Primăria Cluj-Napoca a atribuit în urmă cu câteva zile un contract de 114.000 lei firmei ieşene Axxa Regional Management SRL, care va trebui să asigure administraţiei conduse de Emil Boc consultanţă pentru proiectul municipalității de a extinde zona pietonală în Piața Lucian Blaga și străzile Republicii (primul tronson), Napoca, Petru Maior și Emil Isac.
Luna trecută, această firmă a primit, tot de la Primăria Cluj-Napoca, aproape 100.000 de lei pentru consultanţă în amenajarea parcului în cartierul Între Lacuri.
În 2018, compania de consultanță, fondată de fosta directoare a Direcției de Dezvoltare din Consiliul Judeţean Iași, trimisă în judecată pentru corupție și fals intelectual, alături de fostul președinte al PNL Iași, Cristian Adomniţei, a încheiat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca un contract de peste o jumătate de milion de lei. În schimbul acestor bani, firma a oferit consultanță în vederea atragerii finanțărilor europene pentru derularea proiectelor de investiții. Printre aceste proiecte s-au numărat și achiziția de tramvaie, troleibuze și autobuze ecologice din fonduri europene.
SC Axxa Regional Management SRL Iași a fost înființată, în 27 octombrie 2010, de către o anume Cristina Teodora Jinga, în calitate de unic asociat și administrator. La acel moment, compania își înscrisese, la Oficiul Național al Registrului Comerțului, ca obiect de activitate, consultanța în management, relații publice și comunicare.
Numele patroanei firmei de consultanţă Axxa Regional Management SRL Iași a intrat în atenția opiniei publice în prima jumătate a anului 2015, când Direcția Națională Anticorupție a emis pe numele Cristinei Teodora Jinga o ordonanţă de reținere pe timp de 24 de ore, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și instigare la fals intelectual. În același dosar a fost reținut inclusiv preşedintele Consiliului Județean Iași de la vremea respectivă, Cristian Adomniței.
În data de 3 iulie 2015, DNA a decis trimiterea în judecată a dosarului, la Tribunalul Iași, cu Cristina Teodora Jinga în stare de arest. Alături de ea, Cristian Adomniței a fost trimis în judecată sub control judiciar, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual.
4,3 MIL. € PENTRU PIAŢA LUCIAN BLAGA ŞI STRĂZILE ADIACENTE
În penultima zi a anului 2019, Primăria Cluj-Napoca a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la proiectul privind “reabilitarea şi extinderea zonei pietonale Lucian Blaga, strada Republicii (primul tronson), strada Napoca, strada Petru Maior şi strada Emil Isac şi amenajare piste de biciclete”.
Este vorba de firma Diferit SRL, o firmă care a avut/are în derulare multe contracte cu municipalitatea clujeană. Valoarea contractului se ridică la peste 4,3 milioane de euro.
În iulie 2018, municipiul Cluj-Napoca a depus proiectul “Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal: reabilitare și extindere zona pietonală Piața Lucian Blaga, strada Republicii, strada Napoca, strada Petru Maior, strada Emil Isac și amenajare piste de biciclete” spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
“Obiectivele proiectului sunt, printre altele, ridicarea calității vieții urbane în Cluj-Napoca, calmarea, eficientizarea și reducerea traficului motorizat în zona centrală în favoarea dezvoltării unei rețele atractive și sigure de trasee pietonale și ciclistice, asigurarea de zone pietonale și de spații cu caracter prioritar pietonal, reducerea poluării. De asemenea, se va urmări ca utilizarea autoturismelor personale să devine o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs față de utilizarea transportului public”, se arată în motivarea proiectului.
Valoarea totală a investiției este de 28,2 milioane lei TVA inclus. Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului este de 30 de luni de la începerea implementării proiectului.
CUM VA FI AFECTATĂ CIRCULAŢIA AUTO
Se dorește și crearea, modernizarea sistemelor de închiriere de biciclete, precum și a zonelor, traseelor pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone. De asemenea, proiectul include lucrări de semaforizare, de realizare a sistemelor rutiere.
Se propun două benzi de circulație rutieră pe strada Napoca și două benzi spre strada Republicii, plus o bandă suplimentară spre strada Petru Maior/acces parking Primărie și amenajarea a două standuri de taximetre, separate fizic de fluxul de mașini.
Pe strada Republicii se lărgește pista pentru biciclete cu dublu sens, pe partea estică, în continuarea Pieței Lucian Blaga și în legătură cu cea de pe Avram Iancu.
Și pe strada Petru Maior se vor face piste pentru bicicliști, vor fi introduse piste cu sens unic pe ambele laturi, vor fi lărgite trotuarele, se va înlocui betonul de pe trotuare cu plăci din piatră naturală, cablurile aeriene vor fi introduse în subteran, vor fi plantați arbori. Carosabilul se va restrânge la trei benzi.
Pe strada Emil Isac vor fi eliminate toate parcările de pe latura estică și de pe latura vestică, vor fi plantați arbori și se va crea o pistă pentru biciclete cu dublu sens pe latura estică, în continuarea celei de pe George Barițiu.
Proiectantul a fost SC Planwerk SRL, același birou de arhitectură care s-a ocupat și de proiectarea Pieței Unirii.
sursă: monitorulcj.ro
Adica, luat-ti-o sus clujenilor. Sau pe intelesu „tuturol”: m–-ie ba’ boule de contribuabil! Eu fac ce vreu, ca voi cretinii m-ati ales.