Piața rezidențială din Cluj-Napoca este una cele mai mari trei pieţe rezidenţiale regionale din Transilvania, alături de Sibiu și Oradea. 7.557 de locuinţe au fost finalizate în 2019 în oraş şi în împrejurimi, în creştere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record.
Peste 55% dintre locuințe au fost finalizate în proiecte rezidenţiale amplasate în aria administrativă a oraşului.
Tranzacţiile cu imobile încheiate în primele şapte luni din 2020 au crescut semnificativ comparativ cu perioada similară din 2019, în ciuda celor două luni de restricţii de circulaţie din timpul stării de urgenţă, arată compania SVN România.
Piețele rezidențiale au înregistrat în 2019 noi recorduri de livrări, cu creşteri cuprinse între 6% şi peste 95%, potrivit calculelor companiei de consultanţă imobiliară SVN Romania. Raportul arată că cea mai spectaculoasă evoluţie a fost înregistrată în Oradea, unde nivelul de locuinţe livrate în 2019 s-a dublat practic comparativ cu anul anterior, până la 2.161 de locuinţe, potrivit news.ro.
„Piaţa rezidenţială din Transilvania trece prin cele mai bune momente ale sale din ultimele trei decenii, cu recorduri de livrări, o majorare a numărului de tranzacţii şi preţuri care înregistrează o evoluţie pozitivă faţă de perioada similară din 2019”, potrivit unui raport de piaţă realizat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.
Astfel, Cluj – Napoca, Sibiu şi Oradea, cele mai mari trei pieţe rezidenţiale regionale din Transilvania, au înregistrat în 2019 noi recorduri absolute în ceea ce priveşte livrările de noi locuinţe, potrivit calculelor SVN Romania, realizate pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cluj – Napoca a rămas cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu excepţia regiunii Bucureşti – Ilfov. 7.557 de locuinţe au fost finalizate în 2019 în oraş şi în împrejurimi, în creştere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record. Peste 55% dintre acestea au fost finalizate în proiecte rezidenţiale amplasate în aria administrativă a oraşului.
Cluj – Napoca a depăşit de altfel suburbiile oraşului din punct de vedere al proiectelor rezidenţiale dezvoltate, în special începând cu 2015 – 2016, marcând astfel un nou ciclu de dezvoltare al pieţei rezidenţiale regionale. Cu toate acestea, localităţile limitrofe au atras în ultimii trei ani predarea a peste 8.000 de noi locuinţe, Floreştiul, cea mai mare suburbie e României, atrăgând anul trecut finalizarea a aproape 2.600 de noi locuinţe – un nivel care este însă mai redus comparativ cu recordurile din 2008 – 2009, când aproximativ 4.000 de unităţi locative erau predate anual în Floreşti.
”Piaţa rezidenţială din Cluj – Napoca a rezistat relativ bine şocului produs de criza sanitară prin care trecem. Oraşul continuă să se dezvolte macroeconomic iar proiectele realizate temeinic, cu un plan de business bine pus la punct, înregistrează în continuare rezultate satisfăcătoare, deşi există, desigur, şi proiecte cu rezultate slabe. Cererea a revenit la niveluri similare cu cele înregistrate anul trecut iar preţurile sunt. în medie, cu aproape 10% mai mari faţă de acum un an”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner SVN Transilvania.
Numărul de tranzacţii cu imobile încheiate în Cluj în primele şapte luni din 2020 a crescut cu 25,5% comparativ cu primele şapte luni din 2019, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în ciuda celor două luni de restricţii de circulaţie din timpul perioadei stării de urgenţă.
SVN Romania este unul dintre cele mai mari jucători activi pe piaţa de consultanţă imobiliară din România. Compania are şi două birouri regionale, în Braşov şi Cluj – Napoca, şi este şi unul din principalii jucători pe piaţa de property management (SVN Romania | Property Management & REO Services) şi pe segmentul finanţărilor (SVN Romania | Credit & Financial Solutions). SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.