Peste 400 de invenţii din România, Republica Moldova, Iran, Polonia, Malaezia, Taiwan, Indonezia, Coreea, SUA şi Canada sunt prezentate, pe parcursul a trei zile, în cadrul salonului de inventică PRO INVENT 2018, care se desfăşoară la Cluj-Napoca.

La deschiderea oficială de miercuri au participat, printre alţii, rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Vasile Ţopa, prefectul Aurel Cherecheş, primarul Emil Boc, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Ioan Groza, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Cornel Cătoi. Potrivit Agerpres, în cadrul manifestării sunt prezentate invenţii din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecţia mediului, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci composite etc.

Una dintre invenţiile prezentate se referă la o maşină a viitorului, care funcţionează cu aer comprimat.

„Maşina viitorului, RosMar, va fi cea mai rapidă din toate timpurile şi va fi şi cea mai performantă în teren greu, în arătură, de exemplu. Maşina foloseşte prisme de blocare, are roţi libere care nu sapă în arătură, cum fac cele cu roţi motrice. Viitorul aparţine maşinilor cu roţi libere, care pot face accelerare urmată, instantaneu, de decelerare. Acest tip de roată nu patinează, ca şi cea motrică, pleacă instantaneu de pe loc, indiferent de suprafaţă. În primul rând, această maşină pe care am inventat-o este făcută să doboare recordul lumii la viteză şi funcţionează pe bază de aer comprimat. Acesta este viitorul, aerul comprimat – combustibil pentru maşini, deoarece maşinile electrice sunt o capcană. Maşina viitorului RosMar este în curs de brevetare la OSIM”, a spus inventatorul Adrian Roşca, un electrician din Bârlad.

El a mai spus că realizarea unui prototip al maşinii respective ar urma să coste circa 50.000 de euro.

Salonul PRO INVENT se desfăşoară în perioada 21-23 martie, este la a 16-a ediţie, iar în cadrul său, firmele inovative îşi vor prezenta produsele şi noile tehnologii, într-o secţiune aparte, denumită generic „Arena Tehnologiilor”, iar inventatorii, persoanele fizice, au un spaţiu exclusiv denumit „Arena Inventatorilor”, unde îşi pot expune şi împărtăşi idei din domenii diverse.

Salonul reuneşte universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din străinătate.

Pe parcursul celor trei zile ale salonului vor avea loc şi sesiuni demonstrative ale creativităţii studenţilor, prezentări ale celor mai importante proiecte de cercetare din cadrul Universităţii Tehnice, prezentări de produse inovative, precum şi întâlniri ale inventatorilor cu publicul larg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.