România se află implicată într-o bătălie juridică cu gigantul farmaceutic Pfizer din cauza achiziționării a 28 de milioane de doze de vaccin COVID-19. Procesul, care ar putea costa țara cel puțin o jumătate de miliard de euro, provine dintr-un contract semnat în perioada de vârf a pandemiei, informează Antena 3 CNN.

Conform termenilor contractului, dacă România nu reușește să achiziționeze cantitatea convenită, trebuie să despăgubească Pfizer pentru cel puțin jumătate din doze, ceea ce înseamnă o sumă impresionantă de 550 de milioane de euro. Acest lucru vine într-un moment în care depozitele României se pare că sunt pline de vaccinuri și echipamente care expiră, ceea ce provoacă îngrijorări legate de proasta gestionare și de repercusiuni financiare.

Imagini din aceste depozite dezvăluie un stoc de vaccinuri și echipamente în valoare de peste un miliard de euro, care se adaugă la presiunea economică cu care se confruntă deja românii după pandemia COVID-19.


Problema achizițiilor de vaccinuri a reapărut la sfârșitul anului 2023, când Direcția Națională Anticorupție a inițiat proceduri judiciare împotriva a doi foști miniștri ai sănătății și a prim-ministrului din timpul pandemiei. Acuzațiile au aruncat o umbră asupra modului în care guvernul a gestionat achizițiile de vaccinuri.

Conform celui mai recent raport al Institutului Național de Sănătate Publică, în noiembrie 2023 nu a fost administrat niciun vaccin COVID-19 folosind serul Pfizer și doar 245 de doze de alte vaccinuri au fost folosite la nivel național.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut situația, declarând: „Avem o cantitate de 1,2 milioane de doze de vaccin de la Moderna care a fost livrat în contrapartidă cu un avans plătit în 2021 de conducerea ministerului de atunci”. Această dezvăluire ridică semne de întrebare cu privire la procesul decizional și la responsabilitatea financiară în cadrul guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.