Agenția de Rating Politic a realizat o simulare a alocării mandatelor de deputați și senatori, pe baza algoritmului precizat în Legea electorală. Datele utilizate au fost cele publicate de Biroul Electoral Central în sistemul SIMPV până la data de 13 decembrie 2016, ora 00:00 și acoperă 99.9% din secțiile de votare.

Distribuția mandatelor în viitorul Parlament:

content-image

„Sistemul electoral actual, prevăzut de lege, este unul care “forțează” o proporționalitate a rezultatelor la nivel național. Este în fapt același sistem electoral aplicat pentru alegerea Parlamentului între 1990 – 2007. Sistemul conține o redistribuire națională care impune ca între rezultatul la vot și numărul de mandate din Parlament să existe o corelație “cât mai” proporțională la final. Din acest motiv, există situații în care, anumitor partide, în anumite județe, pentru a COMPENSA proporționalitatea națională – li se alocă un număr aparent mai mare de voturi. Este un algoritm strict matematic, care NU permite intervenția factorului uman,” se menționează în raportul Agenției de rating politic.

Efecte neașteptate:

Deși diferența de voturi obținute de PNL și PSD în Alba este mică, algoritmul face ca liberalii să obțină patru mandate de deputați, în vreme ce social-democrații vor obține doar unul.

În Tulcea, UDMR reușește să obțină un mandat de deputat, deși la urne a strâns doar 245 de voturi.

Simularea alocării mandatelor pe județe o găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.