Dacă cei 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București vor fi exmatriculați, plagiatorii și exmatriculații facultăților de Drept conduc Justiția din românia fără nicio problemă.

Prin comparație cu acești studenți, pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general, nu-l amenință nimeni că-l dă afară, deși omul și-a plagiat lucrarea de doctorat într-o proporție uluitoare.Și atunci, la fel ca acum, Bogdan Licu era procuror general adjunct. De fapt, de șapte ani, se află în vârful ierarhiei Ministerului Public și de două ori a fost procuror general interimar, în 2016 și în 2019. Teza lui de doctorat se intitulează „Corupția – risc major la adresa securității naționale”, a fost susținută la Academia Națională de Informații a SRI și a fost coordonată de fostul ministru Gabriel Oprea, care la rândul lui și-a plagiat doctoratul, spune într-un comentariu Deutsche Welle.

CE MAI SUSȚINE DEUTSCHE WELLE:

Pe prim-procurorul șef adjunct nimeni nu l-a dat afară după ce a fost dovedit plagiatul tezei sale de doctorat. Președintele Klaus Iohannis, care a vorbit des despre integritate, l-a numit anul trecut din nou în funcție, deși avea pe masă argumentele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și toate dovezile lipsei sale de integritate.

Bogdan Licu nu e singurul magistrat acuzat de furt intelectual, nu e nici singurul care a ajuns într-o funcție atât de importantă, trăgând după el vinovății rușinoase. Fostul șef al parchetului anti-mafia, Codruț Olaru, membru al CSM, a copiat în întregime teza sa de doctorat „Particularitățile criminalității organizate în România”, susținută în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. 

Nimeni din comisia care i-a acordat titlul nu a observat, cu atât mai puțin fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, coordonatorul tezei. Nici profesorul, nici doctorandul nu au suferit vreo consecință și niciunul nu a fost dat afară. Fostul premier Victor Ponta, descoperit că și-a plagiat teza de doctorat când era prim-ministru, a rămas în funcție încă trei ani, timp în care Facultatea de Drept l-a mângâiat pe creștet. De fapt, același Consiliu al Facultății, care a decis săptămâna trecută exmatricularea celor 45 de studenți care au copiat, a hotărât în 2012 că facultatea nu ar fi fost „competentă” să evalueze teza de doctorat a lui Victor Ponta. Teza plagiată a fost girată de un alt fost prim-ministru, Adrian Năstase, invitat să predea la mai multe universități private, după ce și-a ispășit condamnarea pentru corupție.

Toți acești înalți magistrați, dar și alții cu funcții mai mici, dar cu furturi intelectuale la fel de importante rămân în funcții, doar studenții sunt exmatriculați. Și unii și ceilalți ar trebui să plătească, însă, cu aceeași măsură. Furtul trebuie pedepsit în toate formele și circumstanțele în care apare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here