Piața imobiliară din Cluj-Napoca se confruntă cu tot mai multe dificultăți, iar tranzacțiile imobiliare stagnează nu de puțin timp. Chiar și în aceste condiții, dezvoltatorii imobiliari, agențiile imobiliare și proprietarii de locuințe preferă să mențină prețurile la niveluri exorbitante, perspectivele unei locuințe la Cluj devenind tot mai neatractive și mai nerealiste din numeroase perspective. Aceste perspective ies la suprafață dacă raportăm prețurile orașului de la poalele Feleacului cu prețurile din alte orașe europene. De pildă, cu 52.000 de euro, la Marsala, în Sicilia, se poate achiziționa un apartament cu vedere la mare, de 100 mp, compus din două balcoane, o baie, living, dormitor matrimonial și alte două camere pentru copii.

În schimb, pe plan național, Timișoara devine tot mai atractivă la nivel de tranzacții imobiliare, prețurile față de Cluj fiind desprinse din alt tărâm. Prețurile la apartamente în urbea de pe Bega se ridică la 1518 euro/mp util, insesizabil mai ridicat față de media națională de 1510 euro/mp. Comparativ, în orașul lui Emil Boc, prețurile au ajuns la nivelul visat, de cinci stele, aproximativ 2600 euro/mp. Cel mai râvnit cartier din Cluj este Mănășturul. În contextul actual, de incertitudine economică, cu o recesiune economică ce pare să fie tot mai aproape, în care oamenilor le este tot mai greu să își crească veniturile, prețurile din Cluj nu au cum să fie sustenabile. Inevitabil, bula imobiliară din orașul nostru se va sparge sub o formă sau alta.

Dacă analizăm realist, această diferență de prețuri dintre Timișoara și Cluj-Napoca este greu de explicat, mai ales în termeni de calitate a vieții. Timișoara este un oraș aflat în continuă creștere, cu viață economică și socială activă și cu numeroase oportunități, fiind, totodată, un oraș mult mai verde decât Clujul. Timișorenii se pot mândri cu o suprafață de spații verzi de 41,82 mp/cap de locuitor, spre deosebire de Cluj-Napoca, cu o suprafață verde de 28,64 mp/cap de locuitor, potrivit registrelor spațiilor verzi realizate în 2011. Chiar dacă aceste statistici pot părea învechite, cu o simplă plimbare la Timișoara și la Cluj, ne putem convinge că aceste diferențe există, ele fiind vizibile cu ochiul liber. Timișoara arată și este mult mai verde decât Clujul.

Surse: compariimobiliare.ro, compariimobiliare.ro, stiridecluj.ro, greencomunity.ro

1 COMENTARIU

  1. E destul de simplu, Clujul are dezavantajul reliefului și atunci nu se pot construi la fel de multe locuințe în același ritm cu Timișoara sau Bucureștiul, care sunt în câmpie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.