Peședintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat că din calculele Comisiei rezultă că 6 milioane de români au fost interceptați de SRI.

”1. În România, la obținerea mandatelor de securitate națională au fost obținute doar în baza unei decizii CSAT, nu în baza legii. Lucrul acesta a fost reglementat prin lege abia în anul 2004.

Considerăm ca și propuneri că trebuie să existe un cadru normativ foarte, foarte clar, iar Parlament trebuie să

2. În perioada 2002-2016 SRI a devenit organismul național de interceptare și

3. Restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor prevăzute de Constituție au fost făcute la scară largă. Față de anul 2005, când a intrat în vigoare această lege, avem o creștere de trei ori a mandatelor de interceptare a comunicațiilor. De asemenea, în anul 2014 avem 44.000 de mandate de supraveghere tehnică.

Din calculele de la Comisie putem spune că în perioada 2004-2016 au fost interceptate peste 6 milioane de persoane. Mi se pare niște cifre extraordinar de mari, nu putem să le comentăm noi la Comisie, însă credem că e prea mult, în contextul în care populația activă a României este de 9 milioane de oameni.

Cel mai lung mandat de interceptare îl regăsim în dosarul Strutinsky, care a fost interceptat aproape 6 ani. De asemenea, cel mai mare grup de persoane interceptate, 80, îl regăsim în cazul Tăriceanu”, a spus Claudiu Manda.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here