Fosta șefă a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), Adela Golea, a fost condamnată de Judecătoria Cluj la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare. Golea a fost acuzată de abuz în serviciu pentru că le-ar fi cerut angajaţilor să se ocupe în primul rând de pacienţii aflaţi într-o stare gravă şi abia apoi de șoferii băuți aduşi la spital de polițiști pentru a le fi recoltate probele biologice. Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușca consideră că Adela Golea reprezintă un model de profesionalism, empatie și dăruire iar demisia acesteia ar fi o mare pierdere pentru spital.

Golea a fost condamnată pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la favorizarea infractorului. În plus, medicul va fi obligat, conform deciziei, să presteze 60 de zile muncă în folosul comunităţii la Tribunalul Comercial sau la Primăria Cluj-Napoca.

Deşi sentinţa nu este definitivă , Golea a decis initial să nu meargă mai departe.  A anuntat ca işi va da demisia de la spital şi de la Universitatea  de Medicină şi Farmacie Cluj, unde predă Medicina de Urgenţă.In final s a hotarat sa atace cu apel solutia data de instanta.

Ofițerii au fost cei care sesizat conducerea Poliției din Cluj-Napoca, cazul ajungând ulterior în atenția procurorilor. Faptele pentru care a fost condamnată Adela Golea s-au petrecut în urmă cu trei ani. Pe atunci, Golea era medic şef la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Cluj, iar din această postură ar fi cerut angajaţilor să preia cu prioritate pacienţii veniţi la urgenţă în stare gravă şi nu cazurile de şoferi depistaţi cu alcoolemie de către poliţişti. Totul din cauza aglomeraţiei şi a lipsei de personal de la UPU Cluj. Nemuţumiţi, ofiţerii au seziat conducerea Poliţiei Cluj-Napoca, iar de aici cazul a ajuns la procurori.

“Schimbarea cutumei generează nemulțumiri și proteste

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușca susține că de când a preluat Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost acuzat de abuz în serviciu când insituia măsuri corecte dar la final acestea se dovedeau eficiente. Acesta mai consideră România are nevoie de medici precum Adela Golea și că demisia acesteia ar fi o pierdere pentru spital.

“De când am preluat mandatul de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca am fost acuzat, atât eu, cât și directorul medical de la acea vreme, de abuz în serviciu, atunci când am instituit măsuri corecte și legale, dar nepopulare, însă care s-au dovedit eficiente, pe termen lung. Schimbarea cutumei — o spun din experiență — generează nemulțumiri și proteste, pentru că lezează orgolii și se pune în calea inerției lucrurilor care, până atunci, „au mers și așa”.

Nu pot comenta acuzațiile de abuz în serviciu aduse doamnei Golea, pentru că încă mai cred în statul de drept – unul în care justiția apără cetățeanul. Nu doresc să influențez demersul justiției. Îmi doresc însă, așa cum foarte bine au punctat colegii noștri, șefii secțiilor spitalului, în scrisoarea deschisă publicată în 24 iunie, ca adevărul să învingă.

Pentru mine, omul Adela Golea reprezintă un model de profesionalism, empatie și dăruire – calități pe care le-a dovedit, iar și iar, în aproape doi ani de când ocupă funcția de director medical al spitalului. A continuat, cu mult curaj, organizarea activității medicale și introducerea de proceduri noi, într-un spital imens. Pentru ea, aplicarea legii a contat mereu mai mult decât malignitatea principiului „așa s-a făcut dintotdeauna”. Iar acum, un astfel de om este condamnat pentru abuz în serviciu. Paradoxal, nu?

Demisia doamnei doctor ar însemna o pierdere imensă pentru tot colectivul, dar, mai cu seamă, pentru pacienții care trec pragul spitalului.

Medicul Adela Golea a pus, întotdeauna și fără excepție, pacientul pe primul loc. Și-a dedicat viața spitalului, dar și pregătirii universitare a generațiilor de medici de urgență.

Unitatea de Primiri Urgențe primește anual aproximativ 50.000 de pacienți. În alte cuvinte, zilnic peste 130 de oameni se prezintă în UPU. La un asemenea volum de muncă, la care se adaugă spațiul restrâns în care funcționează serviciul de urgență, prioritizarea urgențelor și asigurarea unui triaj rapid, sigur și eficient reprezintă, la propriu, diferența dintre viață și moarte. Deciziile și măsurile propuse de Dr. Golea, în calitate de medic șef UPU, au vizat strict binele pacientului. A acționat cu profesionalismul desăvârșit cu care ne-a obișnuit. 

Procedura pe care a instituit-o se aplică și astăzi. Recoltarea probelor biologice pentru șoferii în stare de ebrietate se face în altă parte. Din acea noapte, nu au mai existat probleme… Desigur, dacă șoferul a fost victimă în accident și se află în UPU, recoltarea se face la noi, însă, în același timp, va fi preluat, tratat și direcționat înspre serviciul medical pe care patologia o impune.

Nu sunt în măsură să comentez decizia justiției, dar pot sublinia că doamna Conf. Dr. Adela Golea are întreg sprijinul comitetului director al spitalului, precum și al colectivului medical. E o părere personală, însă cred că în România ar fi nevoie de cât mai mulți medici ca doamna dr. Adela Golea”, a declarat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușca pentru Gazeta de Cluj.

Medicii din Spitalul Clinic Județean de la Urgență Cluj luptă pentru Adela Golea

Într-o scrisoare deschisă, medicii șefi de secție din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca susțin că Adela Golea “a luptat pentru fiecare pacient în parte, țintind binele acestuia”.

„Considerăm că dânsa și-a făcut datoria cu cea mai înaltă ținută medicală, profesională și umană, acum și întotdeauna. Este un exemplu de medic și om demn de urmat de foarte mulți din breasla medicală și nu numai. Adela Golea și-a făcut mereu datoria, și-a dedicat întreaga carieră în slujba comunității într-un loc de muncă atât de solicitant. Ne exprimăm dorința și speranța ca doamna doctor să rămână în mijlocul nostru pentru a ajuta în continuare pacienții din toată Transilvania. Dorim să subliniem cu tărie profunzimea și profesionalismul cu care a format generații întregi de medici rezidenți de medicină de urgență și de alte specialități (…) Tocmai de aceea considerăm că lucrurile nu trebuie să se oprească aici, iar adevărul, care este doar unul singur, trebuie să învingă”, se arată în scrisoarea deschisă a medicilor șefi de secție din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Medicii șefi de secție din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca îi cer, tot prin intermediul unei scrisori deschise, să nu renunțe la activitate.

”Pe parcursul întregii activități desfășurate la UPU-SMURD Cluj, doamna doctor a dovedit un profesionalism adevărat, o atitudine extrem de corectă și imparțială. A luptat pentru fiecare pacient în parte, țintind binele acestuia, spre a-i oferi cele mai competente servicii medicale, în cel mai scurt timp posibil. 

Considerăm că dânsa și-a făcut datoria cu cea mai înaltă ținută medicală, profesională și umană, acum și întotdeauna. Este un exemplu de medic și om demn de urmat de foarte mulți, din breasla medicală și nu numai. 

Punctul nostru de vedere este că doamna Dr. Adela Golea și-a făcut mereu datoria și-a dedicat întreaga carieră în slujba comunității, într-un loc de muncă atât de solicitant. Ne exprimăm dorința și speranța ca doamna doctor să rămână în mijlocul nostru, pentru a ajuta în continuare pacienții din toată Transilvania.  

În mod deosebit, dorim să subliniem cu tărie profunzimea și profesionalismul cu care a format generații întregi de medici rezidenți de medicină de urgență și de ale specialități. 

Dr. Adela Golea și-a dovedit calitatea profesională și umană, nu numai în centrul universitar Cluj-Napoca, ci și la nivelul altor servicii de urgență și țară și din străinătate, fiind mereu cooptată ca și cadru formator sau evaluator în medicina de urgență națională și internațională. 

Dincolo de toate, pacienții sunt cei care pot să-și exprime un punct de vedere autentic, poate mai mult decât noi, colegii. 

Tocmai de aceea considerăm că lucrurile nu trebuie să se oprească aici, iar adevărul, care este doar unul singur, trebuie să învingă. 

Colectivul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca își exprimă solidaritatea și susținerea pentru doamna Conf. Dr. Adela Golea, în orice demers viitor”, se arartă în scrisoarea trimisă.

Contactată telefonic de Gazeta de Cluj, Adela Golea a spus că nu mai dorește să dea nici o declarație despre cele întâmplate sub considerentul că acest eveniment face partea din viața personală a acesteia.

2 COMENTARII

  1. A procedat corect distinsa d-na Conf. dr.Adela Golea, dar ce sa faci asta-i tara unde ne invartim,nu le pasa de soarta nevoiasilor.Il salut pe aceasta cale pe d-ul manager Petru Susca pt. punctul de vedere exprimat si succes pe mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here