Epopeea plafonării prețurilor la energie continuă, iar parlamentarii se întrec în declarații și în soluții salvatoare. Cu toate acestea, omul de rând nu mai știe ce să creadă, în condițiile în care sunt invadați de informații contradictorii. Ziarul nostru a luat legătura cu deputații clujeni pentru a le cere un punct de vedere și cum au înțeles ei acest subiect ce a împărțit România în două. 

Primul de pe lista noastră a fost deputatul PSD, Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu. După mai multe telefoane, în care am încercat să luăm legătura cu deputatul PSD, într-un final ne-a răspuns purtătorul său de cuvânt, Dan Horia, care ne-a spus scurt că domnul doctor nu are nicio părere cu privire la acest subiect, el fiind specialist pe problemele medicale. Într-un fel nu este de mirare faptul că nu a avut nicio părere, în condițiile în care, în doi ani de mandat în Parlamentul României, Cadariu a vorbit 1 minut și 54 de secunde. Dar despre activitatea sa de deputat vom vorbi altădată. 

Cu următorul deputat am avut mai mult noroc, care ne-a răspuns la întrebări. Cristina Burciu, deputat PNL, a declarat pentru Gazeta de Cluj, întrebată de ce românii nu sunt îndemnați să aleagă prețul cel mai mic la energia electrică, că la nivel național a existat o campanie de informare, o reclamă care a apărut frecvent atât la TV, cât și în radio, privitoare la facturi, prețuri și furnizori. 

„Este pe înțelesul tuturor. Chiar sunt îndemnați, inclusiv la începutul anului a fost promovată această variantă a alegerii de pe piața liberă a furnizorului care are cel mai mic preț. Și pe site-ul ANRE este comparator de prețuri. Întradevăr, este mai greu pentru acea categorie a populației care nu este familiarizată cu calculatorul, cu tehnica aceasta care ne face să ajungem la informații. Dar campanii au fost și se derulează în continuare”, a declarat Burciu. 

Cristina Burciu: „Eu sunt client Hidroelectrica, iar facturile au fost de bun simț”

De asemenea, Gazeta de Cluj a întrebat-o de ce statul român nu oferă bani firmelor pentru ca acestea să achiziționeze panouri solare și să producă energie verde. Deputatul liberal ne-a mărturisit că există programe pentru montarea panourilor solare, dar a omis să spună că timpul pentru implementarea lor durează foarte mult. 

Mai mult, Cristina Burciu s-a încurcat în răspunsuri, când am întrebat-o privitor la traderii de energie și câștigul lor venit din „cufărul” statului. Deputatul PNL a spus că prin ordonanța adoptată de Guvern, „se va face dreptate.” Totodată, Burciu a sărit de la o ideea la alta, precizând că românul trebuie să fie atent ce tip de furnizor alege. 

La ultima întrebare, dacă statul român a luat o decizie bună privind plafonarea, când datoria externă a țării noastre a ajuns la jumătate din PIB, deputatul liberal nu a dat un răspuns clar, precizând doar că statul are resursele financiare pentru plafonare, fără a spune exact de unde vor fi dați. 

Următorul debutat cu care am vorbit a fost Radu-Marin Moisin. Deputatul PNL a spus clar că încă din 2021, reprezentanții ANRE au făcut campanii de informare publică prin care românii erau îndemnați să consulte cel mai bun preț de pe piața liberală. 

Întrebat de ce, în această perioadă, campania de informare nu este atât de intensă, deputatul liberal a precizat că din punctul lui de vedere, campania de informare este de serioasă. 

Radu Moisin: „Au fost și clipuri la TV, iar televiziunea este disponibilă și în mediul rural”

„Gazeta de Cluj: Da, a fost campanie de informare,dar mulți nu înțeleg despre ce este vorba. Nu ar fi acum mai important ca acea campanie să devină ma intensă? 

Radu Moisin: Aici avem o diferență de percepție. Mie mi se pare că s-a făcut o informare bună, nu optimă, și cred că la câtă lume și-a schimbat furnizorul, informația s-a dus din vorbă în vorbă. Și eu personal m-am mutat anul trecut”

Să-i reamintim deputatului liberal că mii de români încă nu știu de ce vine factura atât de umflată, în ciuda promovării intense de care vorbește. 

Radu Moisin: „România este un mare producător de energie electrică și nu ar trebuie să existe un deficit de energie”

Întrebat dacă banii pe care statul român îi oferă pentru plafonare ar trebui distribuiți firmelor pentru achiziționarea de panouri solare, deputatul liberal a precizat că există, prin PNRR, posibilitatea de a primi bani pentru acest lucru. La fel ca Burciu Cristina, deputatul liberal a omis, cu știință sau neștiință, faptul că pentru acceptarea dosarului privind cumpărarea de panouri solare durează foarte mult. 

La întrebarea privind traderii de energie și banii pe care îi câștigă, în condițiile în care pot cere orice preț, fără limită, iar statul român plătește diferența, Moisin ne-a amintit de prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică. De admirat, dar parlamentarul nu ne-a povestit nimic de faptul că din bugetul statului, 40 de miliarde de lei, adică 3% din PIB, vor fi folosiți pentru plafonare, bani din împrumuturi și buzunarele noastre. Dar Guvernul salvează și inventează!

Deputatul clujean a mai spus că plafonarea prețurilor la energie, în contextul în care datoria externă a României a ajuns la jumătate din PIB, este o decizie care ține de supraviețuirea economică a cetățenilor, dar și a persoanelor juridice. Supraviețuire pe termen scurt, sărăcie pe termen lung!

„Fără ea nu putem funcționa. Sumele de bani vin tocmai din creșterea prețurilor la energie electrică și gaz. Statul încasează foarte mulți bani din TVA și accize. Dacă e suficientă sau nu ultima măsură, rămâne de văzut. Din semnalele din Cluj nu este suficientă această ordonanță, și aici mă refer la marii consumatori industriali”, a conchis Moisin. 

În altă ordine de idei, deputatul AUR, Alin Coleșa, nu este de aceeași părere cu liberalii. Parlamentarul a spus că piața a devenit puternic speculativă din cauza închiderii și lipsei de investiții în energia nucleară. 

„În condițiile actuale politice și tehnice, piața energetică liberă este un mit, o butaforie, o iluzie prin care este legiferată specula. Avem o mână de producători de energie electrică, doi producători de gaz, o singură rețea de transport și distribuție și băieții șmecheri, „gulerele albe din energie”, care nu au alt scop decât cel al profitului înrobitor. În concluzie, oamenii trebuie să aleagă prețul cel mai mic de piață, dar piața – prețul și profitul – trebuie reglementate, iar producția trebuie crescută fără rezerve ideologice”, a spus Coleșa. 

Alin Coleșa: „Singurii puși la colț sunt producătorii, care sunt supra-impozitați pe profit și sunt obligați să vândă la preț mic”

Mai mult, deputatul AUR a reamintit că în acest moment nu putem vorbi de un preț plafonat, ci unul subvenționat deoarece furnizorul poate cere orice preț, fără limită superioară, iar statul român plătește diferența dintre dintre prețul final al furnizorului și plafonul de subvenționare. Singura problemă este că banii vin din împrumuturi externe cu dobânzi de 9%. 

„O „afacere” dezastruoasă pentru stat. Cred că se dorește acapararea mijloacelor de producție care mai sunt deținute de stat în contul acestor datorii – în special Hidroelectrica”, a mai spus Alin Coleșa. 

Întrebat de ce statul român nu pompează bani în firme pentru ca acestea să producă energie verde, deputatul AUR a precizat că energie solară și eoliană nu poate susține un consum constant, nefiind o marfă care poate fi pusă în depozit. 

Gazeta de Cluj: Este plafonarea făcută pentru ca traderii să câștige bani frumoși sau ca scop electoral?

Alin Coleșa:  Cu ambele scopuri, dar principalul este ca traderii să dețină un control total al sistemului energetic național, prin acapararea totală a acestuia. Sigur, și cu scop electoral, dar situația financiară este atât de proastă, înrobitoare, încât nu mai poate fi ascunsă sub preș.

Gazeta de Cluj: A luat statul român o decizie bună privind plafonarea, în contextul în care datoria externă a României a ajuns la jumătate din PIB?

Alin Coleșa: Cu siguranță – nu, de o mie de ori – nu. Plafonarea actuală înseamnă subvenționarea prețurilor speculative. Pe termen scurt singura soluție este o piață strict reglementată, cu prețuri reglementate și oprirea suprataxării producătorilor, în special a celor care folosesc cărbune, gaz și petrol. Aceștia sunt suprataxați printr-un sistem de achitare a unor certificate de emisii de CO2. Comasarea producătorilor de energie din diferite surse. Pe termen mediu creșterea producției din energie atomică”, a conchis deputatul AUR. Alin Coleșa a expus, pe scurt, adevărul privitor la situația actuală privind criza energetică. Liberalii și sociali-democrații se încurcă în declarații, acaparând toată atenția de la problema adevărată. 

Deputatul PNL, Moldovan Sorin, fiind plecat din țară la o conferință, ne-a răspuns pe scurt la întrebările pe care i le-am adresat, având același text ca și colegii săi.  Parlamentarul a spus clar că cetățenii au posibilitatea de a alege energia electrică de unde doresc, iar faptul că unii nu au optat pentru cel mai mic preț a fost datorită relației bune cu furnizorii de energie până în momentul liberalizării. Intervenim aici pentru a spune clar că nu există român care să aibă o „relație bună” cu furnizorul de energie, în contextul în care campania de informare nu a ajuns la toți românii. Cei care strigă în gură mare că prețul la energie a explodat nu au fost corect informați că pot alege prețul cel mai mic ( 0,72 lei pe kWh), dar și cel mai mare (16,49 lei pe kWh), în funcție de „relația bună” pe care o au cu furnizorii. 

Referitor la banii pe care statul român ar trebui să-i ofere ca sprijin firmelor, pentru instalarea panourilor electrice, Sorin Moldovan a reamintit de programul desfășurat de Ministerul Mediului. La fel, niciun cuvânt despre răbdarea cu care firmele trebuie să se înarmeze pentru ca dosarele lor să fie acceptate. Colac peste pupăză, întrebat despre  traderii din energie, deputatul liberal nu ne-a spus nimic dacă ei câștigă sau nu din plafonare, precizând doar că plafonarea nu a fost măsură ca scop electoral. 

La întrebarea dacă statul român a luat decizia bună privind plafonarea, când datoria externă a țării este jumătate din PIB, Sorin Moldovan a arătat cu degetul spre Rusia și Putin. Nici Moldovan nu a înțeles exact care este problema adevărată, găsind rapid un țap ispășitor. Mai mult, poate că și încălzirea globală care afectează ghețarii și pinguinii sunt un motiv pentru care ar putea să existe mari probleme în viitor și o să creștem prețul la curent. Sau poate apa care trece prin Centrala Porțile de Fier acum merge cu un debit mai mic sau chiar în amonte că a început războiul în Ucraina. 

„Toată Europa se confruntă cu această problemă a prețurilor la energie și toți caută soluții pentru a trece peste criză fără a face concesii față de Vladimir Putin. Dacă acceptă șantajul lui Putin, atunci țara noastră va avea probleme mult mai mari în viitor”, a conchis deputatul PNL. 

Oana Murariu: „Cel mai mare câștigător în urma plafonării este chiar statul”

Deputata USR PLUS, Oana Murariu, a explicat pentru Gazeta de Cluj că Hidroelectrica are cel mai mic preț pe piață deoarece statul român compensează diferența față de prețul stabilit de OPCOM. Cu toate acestea, compania de stat un are capacitatea de a satisface toți clienții și atunci se aplică varianta primul venit, primul servit.

Întrebată de ce statul nu ajută firmele pentru ca ele să treacă la energia verde, deputata USR PLUS a declarat că aceasta asigură o energie intermitentă. 

„Este nevoie ca statul să stabilească modalitatea prin care asigură continuitatea, adică prin folosirea gazului, a cărbunelui sau a energiei nucleare. Desigur, pe termen lung, ideal este ca procentul energiei verzi utilizate să fie cât mai mare. Din acest punct de vedere, investițiile în energia verde sunt obligatorii. Acest lucru ar presupune însă o strategie cât mai coerentă și e clar că nu avem acest lucru acum în România”, a spus Oana Murariu. 

Gazeta de Cluj: Este plafonarea făcută pentru că traderii să câștige bani frumoși de la stat sau că scop electoral?

Oana Murariu: Cel mai mare câștigător în urma plafonării este chiar statul, statul care astfel își acoperă o parte din găurile de la buget. 

Gazeta de Cluj: A luat statul român o decizie bună privind plafonarea, când datoria externă a României a ajuns la jumătate din PIB?

Nu. Existau multe alte metode, una dintre ele, foarte la îndemână și folosită de numeroase state, era scăderea TVA de la 19% la 5%, măsură propusă de USR.

Deputatul UDMR, Csoma Botond, a declarat, asemenea partenerilor lui de coaliție, că au existat reclame prin care populația era informată cu privire la modificările de pe piața energetică. Referitor la sprijinul firmelor pentru ca acestea să-și instaleze panouri solare, deputatul a spus ferm că pe termen scurt nu poate rezolva această problemă. 

Întrebat dacă traderii sunt marii câștigători de pe urma plafonării prețurilor, Botond a spus că e total opus, în contextul în care o asociație a traderilor și-a arătat nemulțumirea față de măsurile adoptate de Guvern referitoare la plafonare. 

Întrebat dacă statul român a luat decizia corectă privind plafonarea, parlamentarul UDMR a spus că nu există altă soluție pe termen scurt. 

„Chiar dacă nu este cea mai bună, în contextul dat este  cea mai potrivită. Ministrul Finanțelor a asigurat că există resurse financiare. Eu trebuie să-l cred pe cuvânt”, a conchis deputatul UDMR.  Răspunsurile parlamentarului au fost foarte scurte, amintindu-ne încă de la început că nu este un mare cunoscător al domeniului energiei. De apreciat că ne-a răspuns și a recunoscut acest lucru personal, nu prin purtătorul său de cuvânt. 

Dintre deputații clujeni, Viorel Băltărețu (USR PLUS), Radu Molnar ( USR PLUS) și Ioan-Sabin Sărmaș (PNL) nu ne-au răspuns apelului telefonic. 

Una peste alta, deputații clujeni încă nu au reușit să ajungă la un numitor comun cu privire la haosul din energie, care, printr-o simplă documentare, devine un lucru de înțeles. Niciun deputat nu a specificat faptul că a avut întâlniri cu votanții pentru a le explica situația actuală, iar interesul lor nu este pentru binele comun, ci pentru interesul propriu. 

Citește și: Țiganiada din Partidul Mișcarea Populară (PMP) Cluj continuă. Andrei Maxim nu renunță la funcția de președinte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.