Avocatul Mihai Ielciu, alături de Claudia Chezan.

Nicolae Bocşa, partenerul de „suveică” al lui Mihai Chezan s-a dovedit a fi de fapt doar un alt pion de pe tabla de șah al țeparului imobiliar. Asta o dovedește o tranzacție efectuată în primăvara acestui an încheiată între soții Bocșa și Claudia Chezan. Mai mult, după această manevră, Bocșa riscă tragerea la răspundere penală pentru o eventuală evaziune fiscală.

Contabilul Nicolae Bocșa era administrator al societății Equilibrum of  Equity SRL, firmă ce se ocupă de activități de consultanță pentru afaceri și management. Respectiva societate a fost impusă de către Mihai Chezan ca administrator în cadrul firmei AHQ Management (pe lângă Dorin Bob), firmă ce a preluat afacerea Tower. În februarie 2019, Claudia Chezan (soția lui Mihai Chezan) a fost cooptată în societatea Equilibrum of  Equity SRL, cu majorarea capitalului social, aceasta dobândit o participație de 9,10%. O lună mai târziu, respectiv în martie 2019, soții Bocșa au cesionat părțile sociale către Claudia Chezan la prețul nominal al părților sociale, adică pentru doar 10.000 lei. Asta, în condițiile în care societatea a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 2,69 milioane lei și un profit de 1,65 milioane lei. Practic, putem presupune că soții Bocșa au fost niște interpuși ai țeparului Chezan în firma Equilibrum of  Equity SRL, firma care se ocupa de consultanță în afacerea Tower după ce Dorin Bob a văzut o oportunitate de redresare a afacerii Tower și a preluat business-ul prin intermediul AHQ Management SRL.

Bocșa, suspectat de evaziune fiscală

Nu numai că soții Bocșa i-au cedat soției lui Chezan pe bani de nimic părțile sociale ale firmei Equilibrum of  Equity, însă există suspiciunea de săvârșire a unei eventuale infracțiuni de evaziune fiscală. Practic, tranzacția trebuia să fie făcută la un preț al pieței, determinat în funcție de cifra de afaceri. Mai mult, Nicoale Bocșa trebuia să plătească impozitul pe venit, însă acesta s-a sustras de la impozitul care trebuia datorat în mod real și a cesionat părțile sociale ale firmei la valoarea nominală, astfel că s-a diminuat foarte mult și obligația fiscală pentru acest tip de tranzacție.

 „Câştigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decât instrumentele financiare derivate şi cele reglementate la alin. (2)-(6), reprezintă diferenţa pozitivă/negativă realizată între valoarea de înstrăinare/preţul de vânzare şi valoarea lor fiscală, după caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzacţiei şi costuri legate de transferul de proprietate aferente împrumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative”, se arată în articolul 94 alin. 1 al Codului Fiscal.

Prin faptul că Nicolae Bocșa nu a prezentat în mod valoarea tranzacției pentru a se sustrage de la plata impozitului, îl plasează pe omul lui Chezan în sfera unei posibile activități evazioniste, acesta având obligația de plată a impozitului pe venit, însă a ales mascarea acestei operațiuni cu un preț nominal.

Cum a intrat Bocșa în afacerea Tower

În anul 2017, dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob a văzut o oportunitate de redresare a afacerii Tower și a preluat business-ul prin intermediul AHQ Management SRL. În cadrul acestei firme s-au constituit, ca acționari, Dorin Bob, prin intermediul firmei Uzina de Case SRL și Via Cargo, firmă controlată de Mihai Chezan prin intermediul companiei CARPATHIA LLC din SUA.

În cadrul firmei AHQ Management, pe lângă Dorin Bob, a fost impus ca administrator societatea Equilibrum of Equity SRL ce era controlată de contabilul Nicolae Bocșa, unul dintre oamenii lui Chezan. Între timp, alături de Bocșa, în acționariatul Equilibrum of Equity SRL a apărut Claudia Chezan, soția principalul inculpat din dosarul Tower. Întrebat despre cum soția lui Chezan a ”aterizat” în această afacere, Bocșa a refuzat să comenteze.

”Acestea sunt informații publice, informați-vă la Registrul comerțului dacă vreți să aflați! Bună ziua!”, a declarat în martie contabilul clujean.

Nicolae Bocşa a fost director economic la firma Telezimex şi fost candidat al URR în 2004 la Primăria Cluj, avându-l în echipă pe nimeni altul decât Eugen Iordăchescu, avocat al Universităţii Agricole Cluj în simulacrul de proces cu Mihai Chezan, scrie cotidianul.ro.

Clujust scria în anul 2017 că Mihai Chezan a declarat că l-a cunoscut pe Bocșa, după ce a cumpărat terenul cu autorizație pentru proiectul River Tower, apelând la finanțare la o Banc Post, iar banca i-a recomandat un expert în întocmire dosare de finanțare bancară și astfel a fost introdus lui Nicolae Bocșa.

Țeapa Tower

După câţiva ani de la semnalarea ţepei Tower, procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată abia în 2014 pe Mihai Chezan şi pe sora lui, Mihaela Bărboş, pentru înşelăciune.

“În perioada decembrie 2007 — mai 2011, inculpaţii Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au desfășurat o activitate complexă prin care au indus în eroare și au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL și SC Tower Development SRL. Inculpații au anunțat public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deși nu dețineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpații au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situația reală de fapt (privind inexistența fondurilor) și au determinat astfel numeroase persoane fizice și juridice să încheie antecontracte și acte adiționale la acestea, privind vânzarea — cumpărarea unor apartamente, spații și locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte și acte adiționale, promitenții cumpărători au achitat inculpaților sume mari de bani, în mod repetat. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecților Chezan Mihai Dumitru și SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică)”, arată procurorii.

Amintim că Mihai Chezan a fost condamnat în SUA, iar în Cluj este judecat pentru mai multe acuzații penale care gravitează în jurul afacerii Tower despre care s-a scris în presa locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.