Sindicaliştii din educaţie au depus plângeri la Parchetul ICCJ şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu şi a miniştrilor Economiei şi Finanţelor şi Educaţiei, Varujan Vosganian şi Cristian Adomniţei, pentru afirmaţiile privind salariile bugetarilor.

 
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" a depus plângeri penale la Parchetul instanţei supreme şi la DNA împotriva celor trei demnitari, "pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de dispoziţiile articolului 8 aliniatul (1) litera b) din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat de marţi al federaţiei. Potrivit textului legii, constituie infracţiune „prezentarea (de către membrii Guvernului), cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României, cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”.
De asemenea, Federaţia "Spiru Haret" a trimis Preşedintelui României, Senatului şi Camerei Deputaţilor materiale detaliate prin care a solicitat celor trei instituţii să ceară urmărirea penală a primului ministru, a ministrului Finanţelor şi a ministrului Educaţiei, "pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, în conformitate cu dispoziţiile articolului 19 din acelaşi act normativ". Sindicaliştii anunţaseră încă de sâmbătă că îi vor da în judecată pe Varujan Vosganian şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, pentru declaraţiile referitoare la decizia Camerei Deputaţilor de a majora salariile cadrelor didactice, fără a-l menţiona însă şi pe ministrul Educaţiei.
 
"Cei trei promovează o altfel de mineriadă şi vom începe popularizarea, în fiecare unitate şcolară, şi în colegiile unde aceştia candidează. Iar, pe de altă parte, pregătim acţiuni de protest, în cazul în care legea (privind majorările salariale ale cadrelor didactice – n.r.) nu va fi promulgată", a declarat, luni, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, la Consiliul Naţional al CNSLR Frăţia. Camera Deputaţilor a aprobat marţea trecută, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.
Guvernul a decis să sesizeze Curtea Constituţională (CC) în legătură cu un posibil conflict între Executiv şi Legislativ provocat de adoptarea acestei legi, a anunţat, sâmbătă, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here