează și dă dovadă de cinism, privând în același timp guvernul de instrumente de luptă cu pandemia.
Care e vina PSD-ului? Că vrea să facă o lege corectă, fără încălcarea drepturilor cetățenești?
Cornel Itu, membru al Parlamentului României, este de părere că președintele a exagerat în afirmațiile sale și este de părere că prin aprobarea legii carantinării și izolării, în forma votată de către deputați, drepturile și liberățile cetățenilor sunt încălcate.
“Vreau un punct de vedere clar, concis, din partea premierului și a Ministrului Sănătății pentru că anumite drepturi se încalcă și trebuie o reglementare foarte corectă. La Camera Deputaților am amendat legea carantinării și a izolării cu 83 de amendamente. Vă dați seama că atunci când s-a făcut, a fost făcută pe picior. Acum, Senatul cred că are multe date pentru a corecta și a face un echilibru. Cred eu că nu trebuie să fugă nici premierul, nici ministrul Sănătății de a da explicații în Senatul României. Președintele, ca de obicei, dă vina pe PSD. Care e vina PSD-ului? Că vrea să facă o lege corectă, fără încălcarea drepturilor cetățenești?
Florin Vasile Stamatian însă, este de altă părere, susținând că fiecare om explică în felul său. Acesta a oferit o explicație în privința a ceea ce ar presupune de fapt carantinarea bunurilor.
“Cuvântul carantină vine din Evul Mediu. Ajungea vasul în port și intra în carantină. Când a venit înapoi de pe Lună, Armstrong a stat în carantină. Nu a intrat direct în viața civilă și în viața normală. A stat în carantină până s-au lămurit că zborul nu a avut efecte negative asupra organismului său și că se poate adapta ușor la viața de pe Pământ. Facem din țânțar amăsar- am auzit lucruri de genul “Îți ia casa”. Trebuie să gândim lucrurile logic. (Carantinarea bunurilor) nu înseamnă că-ți ia casa, că-ți ia mașina. Astea sunt exagerări pentru a speria oamenii. (Carantinarea) înseamnă că dacă vii cu o valiză din zona roșie, până când se consideră că virusul își pierde viabilitatea, îți ia valiza și ți-o pune într-un loc de carantinare. Nu că-ți ia mașina… Astea sunt niște argumente care îl fac pe omul de rând să se sperie.
Legea trebuie să treacă, nu avem timp, sunt foarte multe cazuri, chiar dacă nu depășim procentul de 4%-5%, din investigații. Tot ne comparăm cu nu știu cine și nu știu cum. Oare toți sunt conștienți că au fost români care au plecat cu autocarul din Grecia și unul a fost pozitiv, ceilalți 39 au stat în carantină într-un hotel despre al cărui nume nici nu s-a scris tocmai pentru a nu fi niciun fel de mișcare? Mă rog, acum am înțeles că există o mișcare a societății (…) ca să-i aducă înapoi acasă. Ei își feresc populația și își feresc ușoara relaxare pe care și-au permis-o. Asta trebuie să facem și noi”.
Președintele și Guvernul lui trebuiau să aprofundeze mai mult măsurile luate
Dezastrul în care se află România, recunoscut de însuși președintele Iohannis, aparține în integralitate, conform președintelui interimar Marcel Ciolacu, Cabinetului Orban. “Este revoltător și cinic să arunci în spatele Parlamentului tâmpeniile Cabinetului Orban!”, subliniază Ciolacu.
De aceeași părere este și politicianul Cornel Itu, care în urma declarațiilor făcute de către președinte, consideră că învinovățirea PSD-ului pentru românii care se îmbolnăvesc și mor din cauza acestui virus este una extrem de primejdioasă: “Eu cred că e o afirmație foarte gravă. (Președintele) trebuia să nu lase să fie vid legislativ de două ori în România și trebuia să aprofundeze mult mai mult- cu Guvernul lui, că așa zice, toate măsurile pe care le-au luat. Unele au fost okay, dar altele sunt exagerate și trebuie reglementate în așa manieră încât să nu încălcăm drepturile cetățenești”.
Nu dăm legea pentru noi, o dăm ca să putem proteja pe cei din jurul nostru
În acest sens, deputatul Florin Vasile Stamatian a refuzat să se exprime, însă a comentat contextul, pe scurt, din punct de vedere medical: “Vă pot spune că este foarte dureros ce se întâmplă pentru că simt o frustrare atunci când un pacient- chiar și când, vorba aia- pe proprie răspundere, cere externare. Pe mine m-a deranjat și când îmi făceam meseria zi de zi, să externez un pacient pe proprie răspundere. Această proprie răspundere denotă și o inconștiență, o necunoaștere a ceea ce se întâmplă. Și întotdeauna am încercat să mă apropii, să găsesc cauza pentru care cere externarea- uneori erau motive obiective, alteori subiective. Eu însă, ca medic, am nevoie de o lege clară care să-mi spună când fac izolare, când fac carantină. Ar trebui ca legea să stabilească asta clar. (…) S-au adus multe modificări care nu atentează principiul legii.
Am uitat că în timpul pandemiei, am avut și epidemie de rujeolă și au murit, nu știu, 40-50 de copii? Asta am uitat când facem legea și o discutăm. Nu dăm legea pentru noi, o dăm ca să putem feri pe cei din jurul nostru de neplăceri majore care pot să ajungă până la pierderea vieții.
Credeți că ne vine bine nouă, ca medici, când vedem mașină SMURD pe post de terapie intensivă mobilă? Vă dați seama ce-nseamnă să ajungi să pui oamenii în camion, acolo? Chiar dacă e dotat așa cum trebuie…
Imediat a ieșit societatea civilă să apere copilul- nu era copil- din metrou. Da, are și Poliția carențele ei în atitudine, dar eu nu cred că dacă era în Germania sau în Anglia, când ar fi apărut lângă el polițistul, ar mai fi zis ceva sau ar mai fi mișcat măcar o geană. Pentru că știa că legea e aspră, pentru că știa că amenzile sunt foarte mari și știa că repercusiunile pot să fie și pe termen lung. Săracul, n-a știut că masca trebuie pusă și pe nas. E normal să scuzi așa ceva? (…)
Dacă o pățești, nu mai strigi în mijlocul străzii. Drepturile omului- și dreptul dumitale merge până acolo până când tu atentezi la dreptul meu și la sănătatea mea. Atunci când pe postamentul democratic atentezi la sănătatea mea, atunci nu mai e democrație, e anarhie.”
PSD joacă la două capete
Senatorul de Cluj din partea USR, Remus Mihai Goțiu, consideră că Partidul Social Democrat nu are voință de a trece mai departe legea carantinării și a izolării: “Evident că nu există voință din partea PSD ca să treacă legea asta. Practic, e de o săptămână la Senat. E clar că, din punctul ăsta de vedere, au căutat tot felul de pretexte. Okay, putem discuta pe amendamente să luăm o decizie, dar la cum au mers lucrurile, cred că nu au avut voință cei de la PSD să treacă și chiar e un caz cinic din partea PSD-ului în care se joacă cu sănătatea și viața oamenilor din diferite calcule politice. Evaluează câți negaționiști au apărut, câte voturi câștigă sau pierd. Mi se pare total iresponsabil’.
Deputatul Florin Vasile Stamatian susține lipsa responsabilității și jocul politic în care ar fi implicat partidul. “PSD își dă seama că nu poate respinge o astfel de lege pentru că-i inuman, e ilogic. În același timp, PSD vrea să câștige și capital politic, să zică apoi- Vedeți, oameni buni? Noi ne gândim la voi. Noi nu am lăsat să treacă legea până când nu s-a spus că în izolare poți să ceri să rămâi acasă și dacă nu te lasă, poți să-i dai în judecată. Noi ținem cu democrația”, este de părere acesta.
“Statul a făcut niște eforturi imense. Eu sper să meargă într-adevăr investițiile, să fie locuri de muncă și atunci toate se echilibrează”, a concluzionat politicianul Stamatian.
În mijlocul tuturor tensiunilor politice, crizelor economice și a haosului ce continuă să se extindă pe toate planurile, de neuitat este faptul că mai lesne se pierde decât se câștigă încrederea și iubirea unui popor.