sursă- national.ro

Bio-imprimarea țesutului uman reprezintă un important factor pentru potențiale tratamente contra coronavirusului, dar nu numai. Organoizii permit cercetătorilor să analizeze impactul unui medicament asupra unui organ în metabolismul unei persoane, după cum transmite medicul Atala, directorul Institutului Wake Forest pentru Medicină Regenerativă.

Acest lucru implică utilizarea tehnologiei de imprimare 3D cu materiale care încorporează celule vii viabile. Deoarece deficiențele de echipament personal de protecție persistă în timpul pandemiei coronavirusului, imprimarea în 3D a contribuit la ameliorarea unor lipsuri. Anthony Atala, directorul Institutului Wake Forest pentru Medicină Regenerativă, și echipa sa folosesc procesul într-un mod mai inovator: creând replici minuscule ale organelor umane pentru a testa medicamente, în lupta cu Covid-19 .

Echipa construiește plămâni și colonuri în miniatură , două organe afectate în special de coronavirus, apoi le trimite peste noapte prin curier pentru testare la un laborator de biosiguranță la Universitatea George Mason din Fairfax.

În ultimii ani, institutul Dr. Atala a tipărit deja aceste grupuri minuscule de celule pentru a testa eficacitatea medicamentelor împotriva bacteriilor și a bolilor infecțioase precum virusul Zika, „dar nu am crezut niciodată că o să  avem în vedere acest lucru pentru o pandemie”, a spus el. Echipa sa este capabilă de a tipări „mii pe oră”, a spus el din laboratorul său din Winston.

Procesul de construcție a țesutului uman în acest fel este un tip de bio-imprimare. În timp ce utilizarea sa la oameni este încă departe de a se realiza, cercetătorii respectă metodele de testare a medicamentelor și, în cele din urmă, să creeze piele și organe de dimensiuni complete pentru transplant. Cercetătorii fac progrese în imprimarea pielii, benefică pentru victimele cu arsuri grave, gestionarea bolilor precum diabetul, în care vindecarea rănilor este dificilă, și pentru testarea produselor cosmetice fără a dăuna animalelor sau, desigur, oamenilor.

„Chiar și pentru noi, uneori pare a fi un lucru științifico-fantastic”, a spus Akhilesh Gaharwar, care conduce un laborator în departamentul de inginerie biomedicală din Universitatea Texas A&M, care se concentrează pe bio-imprimare și alte abordări ale medicinei regenerative.

Importanța bio-imprimării pentru analiza farmaceutică este primordială acum, nu numai pentru potențialele tratamente împotriva coronavirusului, ci și pentru testarea tratamentelor pentru cancer și alte boli. Dr. Atala spune că organoizii permit cercetătorilor să analizeze impactul unui medicament asupra unui organ în metabolismul unei persoane.

Testarea pe pielea bio-imprimată sau pe alte organe în miniatură poate, de asemenea, să stabilească mai ușor care medicamente funcționează la animale, deoarece acestea s-ar putea să nu funcționeze bine la oameni. Prin intermediul modelelor 3D se poate evita testarea pe animale, a spus dr. Gaharwar, fiind important pentru produsele de larg consum, cât și pentru produsele farmaceutice. Din 2013, Uniunea Europeană a interzis companiilor de produse cosmetice să facă teste pe animale.

De asemenea, laboratorul Dr. Gaharwar investighează dacă țesutul osos uman poate fi tipărit pentru un eventual transplant. Speranța sa, spune el, este că, în viitor, radiografiile pacienților pot fi transpuse în forma exactă necesară pentru implantare.

„Vrem să putem recrea întreaga funcționalitate a pielii”, a spus dr. Karande, profesor asistent de inginerie chimică și biologică la Institutul Politehnic Rensselaer. Folosind celulele de la un pacient, mai degrabă decât de la un donator, riscul de respingere este minimizat sau eliminat în totalitate.

„Lucrăm mult cu cercetătorii, cu companiile farmaceutice și cu cele de biotehnologie și încercăm să obținem rezultate cât mai repede posibil, să analizăm datele și să dezvoltăm noi medicamente”, a declarat Rebecca Laborde, principalul om de știință din departamentul de științe medicale Oracle. „Acesta este cel mai interesant proiect la care am lucrat de mult timp” a adăugat aceasta.

sursă- national.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here