Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, domnul Petru Șușcă, a oferit reporterului Gazeta de Cluj un interviu exclusiv în care vorbește despre despre evoluția instituției din momentul în care acesta a fost desemnat în funcția de conducere, despre proiectele demarate și despre ce investiții urmează să efectueze în anul 2020. Cele mai importante proiecte de pe agenda actuală sunt: reabilitarea clădirii în care funcționează secțiile de ortopedie și construirea Centrului de Neurochirurgie

Anca Mărcuș: Care sunt cele mai mari realizări pe care le-ați efectuat de când sunteți manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj?

Petru Șușcă: Aș începe menționând ceea ce am repetat în toți acești ani: am preluat spitalul la sfârșitul anului 2013 cu datorii către furnizori în valoare de peste 13 milioane de lei. Un an și jumătate mai târziu, spitalul încheia anul 2014 fără plăți restanțe către furnizori. În paralel cu achitarea datoriilor către furnizori, am început investiții semnificative în dotarea cu echipamente medicale, Din 2013 până în prezent s-au achiziționat, pentru secțiile spitalului, echipamente medicale în valoare de peste 70 milioane de lei! Lucrările de modernizare și reabilitare a clădirilor (reparații curente și capitale) însumează peste 30 milioane de lei. În linii mari, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a beneficiat, în ultimii șase ani de investiții de aproximativ 100 milioane lei. Aceasta este marea realizare. Sigur, au existat victorii pe parcurs: avem 3 echipamente CT funcționale, 3 RMN-uri, un angiograf modern, un mamograf digital, 1 osteodensitometru, 11 RX-uri digitale (unele cu braț C), 21 de ecografe – toate achiziționate în acești din urmă șase ani. 
Ultimii șase ani au însemnat creșteri pe toate planurile, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Folosesc acest prilej să mă îndrept cu un cuvânt de mulțumire colegilor mei medici. Mulțumită eforturilor constante pe care le depun, indicele de case mix (indicele de complexitate a cazurilor) a crescut de la 1.20 în 2013, ajungând la aproximativ 1.82 în 2019. De ce e important acest indice? Pentru că în funcție de el și alte variabile se calculează valoarea contractului cu Casa de Asigurări. Are deci impact direct asupra finanțării spitalului. Chiar și așa, importanța strategică a spitalulul și gradul mare de adresabilitate reprezintă, în contextul alocărilor CAS, puncte vulnerabile, întrucât ne vedem, în ultimii ani, nevoiți să acoperim depășirile de contract din fonduri proprii. CAS decontează sumele contractate cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, însă depășirile de contract nu sunt decontate și reprezintă cheltuiala spitalului. Vorbim, în 2017 de o depășire de contract de 18 milioane de lei, în 2018 o depășire de 20 milioane de lei, iar în 2019, aproximativ 24 milioane de lei. 
Cu toate acestea, am crescut sumele alocate pentru achiziția dezinfectanților, a materialelor sanitare și a firelor de sutură. Ca să luăm doar câteva exemple, dacă în 2013 se aloca aproximativ 1.400.000 lei pentru dezinfectanți, în 2019 s-au cumpărat dezinfectanți în valoare de 2.100.000 lei. În cazul firelor de sutură, s-a dublat suma alocată: de la 220.000 lei în 2013 la 497.000 lei în 2019. Cea mai spectaculoasă creștere se poate vedea în cazul materialelor sanitare. În 2013, s-au achiziționat materiale sanitare în valoare de 13.000.000 lei, am încheiat 2019 cu materiale sanitare în valoare de 25.200.000 lei. 

Cel mai mult mă bucură că nu suntem singuri în aceste demersuri de modernizare. Autoritățile locale, Ministerul Sănătății și societatea civilă au înțeles că normalizarea lucrurilor în sănătate înseamnă un efort comun. Spre exemplu, Consiliul Local a alocat spitalului în 2019 cea mai mare sumă de până acum: 7.372.000 lei. Consiliul Județean a alocat 1.000.000 lei, iar Ministerul Sănătății ne-a alocat 7.007.000 lei.

Anca Mărcuș: Câți angajați are spitatul la momentul actual?

Petru Șușcă: Pentru mine, personal, investiția în resursa umană reprezintă o realizare semnificativă a mea, ca manager al spitalului. Comparativ cu decembrie 2013, în prezent, Spitalul are cu aproximativ 16 % mai mulți angajați. Concret, vorbim acum de 2820 angajați, față de 2416, de la sfârșitul anului 2013. Dacă e să luăm în calcul și medicii rezidenți, la sfârșitul anului 2019, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca avea aproape 3200 de angajați. În 2019 s-au organizat concursuri pentru 550 posturi vacante și temporar vacante.

Anca Mărcuș: Ce investiții ați făcut în anul 2019 în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj?

Petru Șușcă: În 2019, focusul a fost înspre îmbunătățirea condițiilor hoteliere și am început să facem investiții în infrastructură. În contextul în care Spitalul regional încă nu a fost construit, ne vedem nevoiți să funcționăm, în continuare, în aceleași clădiri vechi de peste 100 de ani. 

Ca atare, dacă în 2018 am modernizat bucătăria și sistemul de servire a mesei, în 2019 am renovat parțial secțiile Dermatologie, Oftalmologie, Reumatologie, Psihiatrie I-II, Endocrinologie, Nefrologie, UPU și una din clădirile administrative. Am modernizat zona cabinetelor ambulatorii pentru clădirea Medicală II, însemnând ambulatoriul ORL, care acum este dotat cu două unități de consultație moderne, și ambulatoriile de Chirurgie Generală și Chirurgie Vasculară. Tot în 2019 s-a încheiat renovarea și dotarea în întregime Compartimentul ATI care deservește Secțiile Chirurgie Generală II și Chirurgie Vasculară, prin efortul comun al spitalului și al UMF „Iuliu Hațieganu”.
Cu sprijinul Consiliului Județean (o alocare de 510.000 lei) și al Consiliului Local (o alocare de 535.000 lei), am demarat în 2019 un proiect de schimbare a destinației unui fost atelier de tâmplărie în farmacie de spital cu circuit închis. Amintesc aici și înlocuirea rețelei de apă exterioară și racorduri de apă potabilă – o investiție pentru care s-au alocat aproximativ 800.000 de la Consiliul Local și din venituri proprii. Prin înlocuirea conductelor vechi de peste 40 de ani, Spitalul realizează acum o economie lunară de aproximativ 30.000 lei. 

Pentru a spori confortul pacienților, am investit semnificativ în înlocuirea centralelor termice (Medicală I și Oftalmologie-Dermatologie). În 2018 am schimbat centrala care deservește clădirea Medicina Muncii, iar în 2019 am continuat investițiile în modernizarea centralelor termice.

În privința dotărilor cu echipamente medicale, în vara 2019 a fost dat în folosință un sistem modern de neuronavigație și tot atunci au avut loc primele intervenții neurochirurgicale asistate de acest echipament. Sistemul permite intervenții minim invazive, care oferă pacientului șansa unei recuperări rapide. A fost instalat în blocul operator al Secției Clinice Neurochirurgie, a costat aproximativ 3.400.000 și a fost achiziționat cu fonduri alocate de Ministerul Sănătății. 
Mai apoi, în toamnă, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost desemnat operatorul medical al punctului aeromedical al Regiunii de Nord-Vest. Primele misiuni aeriene în care au fost implicați medici și asistenți din cadrul spitalului au debutat în 20 septembrie. În calitate de operator medical am asigurat suportul material, logistic și financiar al asistenței medicale, în colaborare cu autoritățile locale din Jibou și ISU Sălaj.

În privința dotării cu aparatură medicală, 2019 a însumat investiții de aproape 13.000.000 lei, pe toate sursele de finanțare. Am achiziționat monitoare de funcții vitale, ventilatoare mecanice, mese chirurgicale, lămpi de operație, paturi de terapie intensivă, ecografe, un sistem de neuronavigație, RX pentru fluoroscopie, două echipamente RX cu braț C cu reconstrucție 3D, dacă ar fi să le numesc pe cele mai importante.

Anca Mărcuș: Ce urmează să faceți în anul 2020? 

Petru Șușcă: Pentru 2020 ne propunem să demarăm cele două proiecte mari pe care le-am anunțat anul trecut: reabilitarea clădirii în care funcționează secțiile de ortopedie și construirea Centrului de Neurochirurgie. Pentru amândouă au fost reluate procedurile de achiziție la începutul anului. Procedurile anterioare au fost anulate, fie din lipsă de oferte care să întrunească cerințele tehnice, fie din lipsă de participanți. 
Tot în acest an, odată cu finalizarea lucrărilor la farmacia cu circuit închis vom avea una dintre cele mai moderne farmacii de spital din România. Vom încheia lucrările de modernizare a curții și a parcărilor din Complexul Clinicilor 3-5, urmând să intervenim în Complexul Neuro-Psihiatrie și în incinta Clinicii Stanca. De asemenea, avem în plan reabilitarea și modernizarea unor secții (proiecte începute în 2019, altele care vor debuta în 2020): Oftalmologie, UPU, Dermatologie, Ginecologie, Nefrologie, Psihiatrie, clădirea Medicală I. 

În privința dotării cu aparatură medicală, anul acesta ne vom îndrepta atenția către ambulatoriile secțiilor din Complexul Clinicilor 3-5. Acestea vor fi dotate cu echipamente medicale în valoare de 13 milioane de lei, prin intermediul unui proiect depus în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj.

Anca Mărcuș: Ce fonduri ați primit pentru anul acesta?

Petru Șușcă: Până în acest moment, nu există fonduri alocate de la Consiliul Local, Consiliul Județean sau Ministerul Sănătății. Mai mult decât atât, nu avem încă semnat Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Anca Mărcuș: Ce planuri aveți pentru spital pe termen lung și scurt?

Petru Șușcă: Planurile pentru dezvoltarea spitalului sunt strâns legate de construirea Spitalului Regional. La preluarea mandatului am considerat prioritară dotarea secțiilor de terapie intensivă, a blocurilor operatorii și investiția în mijloace de diagnostic performante. Cu toate că la acest moment s-a anunțat demararea licitației pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgență, suntem încă nevoiți să ne canalizăm eforturile înspre modernizarea infrastructurii spitalului, pentru a putea oferi pacienților o șansă la o viață sănătoasă și servicii medicale de calitate.

Nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc, pe această cale, colegilor mei din echipa administrativă și medicală pentru eforturile pe care le depun zilnic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.