O noua plangere penala a fost depusa pe adresele SSIF BROKER si ale angajatilor sai Petru Prunea – fost presedinte si director general; Anton Ionescu – actual presedinte al Consiliului de Administratie; Martin Miron – fost si actual membru in Consiliul de Administratie; Cartis Ioan – fost membru in CA; Ceuca Adrian – fost director general adjunct Tranzactionare; Moldovan Adina – fost sef departament control-juridic; Fiorica Venter – fost director general si actual director adjunct; Chis Grigore – actual director general. Plangerea vizeaza infractiunea de gestiune si practica frauduloasa.

“In fapt, in cursul anului 2008, faptuitoarea a executat, fara acordul meu, un numar de peste 200 de tranzactii (cumparari si vanzari de actiuni) la bursa, pentru care a calculat si incasat din contul meu comisioane si impozit de peste 25.000 de lei. De asemenea, pe contul meu s-a facut, fara incuviintarea mea, un aranjament financiar de reglare a unor datorii ale fostei directoare a sucursalei Deva fata de SSIF Broker in suma de 144.366 lei. Situatia primita la data de 04.03.2011 din partea SSIF Broker precizeaza ca din contul meu au fost retrase sume totalizand 66.291,31 lei,desi eu nu am retras nici o suma.

Ca urmare a acestor operatiuni abuzive si nepermise de Legea nr.297/2004 privind piata de capital si Regulamentele CNVM, soldul contului meu indica la data de 04.03.2011 suma de 0,00 lei.

In drept, fapta constituie infractiune de gestiune frauduloasa forma agravata prevazuta de art. 214 al. 2. Cod Penal, deoarece a fost savarsita in scopul de a dobandi foloase materiale. Sursa veniturilor salariale ale tuturor celor incriminati provine din comisioanele de tranzactionare. Cu titlu informativ, presedintele CA este retribuit cu 1.000 euro lunar, vicepresedintele cu 500 euro, iar membrii cu cate 400 euro. In plus, le revine o bonificatie de circa 10 procente din  profitul net anual. Sumele care au fost fraudate se regasesc in situatia financiara (profit ) a SSIF Broker”, arata inceputul plangerii penale depuse de Andreiu Oprea.

Practica fraduloasa

Intermediarul SSIF Broker a incalcat obligatia prevazuta de capitolul V art. 11. pct 2. din contractul bilateral, de a presta serviciile in conformitate cu instructiunile licite ale clientului , prevazute in formularul numit “ordin de tranzactionare”. Mai mult, agentul SSIF a sustras bani din contul clientului. Aceste fapte, potrivit art. 163 din Regulamentul 32/2006 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, sunt considerate practica fraduloasa.

Acelasi act normativ stipuleaza la art. 65. pct 2 ca: “ SSIF este responsabila pentru conduita si activitatea persoanelor angajate, in legatura cu realizarea obiectului de activitate”.  Art. 18 din Regulamentul mentionat prevede ca ”agentii pentru sevicii de investitii financiare sunt persoane fizice care isi desfasoara activitatea exclusiv in numele intermediarului ai carui angajati sunt si nu pot presta servicii de investitii financiare in nume propriu”.  Art. 90 pct.2. : ”SSIF nu trebuie sa actioneze asfel incat sa pericliteze, sa poata fi considerat ca pericliteaza sau sa induca o situatie care poate sa pericliteze fondurile si/sau instrumentele financiare ale clientilor si trebuie sa se asigure ca agentii pentru servicii financiare si ceilalti angajati ai sai nu se vor comporta in acest mod.

Concluziile plangerii

    “In concluzie, actiunile pagubitoare au fost savarsite cu ocazia administrarii bunurilor, cu incalcarea unor obligatii rezultate din insarcinari primite. Persoana civilmente responsabila este SSIF Broker Cluj, ca entitate juridica, iar faptuitorii persoane fizice sunt membrii consiliului de administratie nominalizati, in coautorat cu agentul lor din Deva, pentru care cer expres tragerea la raspundere penala.

    Solicit, totodata, obligarea SSIF BROKER Cluj la refacerea contului meu prin separarea operatiunilor pe care nu le-am ordonat in calitate de client, refacerea soldului corect, care din calculele mele, pe baza documentelor pe care le detin este de 310.000 lei. Cer, de asemenea, daune interese calculate la nivelul unei dobanzi bancare de depozit la termen pentru aceasta suma care a fost blocata din prima jumatate a anului 2008. In plus, daune morale si cheltuieli de judecata pe care le voi solicita pe parcurs”, arata Andreiu Oprea.

Frauda la Deva

Comisia Nationala a Valorilor Mobile a oprit anterior de la tranzactionare actiunile companiei, descoperind o frauda  la sucursala din Deva si, mai mult, in cadrul consiliului de administratie al societatii clujene au intervenit o serie de schimbari pentru care reprezentantii CNVM sustin ca nu au primit documentatia completa. Astfel, in urma suspendarii activitatii, Broker Cluj nu mai poate tranzactiona actiuni in nume propriu sau in numele clientilor la Bursa din Sibiu. Prunea crede ca masura este exagerata si a cerut CNMV sa isi reconsidere pozitia. “In AGA din octombrie a Broker Cluj s-au ales doi membri, dupa care am trimis toate documentele cerute de regulamentul 32 catre CNVM, dar ei (membrii – n.r.) nu au platit decat tarziu taxa de autorizare, unul dintre acestia efectuand  aceasta plata de abia in ianuarie. Am cerut CNVM-ului sa reconsidere aceasta pozitie si vom incerca sa discutam cu ei, deoarece ne confruntam cu foarte multi clienti nemultumiti de faptul ca nu mai pot face tranzactii”, a declarat la acea vreme Petru Prunea.

Conform CNVM, in cadrul filialei din Deva a Broker Cluj a fost descoperita o frauda de peste 200.000 de euro facuta de directorul subunitatii. Comisia a amendat-o cu 10.000 de lei pe directoarea agentiei din Deva si i-a interzis acesteia sa mai desfasoare activitati pe piata de capital pentru o perioada de 5 ani. Directoarea sucursalei din Deva a Broker Cluj, Adriana Constantin, este cercetata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara pentru ca a inselat mai multe persoane, iar conform procurorilor, in perioada 2005-decembrie 2008, Constantin ar fi incasat de la mai multe persoane fizice si juridice sume de bani care urmau sa fie folosite pentru efectuarea unor tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa de Marfuri Sibiu. Ea ar fi eliberat insa clientilor documente fictive pentru sumele incasate, insusindu-si o parte din banii destinati tranzactiilor bursiere.

Alte scandaluri pe bursa

Alt scandal bursier a avut loc in urma cu un an, cand compania clujeana de brokeraj SSIF Broker Cluj a fost suspendata pentru doua saptamani de la tranzactionarea de pe Bursa. Motivul invocat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobile (CNVM) a fost neanuntarea unei fraude in valoarea de peste 800.000 de lei de la o agentie din Deva. SSIF Broker a mai fost in vizorul CNVM la inceputul anului 2008 datorita faptului ca noua dintre cele 20 de sucursale nu aveau reprezentant al compartimentului de control intern, iar in octombrie anul trecut compania de brokeraj din Cluj a fost pusa sub monitorizare pentru ca nu a raportat regulamentul privind raportarea statutului activului net. In momentul de fata, Petru Prunea, fostul sef al SSIF Broker, a primit interdictie pentru 5 ani de a mai tranzactiona la bursa.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

  1. cine a jucat la bursa e moral,normal si cat se poate de firesc sa isi asume pierderile. atata discutie fara sens pt cei care de buna voie,cu dorinta de a castiga bani din nemunca si speculatii au jucat la bursa. simplu. asta e bursa.daca ar fi castigat nu acuzau pe nimeni. cine dracu ii asculta? nu le-a bagat nimeni mana in buzunar. hai sa plangem ca niste parveniti si nesatui au pierdut ca au jucat la bursa ! a fost alegerea lor! de aia se spune jucam la bursa….pierzi sau castigi !!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.