Peste 70 mil. € au rămas în Cluj-Napoca după cea de-a opta ediție a festivalului Untold, au anunțat organizatorii.
La un prim calcul realizat în baza cifrelor estimate de organizatori și partenerii comerciali ai festivalului, hotelieri locali, proprietari de restaurante, centre comerciale, etc, cei veniți din afara județului Cluj au cheltuit, în medie, în cele 4 zile de festival, cel puțin 700 euro.
„Acești bani au fost cheltuiți pentru cazare, transport, mâncare, plimbări și cumpărături în oraș. Acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 70 milioane euro. Banii cheltuiți de cei care au venit la festivalul UNTOLD se vor regăsi în impozitele și taxele locale, încasări pentru afacerile locale sau proprietari de apartamente, case și pensiuni care au închiriat proprietățile.”, au transmis organizatorii.
Investiții pentru Cluj Arena și Parcul Central
Pentru desfășurarea festivalului UNTOLD, organizatorii au încheiat mai multe contracte pentru utilizarea spațiilor aflate în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Județean Cluj. În acest sens, suma totală plătită de organizatori pentru festivalul UNTOLD 2023 este de peste 1.070.000 lei. Această suma reprezintă costurile pentru utilizarea spațiului pe perioada de montaj, demontaj și cele 4 zile de festival pentru: Parcul Central Cluj, Cluj Arena, Sala Polivalenta, Casino. Pentru zona de food amplasată pe suprafața vechiului ștrand, organizatorii UNTOLD funcționează în baza unui contract de închiriere cu operatorul privat care deține spațiul respectiv.
De asemenea, organizatorii UNTOLD au depus și o garanție de 350.000 lei pentru utilizarea Cluj Arena, acolo unde se află scena principală a festivalului. În plus, organizatorii au și o asigurare a tuturor spațiillor unde se desfășoară festivalul, în valoare de până la 5 milioane euro.
Separat de costurile de închiriere ale spațiilor, UNTOLD va investi în acest an, la o primă evaluare, peste 750.000 lei pentru menținerea și dezvoltarea spațiilor unde se desfășoară festivalul. Dintre acțiunile avute în vedere până în momentul de față, amintim:
- supraînsămânțarea gazonului de pe Cluj Arena înainte de festival, astfel încât iarba să poată crește sub noul model de flooring care permite stratului vegetal să respire și să primească lumina;
- protecția pistei de atletism cu echipamente de flooring heavy duty și echipament de flooring pentru protecția gazonului de ultimă generație (utilizat în toată Europa de către marii organizatori de evenimente);
- contribuție la refacerea anvelopei stadionului, precum și curățarea jgheaburilor de scurgere a acoperișului;
- refacerea stratului vegetal aferent parcării stadionului, acolo unde acesta a avut de suferit;
- refacerea pavajului pietonal din jurul stadionului;
- investiție în modernizarea și conservarea parcului prin montaje de gazon rulat, supraînsămânțări și fertilizări;
- modernizarea rigolelor și a podețelor de pe aleea principală;
- extinderea instalației de irigație;
- anterior evenimentului s-au făcut verificări și modernizări pentru iluminatul din Parcul Central.
Citește și: