Municipiul Cluj-Napoca trebuie să continue, într-un ritm susținut, dezvoltarea începută în baza „Strategiei de dezvoltare a municipiul Cluj-Napoca pentru perioada 2007-2013”, un document important, convenit cu toți partenerii sociali, ale cărui rezultate în cresterea calitătii vieții clujenilor se fac deja simțite.
Această strategie garantează coerenta dezvoltării viitoare a Clujului. Continuarea ideilor de bază cuprinse în strategia municipiului ne va permite exploatarea tuturor oportunităților si gestionarea eficientă a fondurilor publice ale comunității.
Această strategie va fi actualizată anul viitor, tot împreună cu clujenii, astfel încât să știm în permanență unde vrem să ajungem și care sunt proiectele prioritare pentru oraș, pe termen scurt, mediu și lung, care sunt acțiunile concrete pe care va trebui să le întreprindem în folosul si cu sprijinul cetătenilor. Noua strategie va marca etapa de dezvoltare pe care Clujul o traversează în prezent. Clujul a depăsit marile întârzieri ale anilor 1990-2004. Orasul a traversat o perioadã de dezvoltare accelerată, într-un ritm susținut, în anii 2004-2012.
Am devenit un oras care a ajuns din urmă Bucurestiul în multe domenii si chiar a depășit Capitala în unele privințe. Acum începem o nouă perioadă, cea a construirii unui oraș care să asigure un nivel ridicat de calitate a vieții, un oraș la standarde de trai europene.
Traseul pentru anii viitori este așadar definit:
Cluj-Napoca va fi un loc plăcut în care să trăiești, să muncești și să studiezi; un oraș cu autorități locale responsabile și deschise, cu cetățeni activi și o comunitate de afaceri dinamică și implicată, un centru regional al inovației si oportunităților si o destinație turistică atractivă.

Consolidarea investiilor

Primăria va asigura în continuare condiții favorabile investitorilor, pentru ca aceștia să se instaleze la Cluj-Napoca sau să-și dezvolte investițiile deja realizate. Obiectivul este asigurarea unui număr suficient de locuri de muncă de calitate, bine plătite, pentru clujeni. Atragerea investitorilor se va reflecta de asemenea în colectarea de fonduri mai importante pentru bugetul local, fonduri care vor fi folosite pentru investițiile publice.

 
Fonduri europene

Vom duce la bun sfârșit proiectele europene importante în care ne-am angajat: modernizarea transportului în comun şi a străzilor de acces în zona industrială, noi locuinţe sociale, centre de zi pentru vârstnici, o reţea pentru biciclete, parcul industrial, Centrul regional de excelenţă pentru industrii creative și I.T. (Buftea de Cluj). Vom elabora și pune în aplicare noul Plan integrat de dezvoltare urbană pentru perioada 2014-2020, astfel încât să ne păstrăm locul întâi între polii regionali de creştere, loc pe care l-am obţinut în urma proiectelor câştigate până acum.

Prin proiectele finanţate din banii europeni vom avea în vedere şi dezvoltarea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă, creşterea atractivităţii oraşului nostru pentru investitorii străini şi români, fiind conştienţi de faptul că ne aflăm într-o permanentă competiţie atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. Astfel, vom construi noi parcuri industriale şi logistice în zona Lomb, precum şi un Centru regional de excelenţă pentru industrii creative și I.T (foto).

Treansport in comun

Vom moderniza toate staţiile de transport în comun şi vom realiza un sistem de „ticketing” (vindere a biletelor), care va da posibilitatea de a ajunge dintr-un loc în oricare altul cu un singur bilet, folosind orice linie de transport. Acest sistem va aduce o reducere a costurilor pentru cetăţean. De asemenea, proiectul va îmbunătăți întregul sistem și va reduce timpul de aşteptare în staţii şi supraaglomerarea.

Înlocuirea integrală a liniei de tramvai, finanțată din fonduri europene, va contribui la atingerea acestor obiective. Împreună cu partenerii noştri din zona metropolitană vom realiza o reţea integrată de transport în întreaga zonă. Avem în vedere în primul rând prelungirea tramvaiului până în Floreşti și realizarea unei legături rapide între gară şi aeroport.

 
Strazi

Vom finaliza marile proiecte de modernizare şi lucrările în toate cartierele, astfel încât în 2016 toate străzile Clujului vor fi asfaltate. Vom continua investiţiile integrate în cartiere, amenajând în acelaşi timp străzile şi aleile, iluminatul public şi spaţiile verzi, pentru a lăsa în urmă un spaţiu reabilitat, modern, curat şi plăcut, pentru o lungă perioadă de timp.

Vom reabilita în totalitate, din fonduri europene, străzile Primăverii, Plopilor, Splaiul Independenţei, Bariţiu, Horea, Căii Ferate, Oaşului, Bulevardul Muncii, Calea Baciului (prin proiectul privind accesul în zona industrială), Memorandumului, Moţilor, Avram Iancu, I.C. Brătianu (prin proiectul de modernizare a căilor de acces către „Oraşul-comoară”). Vom moderniza toate intrările în oraş.

Parking

Vom finaliza parkingurile începute şi vom identifica, cu sprijinul cetăţenilor, noi amplasamente pentru a construi parkinguri supraterane în toate cartierele oraşului și parkinguri subterane în zona centrală (foto). Vom realiza cel puţin 7.000 de noi locuri de parcare.

Transport ecologic

După modelul marilor capitale europene, vom realiza o reţea de 50 de staţii self-service de închiriere a bicicletelor (peste 500 de biciclete). Astfel, vom crea o reţea alternativă de transport urban, care va permite deplasarea rapidă în orice colţ al Clujului şi va uni oraşul cu zonele limitrofe. Vom amenaja reţele de piste şi trasee pentru biciclişti în lungime totală de 60 km.

Capitala Culturala

Vom continua proiectele Cluj – Capitală Culturală Europeană (2020) şi Capitală Europeană a Tineretului (2015), care vor aduce notorietate şi turişti oraşului. Vom sprijini în continuare marile evenimente culturale care reprezintă veritabile simboluri ale oraşului, cum ar fi Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF, Comedy Cluj, Toamna muzicală clujeană, Festivalul Blaga sau Temps d’Images, precum și festivalurile organizate de teatrele și operele clujene. Vom finalize lucrările la proiectul Centrului Cultural „Transilvania” – sediu pentru Filarmonică (foto). Vom continua investițiile în cinematografe și vom demara un proiect de reabilitare a cinematografului Dacia din cartierul Mănăștur.

 

Citeste programul integral al lui Emil Boc aici.

2 COMENTARII

  1. Alba si Clujul,oile negre ale Romaniei…dupa ce si-au batut joc in toate modurile posibile de romani, oamenii din aceste 2 judete inca i-au votat…de necrezut!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.