Conducerea institutului oncologic este acuzată de răspândirea în instituție a virusului COVID-19 și de infectarea a 12 cadre medicale. O plangere penală a fost depusă astăzi, 3 iulie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, este cel care a înaintat plângerea către parchet. Acesta a declarat pentru presă că este vorba atât despre un caz penal zădărnicirea combaterii coontaminării, dar și despre un caz grav de corupție:

„Denunţul pe care îl fac azi este împotriva managerului Institutului Oncologic, Călin Vlad. (…) Din informaţiile pe care le deţin, dr. Călin Vlad a direcţionat un pacient care a venit din focarul Suceava, l-a direcţionat către spital, fără să fie o urgenţă medicală. La momentul în care pacientul din Suceava a intrat în Institutul Oncologic din Cluj, acesta nu avea în foaie un test anti-COVID mai vechi de 48 de ore. De aceea, acel bolnav a intrat în spital neştiindu-se că este infectat cu COVID. Asta este prima neglijenţă gravă. O pilă, aşa cum spunem, în timp ce intrau pacienţii şi stăteau în triaj”

Acesta a adăugat într-o postare pe pagina personală că ” În data de 10 iunie, în Parlamentul României explicam modul în care, prin teroare şi frică, vătafii acestei instituţii, au încercat să muşamalizeze erorile care au condus la infectarea cu noul coronavirus a mai multor cadre medico-sanitare şi bolnavi internaţi în această unitate sanitară. Între timp, am primit toate informaţiile necesare pentru ca procurorii să poată face o anchetă penală amănunţită despre focarul de COVID-19 izbucnit la Institutul Oncologic din Cluj la sfârşitul lunii mai. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, explica atunci la televizor că au fost grave neglijenţe din partea conducerii acestei unităţi sanitare care au condus la un lung şir de erori şi la mai multe decese.”

Plangerea rămâne să fie preluată și analizată de către parchet. La nivelul spitalului, nu se știe de desfășurarea vreunei anchete interne. Directorul medical al spitalului, Patriciu Achimaș, nu a putut fi contactat de către reporterii noștrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here