Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dispus, în urma neregulilor găsite la controale făcute în 77 de spitale ce au secţii de chiurgie, recuperarea a peste 7 milioane de lei de la unităţile sanitare care au făcut raportări eronate.
Controalele au fost făcute la 77 de spitale din toată ţara, în perioada 5-30 mai, de echipe formate din reprezentanţi ai CNAS, ai caselor de asigurări de sănătate judeţene/municipiului Bucureşti şi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene/municipiului Bucureşti.
„Pentru neregulile constatate în urma controalelor au fost dispuse sancţiuni pentru lunile în care s-au înregistrat aceste situaţii, respectiv reţinerea unor sume calculate prin aplicarea unui procent de 1%, respectiv 3% la valoarea de contract aferentă lunilor respective, precum şi recuperarea contravalorii FOCG-urilor (Foilor de Observaţii Clinice Generale – n.r.) şi FSZ-urilor (Foilor de Spitalizare de Zi – n.r.) identificate ca raportate eronat, în cuantum de 7.078.439 lei”, precizează CNAS.
Potrivit CNAS, în urma acţiunii de control, în 37 de spitale au fost constatate neconcordanţe între datele din FOCG/FSZ şi criteriile de internare pentru cazurile de spitalizare continuă sau de zi, cum ar fi: urgenţele medicale nu s-au regăsit consemnate în evidenţele UPU/CPU sau aveau bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/bilet de internare; codurile de boală raportate spre decontare nu s-au încadrat în lista urgenţelor medico-chirurgicale, cele mai multe dintre acestea fiind servicii medicale efectuate la cererea pacientului.
CNAS mai precizează că în 60 de spitale au fost constatate deficienţe referitoare la modul de întocmire şi completare a FOCG/FSZ, iar 33 de unităţi sanitare nu au întocmit decontul de cheltuieli care se eliberează pacientului pentru serviciile medicale prestate. „Conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1100/2005, acest document (decontul – n.r.) trebuie întocmit la externarea pacientului în trei exemplare, din care un exemplar se înmânează pacientului, unul rămâne anexat la foaia de observaţie, iar al 3-lea exemplar se transmite şi se păstrează la compartimentul financiar-contabil. Au fost identificate situaţii în care decontul de cheltuieli din FOCG nu include şi valoarea investigaţiilor paraclinice (analize de laborator, examene radiologice şi investigaţii de înaltă performanţă) suma aferentă acestora fiind zero, deşi există investigaţii paraclinice efectuate în laboratoarele proprii ale spitalului”, arată sursa citată.
În 22 de unităţi sanitare controlate, echipele de control au constatat faptul că, până la data efectuării controlului, nu au fost raportate către CAS listele de prioritate a cazurilor programabile, conform prevederilor Ordinului MS/CNAS nr. 423/191/2013. Acest ordin prevede că, pentru încadrarea în sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate, spitalele vor întocmi liste de prioritate pentru cazurile programabile, dacă este cazul, cu excepţia cazurilor de urgenţă medico-chirurgicală, a cazurilor care necesită internare în secţiile de obstetrică şi neonatologie şi a bolilor cu potenţial endemo-epidemic. Odată cu raportarea ultimei luni a fiecărui trimestru, spitalele au obligaţia să depună la casa de asigurări de sănătate numărul cazurilor programate aferente trimestrului respectiv.