În cadrul lucrărilor Universităţii de vară de la Izvoru Mureşului, reprezentanţii minorităţii româneşti din Ucraina au denunţat procesele de asimilare şi deznaţionalizare cerând Ţării Mamă, eforturi mai mari în susţinerea lor, transmite Romanian Global News. „Românii sunt deznaţionalizaţi chiar din momentul naşterii lor. În certificatele de naştere nu mai apare numele de român.

Petru este Petrov, Nicolae este Nicola, Elena este Olena (…). Deci, lucrurile sunt foarte bine puse la punct şi politica pe care o face Ucraina este una cu bătaie lungă”, a declarat Petru
Grozavu, preşedintele Societăţii Culturale ”Dunărea şi Marea”, din sudul Basarabiei.

”Ucraina este, până la urmă un stat barbar, dacă comparăm cu ceea ce se fac alţii în jurul Ucrainei. Din momentul în care s-a constituit, Ucraina nu a ascuns şi a făcut o declaraţie directă că se vrea un stat fără minorităţi naţionale. Strigator la cer, o Ucraina adunată din rapturi teritoriale şi fără minorităţi. Deci, lucrurile sunt foarte bine puse la punct şi politica pe care o face Ucraina este una cu bătaie lungă”, a declarat Petru Grozavu.

”Faptul că Ministerul Învăţământului nu este reprezentat azi aici în nici un fel este una din cele mai grave erori. Şcoala românească, la ziua de azi, este problema nr 1 în Ucraina. Comparativ cu 1991, avem o descreştere a numărului de şcoli româneşti de la 14 la 5 cu predare exclusivă în română. Pierdem şcoala românească, iar din momentul în care copiii nu vor mai vorbi în româneşte şi, mai grav, nu vor gândi în româneşte, degeaba facem toate aceste acţiuni”, a mai declarat Petru Grozavu.

Anatol Popescu, preşedinte al Asociaţiei „Basarabia” din Sudul Basarabiei a declarat că ”trepat se tinde să se popularizeze învăţământul în limba ucraineană, copiii să susţină testarea de clasa a XI-a, o variantă a bacului, tot în limba de stat, copiii sunt tot mai îndrumaţi spre această opţiune, să se înveţe mai mult obiectele în limba de stat, ucraineană. Şi pentru că există manuale frumoase în limba ucraineană, enciclopedii, presă, e uşor de atras etnicii români spre studiu în limba de stat”.

Anatol Popescu a deplâns absenţa României ca Ţară Mamă a identităţii naţionale şi a subliniat că este nevoie de o strategie coerentă, dublată de o finanţare pe măsură, care să fie aplicată
de orice partid vine la guvernare la Bucureşti. ”Trebuie să semnalăm absenţa României ca şi stat şi promotor al identităţii româneşti, nevorbind de Republica Moldova, care este absolut absentă. România vine în câteva valuri- apare un an- doi, derulează câteva proiecte, face o donaţie de carte, după care e absenţă şi tăcere timp de cinci-şase ani. Nu există continuitate,
nu există o strategie aplicabilă indiferent de partidul care vine la guvernare. Ar trebui să aibă o linie concretă de priorităţişcoala, cultura, biserica asta ne interesează”, a declarat Anatol Popescu.

Petru Grozavu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here