Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), marele pariu al lui Liviu Dragnea, va reduce veniturile la bugetul de stat cu 4,7 miliarde de lei, reiese dintr-un document, publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

„Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat, începând cu anul 2019, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acțiunilor transferate în portofoliul FSDI, estimată la 4,7 miliarde lei. Această influență va fi recuperată în anii următori primului an de funcționare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acționar unic potrivit hotărârii Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de repartizare a profitului și stabilire a dividendelor”, scrie în Nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind organizarea și funcționarea FSDI, publicat vineri pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), spre consultare publică.

Veniturile bugetului general consolidat de anul trecut au fost de 295,1 miliarde lei, o creștere cu 17,2%, în termeni nominali, față de anul anterior și reprezentând 31,1% din PIB, comparativ cu 29,4% din PIB în 2017. În schimb, cheltuielile bugetului general consolidat au fost, anul trecut, de 322,4 miliarde de lei, cu 16,8% mai mari față de anul precedent.

De exemplu, dacă FSDI ar fi fost înființat anul trecut, așa cum s-a votat în Parlament, dar legea a fost anulată de Curtea Constituțională, care a declarat-o neconstițională, atunci veniturile la buget ar fi fost de 290,4 miliarde de lei, ceea ce ar fi dus la un deficit bugetar de 32 de miliarde de lei, respectiv 3,4% din PIB.

Capitalul social inițial, subscris, al FSDI va fi în valoare de 19,11 miliarde de lei, din care aportul în numerar va fi în valoare de 9 miliarde lei și aportul în natură va fi reprezentat de pachetele de acţiuni nominative deținute de stat la 28 de companii, în valoare de 10,11 miliarde de lei, stabilită la valoarea nominală a acțiunilor aportate. Capitalul social inițial al FSDI se împarte într-un număr de 1,47 miliarde de acțiuni nominative cu valoare nominală de 13 lei per acțiune. Pachetele de acțiuni aduse aport la capitalul social al FSDI vor fi transferate din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, „acesta putând dispune liber de respectivele acțiuni, în calitate de bunuri proprii, în condițiile legii”, arată proiectul de HG publicat vineri.

Cheltuielile cu taxele și tarifele necesare înființării FSDI vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul MFP, pentru acest an estimându-se un impact de 600.000 de lei. „La stabilirea acestor cheltuieli s-au avut în vedere tarifele aplicabile pentru operațiunile de transfer ale dreptului de administrare asupra instrumentelor financiare între instituții ale statului român prevăzute în Lista de tarife si comisioane aplicate de Depozitarul Central, valabile începand cu data de 01 iunie 2018”, mai precizează Nota de fundamentare citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.