Una dintre cele mai importante firme rezultate în urma divizarii fostului Trust de Constructii din vremea comunismului, TCI a fost vedeta unei tranzaactii remarcabile. SIF Banat-Crisana si-a vândut actiunile pe care le detinea la TCI pentru suma de 1,25 milioane de euro, prin oferta publica.  

Societatea de Investitii Financiare Banat-Crisana a renuntat total si definitiv la partea pe care o detinea în fostul Trust de Constructii.  Suma obtinuta de SIF pentru pachetul detinut la una dintre cele mai importante companii din domeniu din anii 90 a fost de 1,25 milioane de euro, adica 4,61 milioane de RON. Pâna la începutul saptamânii trecute SIF-ul detinea 15,92% din capitalul social al TCI Invest.

Compania are o valoare totala de 26,5 milioane lei (circa 7 mil. euro), potrivit cele mai recente cotatii, de 55 lei/actiune, stabilita în sedinta din 3 iunie 2008.

Conducerea SIF Banat Crisana a anuntat marti, printr-un comunicat oficial ca afacerea s-a derulat în cadrul unei oferte publice secundare derulate la Bursa de Valori Bucuresti, unde a fost tranzactionat un pachet de 77.000 actiuni, evaluate la 60 lei.

Potrivit datelor BVB, SIF Banat-Crisana a derulat în perioada 6 mai- 5 iunie o oferta publica secundata de vânzare de actiuni ale TCI Invest, care a fost intermediata de IFB Finwest.Pretul ofertei era, însa, de 82 lei/actiune, superior celui de vânzare, de 60 lei/actiune, rezulta ca societatea de investitii cerea 6,3 milioane de lei (1,71 mil. euro) pe participatia la TCI Invest, adica cu circa 40% mai mult decât a primit.

TCI- uriasul adormit al constructiilor?

TCI Invest se ocupa, în acest moment, cu închirierea si subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate si are un capital social de 1,2 milioane lei, divizat în 483.000 actiuni, în valoare nominala de 2,5 lei. Înaintea tranzactiei de saptamâna trecuta, actionari principali ai trustului erau, alaturi de SIF Banat-Crisana, Vasile Muresan, actionar majoritar care detine 63,5% din capital si Daniel Pavel, cu un pachet de 10,30% de actiuni.

În 2007, firma clujeana a obtinut un profit net de 8.900 lei (2.600 euro) si o cifra de afaceri de 1,2 milioane lei (360.000 euro).

Pachetul cedat de SIF a fost achizitionat de catre Agressione Group, firma axata pe distribuirea de papetarie si birotrica.

TCI Invest a facut parte din cel mai important trust transilvanean de constructii de dinainte de 1989 si, dupa o perioada de stationare în anii 90 a intrat într-un con de umbra, desi celelalte companii desprinse din colosul communist au cunoscut o perioada buna dupa implicarea în actiunile acestora a doi dintre cei mai importanti oameni de afaceri din judet, Gicu Gânsca si Ioan Aschilean.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.