De la începutul anului 2015, consilierii locali convinși de Emil Boc au admis mai multe plângeri prealabile la noul PUG. Cele mai noi probleme cu acest plan urbanistic au fost prezentate la ședința din 9 martie. Acestea se refera la proiectele de hotărâre de modificare a noilor reguli de construire în oraș.

 

Modul în care primăria a abordat acest subiect i-a nemulțumit pe consilierii PSD. „Nu cred că vineri ați aflat despre cazurile din urbanism ca să veniți astăzi (luni, 9 martie – n.red.) în fața noastră cu proiecte suplimentare la ordinea de zi și cu noi probleme. Vorbeam de o ședință dedicată acestor cazuri pe care v-ați angajat să le inventariați. Acum mai veniți cu o problemă. Era normal să faceți o ședință specială de Consiliul Local, cu privire la toate plângerile prealabile”, a subliniat liderul consilierilor PSD Claudia Anastase. De altfel, grupul PSD nu a votat proiectele de urbanism derivate din aprobarea unor plângeri prealabile, aflate pe ordinea de zi a ședinței din martie. Mai mult, Actual de Cluj subliniază că consilierul PNL Doru Stoica a atras atenția că aprobând plângeri prealabile și derogări de la PUG pentru unii, se creează un precedent și toată lumea va începe să ceară modificarea acestuia în funcție de interesele sale. „Avem trei soluții degajate. Cea pentru zona străzii Bulandara, cea pentru rampa de deșeuri și cazul centurii. Hotărârile de modificare a noului PUG sunt o consecință a votului dumneavoastră. Executivul se supune deciziilor domniilor voastre. Poate și noi trebuia să fim mai convingători. Restul plângerilor prealabile sunt în analiză și vom găsi soluții cu foarte mare atenție”, a apreciat Boc. “Acum e tardiv”, spune și președintele de ședință Csoma Botond. Ioan Pop concluzionează: „Adică în inconsecvența sa Consiliul Local are întotdeauna dreptate”.

 

Emil Boc are sugestii, propuneri și principii 

„La acei cetățeni cărora li s-au aprobat revenirea la situația inițială, am  făcut modificările în PUG. Iar pentru cei care au solicitat în plângere prealabilă despăgubiri, se vor aloca sumele de despăgubire din partea primăriei. Dacă cetățenii rămân cu plângere prealabilă doar pentru revenirea la situația inițială, vom acționa în cauză, dar dacă se merge pe despăgubiri, vom acționa în regim de urgență pentru  soluționare. Doresc, împreună cu proiectanții PUG-ului să păstrăm aceeași coerență pe care am prezentat-o în 22 decembrie împreună cu planul pentru 2015. Sunt pentru conservarea Parcului Est. Știm cu toții că există nemulțumiri ale cetățenilor, că s-au aprobat câteva plângeri prealabile care înseamnă revenirea la situația inițială. Adică tot acolo nu sunt permise locuințe ci doar săli de conferințe și expoziție. Ca să facă altceva au nevoie de derogare și tot de acordul Consiliului Local. Susțin crearea acestui viitor plămân verde al orașului și de aceea am propus să acordăm o justă despăgubire proprietarilor și am pus în buget 6 milioane lei în acest sens.

 

O  altă problemă o constituie eliberarea avizelor ce nu s-au transformat în HCL 

Pe lângă despăgubirile și plângerile prealabile, PUG-ul se lovește de încă o situație. Există 42 de avize ce nu s-au consolidat în hotărâri de consiliu local, cum ar fi fost normal conform legii. Astfel pentru intrarea lor pe linia legală este nevoie de intervenția consiliului local.

Din cele 42 de avize, 21 sunt în concordanță cu prevederile noului PUG, deci ele pot fi aprobate fără probleme. 21 sunt diferite de conținutul actualului PUG, iar din acestea două-trei sunt afectate de interdicțiile cu spațiile verzi. Acolo o să analizăm punctual. Pentru celelalte 19 voi propune să acceptăm să meargă mai departe cu avizul. Ca toată lumea să beneficieze de un tratament egal iar oamenii să-și poată continua demersurile”, a anunțat primarul Emil Boc.

 

În luna ianuarie un  arhitect din CTATU contesta noul PUG

Fostul arhitect-șef al municipiului, Adrian Iancu, reprezentat de avocatul Ioana Crina Ciocian, anunțase că va ataca în instanță atât faza trei a noului Plan Urbanistic General, aprobată la începutul lunii decembrie, cât și întreaga documentația aprobată de Consiliul Local la ultima ședință din 2015, scrie Actual de Cluj.

Cele două plângeri prealabile formulate de arhitectul Adrian Iancu împotriva noul PUG vor fi discutate de consilierii locali la ședința din 29 februarie. Iancu face parte din Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a primăriei, dar a făcut parte și din comisia de recepție a noului PUG. El a refuzat să semneze recepția arătând într-o adresă că tot PUG-ul este nelegal.

Obiecțiile lui Iancu sunt legate de statutul urbanistic al unor suprafețe de teren pe care le are în proprietate. Acestea parte dintr-un Plan Urbanistic Zonal – Borhanci Sud aprobat de primăriei în august 2004. În noul PUG, parte din terenul care face obiectul PUZ-ului apare ca făcând parte din Ulid, adică zona de urbanizare unde cei care dețin proprietăți trebuie să rezerve o zonă verde care să deservească noile construcții, dar și să cedeze o suprafață de teren pentru lărgirea străzii Borhanci de la un profil de 12 metri la 18 metri.

 

Istorie cu cântec încă din fașă

Potrivit noului PUG, Clujul a fost împărţit în trei zone de importanţă: zona de locuire, zona de urbanizare, unde au fost incluse şi zona Borhanci, şi zona de restructurare de 593 de hectare, care se suprapune peste fosta zonă industrială şi un parcelar riveran de 250 de hectare. Potrivit noului PUG, 60% din suprafaţa municipiului reprezintă zona de locuinţe, mai exact 1.660 de hectare, 25 de hectare reprezintă spaţiile de servicii, 197 de hectare zona de activităţi economice, zona mixtă are 47 de hectare, iar 147 de hectare este zona verde nou constituită. De asemenea, se măreşte zona protejată din centrul oraşului la 614 hectare, datorită includerii Canalului Morii şi a Someşului.

Primele probleme au apărut imediat după lansarea PUG din 22 decembrie 2014. Doi proprietari ai unui teren de pe Calea Someșeni nr. 6 s-au plâns de prevederile PUG. Pe proprietate a fost aprobată o hală din 2009, iar anul trecut oamenii au dorit extinderea construcției. Prin PUG-ul intrat în vigoare la finalul lui 2014, proprietatea lor este inclusă în zona spațiilor verzi, deci teren neconstruibil, așa că proprietarii cer acum modificarea documentației. În caz contrar vor merge la instanță.

La prima ședință a Consiliul Local din ianuarie, consilierii locali au admis plângeri prealabile împotriva noul PUG, pe bandă rulantă, deși înainte de ședință grupurile politice conveniseră să le respingă. Pe toate cele șapte formulate de proprietari privați. Oficialii Direcției de Urbanism a primăriei au intervenit și le-au atras atenția consilierilor că au votat diferit în cazul aceleiași spețe, iar la rândul lor, aleșii locali s-au plâns că informări de la urbanism nu sunt destul de clare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.