Deja nu mai este o noutate faptul că oraşul Cluj-Napoca este foarte scump. Lăsând la o parte cheltuielile de zi cu zi, imobiliarele parcă „explodează” de la an la an. Gazeta de Cluj vă prezintă în materialul următor o statistică a preţurilor de vânzare, dar şi a chiriilor.
Piaţa imobiliarelor din Cluj experimentează creşteri drastice în ceea ce priveşte locuinţele. Mai exact, preţurile devin comparabile cu cele de dinainte de criza economică. Deşi piaţa imobiliară a fost perturbată de criza financiară mondială, pe termen lung investiţiile imobiliare vor rămâne profitabile.
Specialiştii spun că anul 2015 a fost un an extrem de bun din punct de vedere imobiliar. Raportul cerere/ofertă nu a fost egal, în sensul că cererea a fost mult mai mare decât oferta, iar piaţa imobiliarelor nu mai dispunea de construcţii noi finalizate. Potrivit Coldwell Banker Transilvania, în urma unor estimări făcute la finalul anului trecut, din fonduri private, au fost contruite aproximativ 1500 de unităţi noi în Cluj-Napoca şi Floreşti.
Preţul vânzărilor creşte de la an la an
Din primăvara anului 2014 s-a înregistrat o creştere totală a preţurilor de 17%. Agenţiile imobiliare au observat o creştere mai ales în vânzări, de acolo şi creşterea pe metru pătrat. Apartamentele cu o cameră au acumulat o creştere de 14,84%, iar cele cu două camere, de 13,58%. Cartierul Centru , Zorilor şi Gheorgheni au atins sau au depăşit pragul de 1.200 euro/mp. Faţă de luna ianuarie 2015, preţurile apartamentelor din Cluj au încheiat anul cu un avans de 11,48%, peste estimările care iniţial, indicau o creştere procentuală de o singură cifră. Anul trecut, numărul locuinţelor a crescut cu câteva sute faţă de 2014.
Pe primele trei locuri se află Centrul cu 1.299 euro/mp, cartierul Zorilor 1.206 euro/mp şi Gheorgheni cu 1.200 euro/mp. Pe locurile următoare se află cartierul Grigorescu cu preţul pe metru pătrat de 1.167 euro şi Mărăşti, 1.161 de euro/mp. La polul opus se află două cartiere noi, iar acestea sunt Bună Ziua şi Europa. În Bună Ziua, metru pătrat se cumpără cu 1.089 euro, iar în Europa cu 1.127 euro. Chiar şi aşa, aceste zone nu au primit aşa de multă atenţie din partea doritorilor. Cel mai ieftin cartier din Cluj este Mănăştur, dar şi cel mai mare. Aici metrul pătrat este de 1.022 euro. Dezvoltatorii imobiliari prefer să dezvolte proiecte mai mici, dar care se află în cartierele “clasice” ale oraşului.
Profitând şi de creşterea accelerată a preţurilor din Cluj, apartamentele din Floreşti au câştigat procentual cel mai mult în anul 2015, preţurile acestora fiind în decembrie cu 17,5 % mai mari decât la începutul anului.
Chiriile şi studenţii
Clujul este cel mai afectat oraş de criza imobiliarelor, oferta scăzând cu 22%. Oraşul de pe Someş este plin ochi de tineret. Studenţi, masteranzi, şi mai exact, oricine vine din afara oraşului, solicită, la un moment, dat o chirie. În Cluj, numărul studenţilor este de peste 100.000, iar numărul locurilor din cămine nu depăşeşte 13.000. Chiar dacă unii dintre ei reuşesc să obţină la un moment dat un loc în cămin, aceştia se satură la un moment dat de condiţiile oferite. Complexul de cămine care aparţine de una dintre cele mai de prestigiu Universităţi – Babeş Bolyai, nu se laudă cu cele mai bune condiţii. Problema cea mai mare la aceste cămine este numărul de persoane care stau într-o cameră, acestea fiind 4-5 la număr şi, de asemenea, şi foarte înghesuiţi. Potrivit Ziua de Cluj, studenţii spun că în mod normal ar încăpea decent maxim 3 persoane.
Preţurile din cămine variază. La căminele de stat, preţul porneşte de la aproximativ 100 de lei pe lună şi ajunge până la 250.
În campusul Haşdeu, preţurile sunt cuprinse între 100 de lei pe lună în cameră cu cinci paturi cu baie comună pe palier şi 250 de lei pe lună în cameră cu două paturi, cu baie şi bucătărie.
Cazarea în căminele UTCN este cuprinsă între 110 şi 155 de lei, în funcţie de cameră.
Tarifele de la UMF sunt cuprinse între 130 de lei în cameră cu patru paturi şi baie pe hol şi 280 de lei în camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie incluse.
Universitatea de Arte şi Design (UAD) oferă cele mai puţine locuri de cazare dintre universităţile clujene – 75 – în două cămine, tarifele fiind cuprinse între 120 şi 170 de lei.
Studenţii mai au şi opţiunea de cămin privat. Acolo, preţurile sunt puţin mai mari decât la căminele de stat, dar şi condiţiile sunt. in mare parte, mai bune.
Chiriile sunt cele mai scumpe la începutul anului universitar, dar studenţii care îşi doresc intimitate deplină, aleg cel mai des această opţiune. Preţul pe lună a unei garsoniere este în jur de 200 de euro, a unui apartament cu două camera este de aproximativ 300 de euro, iar în cazul unui apartament cu 3 camere, chiria ajunge pe la 400 de euro. În cele mai multe cazuri, studenţii se grupează în mai multe persoane şi caută apartamente, de exemplu, cu patru camere unde, pentru o cameră, chiria poate ajunge la 100 – 120 de euro.
Şi revenind la întrebarea, de ce sunt aşa de scumpe chiriile în Cluj? Aveţi răspunsul. Pentru proprietarii de imobile, aceasta este în primul rând cel mai important aspect de care se leagă când pun preţul chiriei pe un apartament.
Ce spune 2016 de piaţa locuinţelor?
Legat de perspectivele anului acesta în ceea priveşte piaţa imobiliară, specialiştii estimează că pentru anul 2016 trendul o să fie ascendent în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi proiecte imobiliare, trend care se va menţine şi în ceea ce priveşte preţurile de vânzare. O zonă care se dezvoltă foarte bine în prezent şi cu perspective bune pentru viitorul foarte apropiat în ceea ce priveşte construcţiile rezidenţiale de tip apartament este zona care delimitează cartierele Gheorgheni/Borhanci.
Festivalul Untold, o nouă sugativă de bani pentru proprietarii de immobile
Anul trecut, în perioada festivalului, hotelurile erau ocupate în proporţie de 98%, iar hotelierii spuneau că rezervările au fost făcute încă de la finalul anului 2014. Ce altă alternativă este dacă eşti din afara Clujului vrei să te distrezi la Untold? Chiria, bineînţeles! Spre exemplu, un apartament de 2 camere, de pe strada Fabricii, destinat ”persoanelor mai puţin pretenţioase”, a fost închiriat anul trecut cu 1200 de lei pe perioada evenimentului, iar chiria pentru un apartament cu o cameră, de 37 mp, cu balcon, canapea extensibila, situat în Mărăşti, a ajuns la 1800 de lei.
Pentru pretenţioşii care au ales să stea o săptămână la Cluj, un proprietar de imobil de pe strada Ploieşti, care avea la dispoziţie, garaj, 2 băi, aer condiţionat, sistem Home Cinema, cerea suma de 5800 de lei.