Businessman wearing linen suit sitting at his desk by the window signing contract

În ultimii ani, în România, prin creșterea treptată a gradului de deschidere a pieței de energie electrică și a numărului de consumatori eligibili, piața de energie electrică s-a liberalizat. În acest fel se asigură promovarea concurenței între agenții economici care desfășoară activități de producere și furnizare. Cadrul de reglementare existent asigură cadrul normativ necesar funcționării sectorului în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumătorilor casnici sau non-casnici.

Liberalizarea pieței energiei vine cu o serie de avantaje atât pentru companiile din industrie, cât și pentru clienții finali. Dintre ele putem aminti încurajarea creșterii eficienței energetice, îmbunătățirea calității serviciilor furnizate, posibilitatea consumatorilor de a negocia contracte de furnizare a energiei electrice și de a primi o ofertă concurențială și asigurarea serviciilor în condiții de transparență, obiectivitate și nediscriminare.

În cadrul pieței concurențiale, consumatorul eligibil are o serie de drepturi de care se bucură. Acestea se reflectă în faptul că poate să negocieze prețul energiei electrice și condițiile de plată, să închei contracte de furnizare a energiei electrice cu oricare dintre furnizorii care au o licență acordată de către ANRE (inclusiv cu furnizorul curent). De asemenea, consumatorul are dreptul să se asocieze cu alți consumatori pentru a încheia un contract comun cu un furnizor sau să rămână la furnizorul curent, fără a beneficia de drepturile oferite de calitatea de consumator eligibil.

Una dintre cele mai des adresate întrebări de către consumatorii casnici este următoarea: plătesc mai mult dacă nu închei un contract nou de energie? Răspunsul este acela că există șanse ridicate ca un consumator care nu a încheiat un contract nou să aibă un tarif ridicat per KWh. Astfel, alegerea unui furnizor nou vine cu o serie de beneficii semnificative.

Preț stabil

O parte din furnizorii de energie înscriși pe website-ul ANRE le oferă clienților un preț stabil în primele luni ale contractului sau pe parcursul întregii colaborări. Astfel, consumatorii casnici sau non-casnici nu trebuie să își facă griji, de la o luna la alta, în legătură cu valoarea facturii sau cu prețul per KWh.

Plătești cât consumi

Cei mai mulți dintre furnizorii de energie oferă clienților posibilitatea de a transmite indexul lunar, astfel încât să poate plăti exact cât au consumat, nu pe baza estumărilor realizate de către companie. În felul acesta, nu va exista un dezechilibru financiar între unele luni în care consumatorul va avea o factură foarte mică și luni în care aceasta va fi și de 10 ori mai mare.

Ai libertatea de a alege

În contextul actual, consumatorii nu doar că au libertatea de a alege furnizorul de energie, ci este dreptul lor să o facă. De cealaltă parte, cei care aleg să nu își exercite acest drept și să nu semnează noi contracte, vor rămâne în piața numită de serviciu universal. Acest lucru înseamnă că vor primi energie de la vechiul lor furnizor, ca și până acum, la un preţ mai mare decât cel din piaţa liberă.

În final, este important de avut în vedere faptul că reprezentanţii furnizorilor de energie au explicat faptul că preţurile din piaţa de energie din România sunt în creşteredin cauza situației în care se găsesc toate mărfurile de care depinde preţul energiei , asemenea întregii Europe. Aşadar, scumpirea nu are legătură cu liberalizarea care se întâmplă acum în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.