Pesedistul Robert Cojan, fostul administrator și director al societății Pază și Protecție Cluj, a dus societatea din subordinea Consiliului Județean (CJ) Cluj aproape de faliment. Acesta a plecat, iar locul i l-a lăsat noului administrator, Horia Dorin Cherteș. Surse apropiate acestuia ne-au declarat că acesta nu ar fi acceptat funcția dacă cei de la CJ nu ar fi acceptat o garantare a datoriilor societății, care se ridică la aproximativ 90.000 de lei, dintre care 60.000 de lei către Finanțe. Poprirea conturilor nu se poate opri decât dacă oficialii CJ decid că vor garanta această datorie cu un imobil, cel mai probabil cu sediul de pe Rene Descartes 44.
Consiliul Județean Cluj are în subordine o societate care merge în direcția falimentului. Toate direcțiile arată înspre pesedistul Robert Cojan, care a dus societatea de la un profit de 90.000 de lei la datorii de 90.000 de lei. Acesta a plecat și a lăsat în spatele său o dâră de datorii fără să își asume nici o responsabilitate.
Clădirea, pusă gaj pentru datorii
Clădirea din patrimoniul Consiliului Județean care este oferită societății subordonate Pază și Protecție ar putea fi pierdută. Surse din apropierea CJ spun că consilierii județeni ar putea vota garantarea datoriei pe care societatea o are la Finanțe cu o clădire sau cu o sumă de bani. Varianta cu suma de bani este puțin plauzibilă, cel mai probabil consilierii vor opta pentru varianta sediului. Clădirea pe Renes Descartes 44 este închiriată societății Pază și Protecție Cluj pentru suma de 400 de euro lunar.
Legea i-a interzis
Societatea Pază și Protecție Cluj nu ar mai avea voie să funcționeze atât timp cât statul ar fi acționar majoritar, conform unor surse din domeniul. Dacă acest lucru nu se va schimba, societatea nu ar mai avea voie să funcționeze de anul viitor. Astfel, ipoteza lansată de Horea Uioreanu conform căruia această societate ar putea fi scoasă la licitație este puțin probabilă să fie pusă în practică. Orice societate care ar putea fi interesată de achiziționarea societății Pază și Protecție nu ar fi interesată de aceasta, deoarece ar putea aștepta ca aceasta să intre în faliment.
“Statul nu mai are voie să se implice în contracte cu firme de pază. Pază și Protecție sunt un fel de struțocămilă. Ei sunt societate cu răspundere limitată(SRL), dar cu acționar majoritar consiliul județean. Dacă cei de la CJ ajută cu garantarea unei clădiri o firmă de pază, ar trebui să ajute toate firmele de pază din județ. Oricum, societatea ar trebui să se desființeze pentru că CJ nu mai poate fi acționar majoritar. Nu mai pot încheia ei contracte cu statul”, arată o sursă din domeniul firmei de pază.
E directorul, nu-i directorul
Adriana Sabou, fostul director al societății, ar fi încadrată pe funcția de director, conform REVISAL, însă în organigrama instituției nu apare funcția de director. Cum aceasta funcție nu apare în organigramă, fostul director Adriana Sabou nu are nici o responsabilitate. Aceasta are patru procese prin care dorește să își recâștige dreptatea. De altfel, oficialii Prefecturii Cluj verifică legalitatea hotărârii de CJ prin care se desființează postul de director al societății Pază și Protecție. Deși de pe 15.11 oficialii Prefecturii au făcut o solicitare Consiliului Județean Cluj pentru nepunerea în aplicare a unei sentințe definitive și irevocabile, aceștia nu au făcut nimic. Ba, mai mult, au desființat cu totul postul deși erau în cunoștință de cauză că nu respect o hotărâre a instanței.
Decizia instanţei, nepusă în executare
Chiar executorul judecătoresc recunoaşte că o hotărâre a instanţei de judecată nu poate fi pusă în executare. Suntem curioşi cum de instanţele care au fost deja sesizate nu iau nicio măsură în această privinţă.
”Având în vedere titlul executoriu/ titlurile executorii decizia civila nr. 3186/ R/ 2013 a Curţii de Apel Cluj prin care debitoarea S.c. “PAZA SI PROTECTIE CLUJ” S.R.L., cu sediu în Cluj-Napoca, str. AI. Vaida Voevod, nr. 53-55, judo Cluj, a fost obligată să o reintegreze pe postul anterior pe creditoarea SABOU ADRIANA LUCRETIA, cu domiciliul în Cluj-Napoca, str. Trifoiului, nr. 33 AI, judo Cluj, văzând că sunt întrunite prevederile art. 667 şi 903 Cod proc.civ., la cererea creditorului, Subsemnatul Executorul Judecătoresc, prin prezentul proces verbal constat că în urma somaţiei din 17.09.2013 prin care debitoarea a fost somată ca în termen de 10 zile de la comunicarea somaţiei să o reintegreze pe creditoarea SABOU ADRIANA LUCRETIA pe postul deţinut anterior, creditoarea, prin avocat NICOLETA SARCA s-a prezentat azi, data de 07. 10. 2013 la BEJ Stolnean R. Marius şi a depus la dos. ex. nr. 844/ 2013 un proces-verbal, încheiat la 03. 10. 2013, între creditoare şi debitoare prin care se constata că debitoarea a emis decizia nr. 936/ 17. 09. 2013, insa aceasta decizie nu poate fi pusă în mod efectiv în aplicare, deoarece singurul post de director este ocupat. Acest proces-verbal s-a încheiat la cererea creditoarei pentru a-i folosi în aplicarea art. 905 C.pr.civ.
Drept pentru care s-a întocmit prezentul proces-verbal, azi, 07.10.2013, ora 13.00, în 3 exemplare”, arată executorul judecătoresc în procesul său verbal.
Consilierii judeţeni au vina lor
Consilierii judeţeni din cadrul CJ Cluj au schimbat organigrama companiei, desfiinţând postul de director înainte ca fostul director să îşi poată relua poziţia, după cum au decis definitiv şi irevocabil instanţele de judecată. Prin intermediul acestei poziţii există posibilitatea ca cei care au votat să fie puşi complici, deşi cu siguranţă ei se vor da “loviţi” şi vor spune că nu au cunoscut hotărârea. Reporterii Gazeta de Cluj vor sesiza Instituţia Prefectului Judeţului Cluj, care trebuie să dea aviz de legalitate pe toate hotărârile de consiliu judeţean. Oricum, se pare că aceşti consilierii judeţeni se pregătesc să ducă firma de pază din subordinea instituţiei, Pază şi Protecţie, pe calea spre faliment. Pe scurt, o hotărâre definitivă şi irevocabilă care nu s-a pus în aplicare poate aduce datorii mari societăţii. A adus deja 80.000 de lei şi sumele sunt într-o continuă creştere.
Surse de pe piaţă arată că dacă societatea intră în insolvenţă sau în faliment ar urma să fie preluată de o firmă concurentă, PP Protect, deţinută de social-democratul Teodor Pop Puşcaş. Societatea condusă la acea vreme de directorul demisionar Robert Filip Cojan, social-democrat cu state vechi, a mai încercat încă două procese, fără succes însă. A intrat în avocatură şi şi-a dat demisia de la firma de pază a judeţului. Acelaşi mare jurist certa Gazeta de Cluj că nu cunoaşte legile. De fapt, marele avocat Robert Filip Cojan a pierdut procesul cu “viaţa”: a pierdut toate procesele intentate fostei conduceri şi a înglobat societatea în datorii. Suntem curioşi cum se va descurca acesta în cariera de avocat, din moment ce în cariera de director al unei societăţi deţinute de stat a fost de-a dreptul “lamentabil”. Datoriile societăţii au crescut în acest an pe bandă rulantă, iar nu mare ne-ar fi mirarea dacă societatea ar fi preluată de către prietenul vechi al directorului, Pop Puşcaş Teodor.
Tiberiu Hrihorciuc