Una dintre cele mai prolifice companii la ”abonamentele” pe bani publici, în special la contractele privitoare la infrastructură, SC Search Corporation, a câştigat licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru viitoare centură ocolitoare a Zalăului. Compania este patronată de Michael Stanciu, un ”balerin” al contractelor marca CNAIR care a realizat studii de fezabilitate pentru proiecte care nu au fost puse în practică şi nici nu vor fi puse. Însă banii au fost decontaţi. Trebuie menţionat că la una dintre companiile lui Stanciu a fost angajată şi… nepoata lui Emil Boc.

Compania Search Corporation a câştigat contractul ”Servicii de reactualizare Studiu de Fezabilitate, întocmire Proiect Tehnic şi Detalii de Execuţie pentru Varianta de Ocolire a Municipiului Zalău, Etapa 2, între DN 1F, km 76 + 625 — DJ 191C”, contract estimat de CNAIR la aproape 5,4 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit datelor, la licitaţie s-au înscris doar două firme dintre care a câştigat Search Corporation pentru suma de 3.396.505,99 de lei, fără TVA.

Compania patronată de Michael Stanciu a trebuit să subcontracteze 15% din lucrări, cea mai mare parte din valoarea subcontractată mergând la firma Protelco din Ploieşti. Potrivit acordului procentele care urmează să fie subcontractate vor merge spre Institutul de Arheologie Vasile Pârvan(0,76 %), Sixense Soldata Sas Nantere Sucursala Bucuresti (3,65 %) şi S.C. Protelco S.A.(10,13 %).

Firma Search Corporation nu este deloc străină de contractele de infrastructură din judeţul Cluj.

O mare parte din studiile de fezabilitate realizate degeaba au fost comandate pentru drumurile din ţară. Spre exemplu, în 2007, firma Search Corporation a câştigat licitaţia pentru studiul de fezabilitate al drumului expres Craiova – Piteşti. Valoarea contractului era de aproape 16 milioane euro şi a fost semnat de directorul de atunci al CNADNR, Mihai Grecu. În 2010, aceeaşi firmă a luat prin licitaţie un contract de 783.800 euro pentru studiul de fezabilitate al tronsonului de autostradă Târgu Mureş – Ditrău.

 

Nepoata lui Boc

Search Corporation a câştigat la Cluj-Napoca contractul pentru realizarea unui studiu privitor la fluidizarea traficului din centrul oraşul (unda verde, n.red) pentru care firma lui Stanciu a primit peste 900.000 lei (fără TVA). Acesta nu este primul contract obţinut de Search Corporation, societatea primind în 2005 peste un milion de lei pentru realizarea altui studiu asupra traficului clujean. De numele lui Stanciu se leagă şi studiul de fezabilitate pentru realizarea Autostrăzii Transilvania. Firma Search Corporation colaborează cu firma Primacons, condusă, potrivit unor surse, de Stanciu prin soţie, firmă la care a lucrat şi nepoata lui Emil Boc.

Search Corporation a realizat studiul în asociere cu firma de proiectare Planwerk Cluj, controlata de arhitectul Adrian Borda.

Search Corporation SRL a luat fiinţă la data de 26 august 2001, având în prezent un capital social subscris şi vărsat în valoare de 15.500.000 lei, din care 13.311.489,95 lei, respectiv 724.824,1 dolari SUA, din care total aport în natură de 739.794,30 lei. Obiectul principal de activitate al firmei îl reprezintă „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”. SC Search Corporation SRL are un unic asociat persoană juridică, respectiv compania Search AVG. INC, cu sediul în Oklahoma, SUA, iar firma din Bucureşti este administrată, pe o perioadă de 99 de ani, de către societatea Search A.V.G. International Inc., cu sediul în Wilmington County of New Castle, SUA, reprezentată de Michael Mihai Stanciu, născut la data de 23 septembrie 1957 în Bucureşti.

 

Search Corporation a lucrat şi la centura de diamant a municipiului Cluj Napoca

Pentru o bună perioadă de timp, Search Corporation a câştigat contracte în tandem cu firma Iptana (Institut de stat de Proiectări Transporturi Auto, Navale şi Aeriene). Cele două companii au fuzionat sub titulatura Iptana-Search, în care capitalul american reprezenta 51%, iar cel romanesc 49%. În 1999, cei doi acţionari s-au separat, după ce angajaţii Iptana au cumpărat acţiunile de la americanii lui Stanciu. În 4 iunie 2002, SC Iptana primeşte un contract de 10, 5 milioane de euro pentru proiectul de reabilitate a DN 73. În aceeaşi zi, mai obţine şi proiectul de reabilitare DN 6, unde SC Iptana câştigă 5,5 milioane de euro. În 2003, după o licitaţie „restrânsă”, consorţiul Parson&Search beneficiază de un contract de consultanţă şi asistenţă la DN7 în valoare de 4,44 milioane euro. Pentru proiectul de reabilitare la DN 1, Iptana primeşte 1,7 milioane de euro. Anul trecut, în pofida contractelor câştigate Iptana a intrat în insolvenţă.

Firma lui Michael Stanciu a lucrat şi pentru studiile de fezabilitate care au fost făcute la centura Vâlcele Apahida. În cadrul acestui proiect, Search Corporation a lucrat împreună cu firma clujeanului Mircea Pop şi cu altă companie aflată în sfera de influenţă a lui Stanciu, Primacon Group. Cele trei firme au primit 60.000.000  de lei pentru a trasa un drum care trece printr-o zonă în care pământul se surpă.

 

A luat puţin DNA, dar a trecut…

Conform comunicatului companiei Search Corporation, Stanciu a fost chemat de procurorii DNA pentru a descrie „procedura urmată în cadrul Search Corporation pentru participarea la licitaţia pentru atribuirea contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate cu liste de cantităţi şi a serviciilor de Consultanţă pentru Drumul Expres Piteşti-Craiova.:

„Vă comunicăm că în data de 12.09.2008, preşedintele companiei Search Corporation, Dl. Mihai STANCIU, a fost contactat telefonic de către un reprezentant DNA, în vederea purtării unei discuţii în data de 16.09.2008, ora 9.00, la sediul DNA. Subiectul întrevederii nu a fost comunicat telefonic, motivul invitaţiei fiind furnizarea unor informaţii. Dl. Stanciu s-a prezentat la sediul DNA, unde i-a fost solicitat un punct de vedere cu privire la procesul de participare la licitaţia având ca obiect atribuirea contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate cu liste de cantităţi şi a serviciilor de Consultanţă pentru Drumul Expres Piteşti-Craiova”, (comunicat al companiei Search Corporation)

 

 

Unul dintre subcontractori a încurcat PUG-urile a două municipii

Firma Protelco, care va beneficia de cea mai mare din lucrările subcontractate aparţine oamenilor de afaceri Dumitru Ovidiu Negreanu – 55 %, Sorin Ioncu – 31 %, Ovidiu Popescu – 4,5 %, Jean Radu – 1,6 % si Cristian – Alexandru Manea – 7,5 %. Sorin Ioncu este susţinut de fostul deputat PDL de Câmpina şi fostul şef al CJ Prahova, Florin Anghel  (fost membru PNŢCD, PUR, PC, PNL, din nou PC, PNDC şi PDL). Anghel a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul „Cazarma 1375 – Ciuperceasca”.

Protelco, împreună cu SC Altrix, un cabinet de arhitectură din Cluj, au luat aproape 75.000 de euro de la Primăria Focşani pentru un plan urbanistic care se dovedeşte a fi copiat, în mare parte, din cel al Ploieştiului şi din cel al Piteştiului. Planul urbanistic propus Primăriei Focşani conţine erori care demonstrează plagiatul: planşele conţin elemente de cartografiere preluate de la Piteşti, apare şi râul Argeş. Planul conţine de asemenea de foarte multe ori cuvântul „Ploieşti” în loc de „Focşani”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.