Firma Ando Construct, una dintre societățile clujene de construcții care câștigă pe bandă rulantă licitații pentru reparațiilor clădirilor publice din Cluj Napoca, a câștigat un contract cadru de la administrația locală în valoare de peste 16 milioane de lei. Firma a câștigat și contractul pentru reabilitarea actualului sediu al DNA Cluj, însă clădirea, care se află în patrimoniul Primăriei Cluj Napoca, are aceleași ”haine” de schele de o perioadă bună de timp. De asemenea, un raport al Curții de Conturi Cluj arată că firma a încasat degeaba bani de la administrația condusă de Emil Boc.

La mijlocul acestei luni, Primăria Cluj Napoca a semnat un contract de 16.424.595 lei, fără TVA, cu societatea Ando Construct, care și-a adjudecat licitația ”Reparații curente și în regim de urgență la imobilele aflate în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca”.

Firma aparține soților Elena și Ion Pintican: el este administrator, iar ea acționar. În 2018, ultimul an fiscal declarat, potrivit portalului mfinanțe.ro, societatea a avut o cifră de afaceri de peste 2,6 milioane de lei, un profit de aproximativ 600.000 de lei și… niciun angajat! Soții Pintican se ocupă și de firma Servinstal Import Export. Nici la această societate nu a fost declarat vreun angajat în anul 2018.

De 12 ani, firmele Ando Construct și Servinstal câștigă licitațiile organizate de administrația locală clujeană pentru reparația și întreținerea clădirilor publice.

Societatea s-a ocupat de reparațiile la Zidul Cetății din Cluj Napoca, a pus gresie în pasajul Gării la un prețul de 190.000 lei. Pe vremea primarului condamnat penal Sorin Apostu, a luat 400.000 de lei pentru lucrările făcute la cantina primăriei de pe strada Memorandumului. A câștigat peste 600.000 de lei de pe urma lucrărilor de renovare la o altă cantină a primăriei clujene de pe strada Eremia Grigorescu. În cadrul acestui contract, lucrările au fost executate de SC Ando Construct SRL şi SC Servinstal Import Export SRL. De pe urma pasajelor pietonale de pe Calea Florești, firma soților Pintican a câștigat 320.000 de lei. Primăria de cartier din Iris a fost reabilitată de aceeași societate care a câștigat de pe urma acestui contract 1,5 milioane de lei.

Tot această firmă a realizat în 2010 lucrările la Sala de Haltere de la Grupul Şcolar Aurel Vlaicu, în valoare de 120.000 de lei, a modernizat sediul Registraturii Primăriei în 2008 şi s-a ocupat de modernizarea cinematografului Mărăşti.

În același timp, conform unui raport al Curții de Conturi, în 2011, Ando Construct a încasat nelegal bani de la primărie și anume 90.000 de lei pentru lucrări de restaurarea şi consolidare a fragmentului din Zidul celei de-a doua incinte a Oraşului medieval, pe strada Potaisa. Ando Construct s-a ocupat de contract după ce constructorul inițial, desemnat la licitație de instituție, nu s-a achitat de sarcinile din contract.

În administrația clujeană totul se face în tandem

În cadrul contractelor publice câștigate de la administrația locală clujeană, societatea Ando Construct sau Servinstal lucrează, de obicei, în tandem cu firma Canion Impex.

Spre exemplu, contractul cadru precedent licitat de administrația locală pentru lucrări de construcție la clădirile publice, cel din 2018, a fost câștigat de Ando Construct SRL, cu subcontractantul Canion Impex SRL şi terţul susţinător Servinstal Imprt Export SRL, toate din Cluj Napoca. Valoarea contractului precedent a fost de 13.637.928,52 lei, fără TVA, echivalentul a peste trei milioane de euro.

SC Canion Impex este patronată și administrată de VINCZE ATTILA ADRIAN, KISS GELLERT și KISS MIHALY. Inițial, această firmă a fost a lui Gheorghe Taloș, cunoscut ca fiind ”omul lui Boc”, însă el a cedat firma în 2012. De numele lui se leagă un scandal, ”soldat” cu câteva plângeri penale. În urmă cu câțiva ani, clujeanul Radu Marino, cunoscut pentru implicarea lui în afacerile lui Gigi Becali, a făcut plângere penală, în care îi acuza de furt pe Rodica Cadar, şefa Serviciului de drumuri urbane din cadrul primăriei între 1999 şi 2004, şi pe Gheorghe Talos.

Legăturile între administrația locală și Talos sunt parafate de la începutul anilor 2000. În 2003, SC Canion a primit de la primărie 1,3 milioane de lei. În 2004, SC Dedal Construct a beneficiat de contracte în valoare de 2,8 milioane lei, iar în 2005 firma a primit circa 3 milioane de lei. SC Canion a mai lucrat şi la Piaţa Flora din Mănăştur, tot investiție a municipalităţii clujene în valoare de 1,7 milioane de lei.

Ce spune Curtea de Conturi

Cei de la Canion Impex au intrat și pe contractele celor de la Universitatea Babeș Bolyai, ajungând la performanța să fie plătiți de UBB de două ori pentru aceeași lucrare. În 2014, Universitatea Babeș Bolyai ( UBB ) a contractat serviciile firmei Canion Impex pentru o serie de lucrări de amenajare a fațadei sediului UBB. Prețul a fost de peste 150.000 de lei, iar lucrările au durat aproximativ trei luni. La scurt timp după această lucrare, tot UBB a scos la licitație contractul de ”Lucrări de modernizare construcții și instalații”. Și de această dată, majoritatea lucrărilor au fost câștigate de Canion Impex SRL, în condițiile în care contractul valorează peste un milion de lei.

În 2014, Primăria Cluj Napoca a finalizat un program de investiţii de 5,8 mil. lei (1,3 mil. euro), ce a presupus lucrări de reparaţii la 84 de unităţi şcolare iar printre firmele care s-au ocupat de lucrări au fost și Canion Impex și Servinstal.

Potrivit unui raport al Curții de conturi, din verificarea centralizatoarelor primite de la municipalitatea clujeană, privind contravaloarea subvenţiilor datorate pentru transportul de călători şi subvenţii pentru încălzire, s-a constatat faptul că administraţia judeţeană înregistrează în evidenţa contabilă ca element de cheltuială doar suma pe care o achită în cursul fiecărei luni, aceasta neînregistrând în evidenţa contabilă obligaţia de plată existentă la o anumită perioadă de timp.

”Vizarea de către dirigintele de şantier, acceptarea, plata şi decontarea efectivă de către primărie, în anul 2012, a unor situaţii de plată întocmite de S.C. CANION IMPEX SRL pe luna mai 2012, majorate nelegal cu suma totala de 8.909,40 lei, reprezentând lucrări neexecutate şi bunuri nelivrate, în cadrul contractului. Valoarea estimativă a operaţiunilor care constituie abateri este de 8.909,40 lei, reprezentând materiale şi manopera aferentă, care nu au fost regăsite în teren cu ocazia inspecţiei efectuate, la care se adaugă o dobândă de 471,94 de lei”, se arată în raport.

În perioada administrației lui Sorin Apostu, SC Canion a adjudecat un contract de peste 1,2 milioane de lei pentru construirea locuinţelor modulare de la Pata Rât.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.