Piața Mărăști

Primăria a luat decizia de a moderniza Piața Mărăști, astfel încât toate construcțiile de pe domeniul public vor fi demolate. Comercianții care dețin chioșcuri în această zonă sunt foarte îngrijorați de faptul că nu vor mai avea vânzări și, implicit, șansele lor de a supraviețui ar deveni infime. În ciuda insistențelor continue ale comercianților de a încerca să fie incluși în proiectul de modernizare, deciziile primarului Emil Boc sunt de neclintit.

”Suntem foarte nemulțumiți pentru că nu ați ținut cont de noi deloc. Ar fi trebuit să vă gândiți că avem 20 de ani de când stăm în amplasamentul respectiv și am putea fi introduși în proiectul de modernizare după modelul pe care l-ați stabilit. Și când am construit actualele chioșcuri Primăria ne-a dat un model și noi l-am respectat. Am vrea să rămânem acolo pe poziție. Domnul primar nu a fost de acord deloc, cu toate insistențele noastre. Dacă ne relocați la Pod la Ira noi suntem morți. Un comerciant trebuie să aibă vânzări ca să poată trăi. Acolo nu avem niciun fel de posibilitate. Noi vrem să fim cuprinși în proiectul de modernizare a zonei. Noi suntem 10 chioșcuri și putem să ne încadrăm unde doriți. Noi de acolo de câștigăm existența. Noi ne-am plătit dările la stat, chiria. Vecinii din blocurile apropiate nu au avut niciodată probleme cu noi”, afirmă, conform presei, unul dintre comercianți.

“Nu v-ați gândit la noi, că trebuie să trăim și noi”

Comercianții sunt de-a dreptul disperați de mutarea tarabelor și sunt foarte îngrijorați în privința viitorului lor. Unul dintre aceștia menționează faptul că ei sunt pro modernizare, însă că ar trebui totuși să se caute o soluție de mijloc.

”Trebuie să țineți cont că și noi suntem cetățeni ai acestui oraș, nu v-ați gândit la noi, că trebuie să trăim și noi. Unde mergem noi la vârsta noastră să ne angajăm. Bun, ne-ați relocat, noi ce facem acolo? Că nu vindem nimica. Murim. Dacă vreți să ne terminați de tot, noi murim. Acolo sunt persoane care muncesc de foarte multă vreme, sunt persoane care au o anumită vârstă, cu probleme medicale și care au credite, iar desființarea acestor gherete înseamnă să ne lipsiți de sursele de existență. Relocarea nu ne ajută cu absolut nimic. Această modernizare pe care o preconizați în zonă să o faceți cu noi, incluzându-ne în acest program. Noi nu suntem împotriva modernizării, vrem ca acest oraș să arate frumos și pentru noi pentru clujeni și pentru vizitatorii străini”, susține acesta.

Conform ziardecluj.ro, demolarea construcțiilor în cauză nu este susținută doar de edil, ci și de clujeni. Boc își exprimă empatia față de acești oameni, transmițându-le faptul că este deschis să caute și alte soluții în cazul în care zona în care vor fi relocați nu le va ajuta vânzările.

”La fel cum dumneavoastră ne cereți să le menținem, sute de clujeni ne cer să le desființăm de foarte multă freme. Planul Urbanistic General nu mai permite astfel de construcții în zonă. Aceste construcții au fost specifice anilor 90, au fost binevenite, au fost necesare, dar Clujul a trecut la o altă etapă, diferită de cea de tarabe. Avem toată deschiderea ca în cadrul legal și în soluțiile existente să căutăm o soluție alternativă pentru dumneavoastră, dar pe aceeași locație nu vor mai rămâne, asta este clar și echivoc. Eu nu pot să fiu în orașul acesta o piedică în calea modernizării lui. Personal sunt solidar cu dumneavoastră, dar mie orașul îmi cere să iau decizii care nu sunt întotdeauna populare și nu mulțumesc pe toată lumea. Sunt deschis ca împreună, dacă numerge locația aceea pe care v-am propus-o, ne întoarcem și căutăm alte soluții. Dialogul continuă, am cerut să vi se comunice din timp că din 15 martie intrăm într-o altă etapă, tocmai să nu fiți anunțați de pe o zi pe alta, să știți acest lucru. Acolo nu vor mai fi chioșcuri, să nu vă faceți vreo iluzie. Dacă doriți să continuăm dialogul pe alte locații, da, dacă nu în 15 martie, legea se aplică. Noi vă putem o locație la dispoziție, după care decizia vă aparține”, le-a explicat Boc.

Comecianții Pieței Mărăști sunt convinși că această situație li se trage de la alți comercianți din aceeași zonă, care, conform presei, au primit dreptul să pună mese în diverse momente ale anului, de 1 Martie, de 8 Martie, de Luminații etc. Aceștia ar fi deranjat vecinii, iar acum ei trebuie să suporte consecințele.

”Nu pot să existe niște chioșcuri moderne? Peste tot în lume există așa ceva. Ar fi chiar o atracție. Este un beneficiu pentru oamenii vârstnici din zonă. Eu nu zic că nu sunt oameni nemulțumiți, dar nemulțumirile sunt de la persoanele pe care le-ați adus acolo cu mese, cu flori, cu minuni. Le-a dat deșteptarea la ora 06:00 cu urlete. Nimeni nu a fost împotriva noastră, au fost împotriva lor, dar nu ați luat nicio măsură. Și acum venim noi la înaintare, cu noi ați terminat, gata murim. Dacă domn primar zice să murim, murim că așa zice șeful”, concluzionează comercianții.

Deși proprietarii chioșcurilor sunt nemulțumiți de această situație, Boc a transmis, conform monitorulcj.ro, că “modernizarea trebuie să meargă mai departe, nu putem lăsa orașul captiv în trecut”.

Sabina Popescu

1 COMENTARIU

  1. Nasol, au facut avere, din marfa de la Bucuresti, vanduta scump la Cluj. Asta e…din pacate toata PM ar trebui sa dispara, sa ramana doar piata agroalimentara. Restul e tiganie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.