Medicii s-au contaminat in toate statele unde epidemia de coronavirus a luat proportii, dar de la un moment dat.

In Romania, epidemia a debutat practic cu focare in cateva spitale din tara. Peste 120 de cadre medicale au in acest moment test pozitiv pentru COVID-19, iar alte cateva sute sunt izolate, pentru ca au fost expuse la SARS-CoV 2.

Primul focar a fost intr-un spital din Bucuresti, Spitalul de Urgenta MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”. Iresponsabilitatea criminala a unui fost ofiter MAI, care a mintit la internarea in spitalul unde lucra chiar sotia lui si nu a declarat calatoria pe care o facuse recent in Israel, a imbolnavit cativa medici, iar pe altii i-a indisponibilizat practic intr-o perioada in care era cea mai mare nevoie de ei.


Un alt caz a fost la spitalul din Petrosani si acolo tot din cauza unei paciente care, desi ar fi trebuit sa ramana in carantina la domiciliu, s-a plimbat pe holurile spitalului, infectand la randul ei alte persoane din personalul medical.

Focarul major insa este cel de la Spitalul Judetean din Suceava, inchis pentru dezinfectare, unde 85 de persoane care fac parte din personalul medical au fost contaminate cu SARS-CoV-2.

In acest caz, pacientul zero nu e foarte clar, asa incat traseul nu poate fi urmarit cu exactitate. Cert e insa ca de aici acest nou tip de coronavirus a ajuns la Spitalul de Arsi Bucuresti, unde a fost confirmat cu COVID-19 un pacient transferat de la Suceava.

Iata centralizarea cazurilor de contaminare in randul cadrelor medicale:
Total cadre medicale infectate – 124

  • Bucuresti – 18, dintre care Medici 10 – Asistente 4 – Infirmiere 2 – Personal Auxiliar 2 – total 18
  • Constanta – O asistenta
  • Covasna – 5 medici
  • Hunedoara – 10, dintre care Asistente 9 – Ingrijitoare 1
  • Iasi – Doi Medici
  • Neamt – O asistenta
  • Suceava – 85, dintre care Medici 36 – Asistente 34 – Infirmiere 11 – Personal Auxiliar 4
  • Vrancea – Doi medici

Medicii sunt cei mai expusi, mai ales acolo unde echipamentele de protectie sunt precare si unde procedura nu e respectata in litera ei, iar un focar intr-un spital are consecinte dramatice, pentru ca inseamna contaminarea pacientilor care au comorbiditati si a medicilor si asa putini.

Lista a fost publicată de ziare.com în 25 martie. Între timp, Emanuel Ungureanu a că o asistentă de la UPU Cluj a fost depistată pozitiv la testul pentru coronavirus şi se află internată la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj. Citește despre subiect AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here