Alegerile parlamentare ale anului 2020 au venit la pachet cu mai multe surprize. Unele formațiuni politice au crescut masiv, deși mulți români nici nu știau de existența lor, în timp ce alte partide nu au reușit să atingă nici măcar pragul electoral. Amintim în acest sens partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a prins contur abia anul trecut și care s-a bucurat de o expunere imensă la alegerile din acest an.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a câștigat anul acesta, la nivelul județului Cluj, un procent de 5, 47% din voturi la Camera Deputaților și 6, 02% la Senat. Printre formațiunile politice care nu au atins pragul electoral la alegerile parlamentare din anul curent, la Cluj, se numără formațiunea PRO România și organizația politică Partidul Mișcarea Populară. PRO România a rămas sub pragul electoral, înregistrând un procent de 4, 12% voturi în cadrul Camerei Deputaților și un procent de 4, 16% la Senat. 

Potrivit rezultatelor prezentate de Biroul Electoral Central, formațiunea politică Partidul Mișcarea Populară (PMP) devine și ea istorie. Organizația politică în cauză a obținut 4, 78% voturi la Camera Deputaților și 4, 90% voturi la Senat. 

Președintele PMP Cluj și-a părăsit organizația 

Senatorul Vasile Cristian Lungu a părăsit organizația politică pe care o conducea la 

Cluj. Politicianul a candidat anul acesta pentru un nou mandat din partea organizației Partidul Mișcarea Populară Sălaj, la alegerile parlamentare din 6 decembrie. 

Născut la Zalău, Lungu declara că decizia pe care o luase fusese una foarte grea întrucât activitatea sa din ultimii ani s-a desfășurat la Cluj. Bazându-se, în schimb, pe faptul că numele său din fruntea listei pentru alegerile parlamentare, Vasile Cristian Lungu spera să atragă mai mulți electori PMP.

Surpriză – nu a fost așa, iar parte din scorul dezastruos obținut ar trebui să și-l asume chiar senatorul Vasile Cristian Lungu care, potrivit spuselor unuia dintre candidații la Camera Deputaților din partea PMP Cluj, Andrei Maxim, organizația a rămas și fără sediu, și fără mandatar pentru campania online, dar și cu buget 0 pentru campania electorală per general! Vorbele fostului președinte PMP Cluj, Vasile Cristian Lungu, cu care a părăsit filiala PMP Cluj (“Asta e!”) vorbesc de la sine despre adevărata atitudine a politicianului față de organizația politică pe care a condus-o la nivelul județului nostru. 

Surprize neplăcute: PMP a avut un scor sub pragul electoral

Din nefericire, organizația politică Partidul Mișcarea Populară s-a transformat în istorie, înfrângerea fiind la limită, reprezentanții partidului obținând 4, 78% voturi la Camera Deputaților și 4, 90% voturi la Senat. 

Într-o ediție anterioară, Gazeta de Cluj a arătat, în cadrul unui interviu cu un reprezentant al formațiunii politice Partidul Mișcarea Populară, faptul că “doar prin muncă de echipă poți face reforme și poți îndrepta lucrurile spre mai bine, fără muncă în echipă nu reușești”. 

Cu siguranță nu spiritul de echipă este cel insuflat de fostul președinte al organizației PMP Cluj, când a părăsit filiala din județ pentru a candida din Sălaj. 

“Când transformi un partid într-un SRL pe nume propriu, se întâmplă ce are loc și la ora actuală în România”, sublinia reprezentantul partidului PMP, Andrei Maxim.  

Politicianul Andrei Maxim mai vorbea atunci și despre reforma ce ar trebui să aibă loc la nivelul clasei politice actuale. “Partidul începe prin a schimba Constituția pentru că numai prin schimbarea Constituției se poate aplica acel Referendum pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la 300. Nu vorbim despre a merge în Parlament și a da o lege pentru că legea există deja. Referendumul a fost validat, dar e vorba de un referendum cu 300 de parlamentari, iar Constituția prevede că Parlamentul e bicameral. Astfel, lucrurile se bat cap în cap”, a declarat Andrei Maxim, fost candidat la Camera Deputaților, aflat și la prima candidatură a sa. 

Politicianul a mai dezvăluit pentru Gazeta de Cluj cât de grea a fost campania electorală pentru alegerile parlamentare ale anului 2020, întrucât, pe lângă faptul că fostul președinte al formațiunii Partidul Mișcarea Populară Cluj părăsise filiala, și-a lăsat echipa politică și fără buget de campanie, fără mandator și, nu în ultimul rând, inclusiv fără sediu. 

“Campania actuală, campania anului 2020 a fost una extrem de grea. A venit Dorinel Munteanu de la București pentru a candida la Senat, el candidează din postura de clujean adoptat. Are apartamente în Cluj de când a jucat la CFR, a ținut legătura cu Clujul, deci nu a fost străin de el, de aceea a venit să candideze de aici, de pe locul 1 la Senat. 

Un om foarte harnic, muncește enorm, numai campanie am făcut cu el, o campanie extraordinar de grea. În frig, cu covid. Orașe, municipii în carantină – a fost foarte greu. Online-ul e așa cum e, fără un mandatar, fără buget nu ai cum să faci campanie. Televiziune zero, pentru că dacă nu plătești nu îți face nimeni campanie. 

La Camera Deputaților îl avem pe domnul Avram Fițiu, care este profesor universitar la Facultatea de Horticultură. El a mai lucrat pentru stat, dar nu a avut funcții politice, din câte știu eu, la nivel de deputat, funcții de partid. 

Este prima oară când mă implic să fac ceva, să muncesc la stat, să fac ceva care să nu fie în domeniul privatului. Dar sunt acolo pentru privat, pentru HoReCa. 

Bugetul nostru pentru campanie a fost 0. Președintele nostru, al partidului, domnul Lungu, a mers la Sălaj. Candidează acolo, iar pe noi, aici, ne-a lăsat cu buget 0! Cu o săptămână înainte de a pleca ne-a zis “Asta este!”. Nici măcar sediu nu am avut. 

Am făcut multe campanii de-a lungul timpului, dar aceasta a fost cea mai grea. 

Am reușit să facem o campanie personal, de la ușă la ușă. Ce pot spune e că oamenii sunt foarte supărați. Autoritățile și-au bătut joc de producători. Stăteau înghețați vârstnici la 70 de ani, pe taburete, și vindeau cașcaval. Despre condițiile igienico-sanitare nu mai pomenesc, lipsesc cu desăvârșire. 

Eu, personal, sunt șocat de ceea ce se întâmplă. Partidul Național Liberal va pierde foarte mult, din punctul meu de vedere, la aceste alegeri. 

PMP este un partid care merge pe varianta de a vota omul. Pentru că dacă te uiți la afișele fiecărui partid – PSD nu are om pus pe el, doar sigla PSD-ului; USR la fel; PNL îi are pe toți, dar cu primii 3 în față: Boc, Buda și Tișe.

Sunt curios ce se va întâmpla. Din punctul meu de vedere, va fi o loterie. Da, în mod cert este un câștigător pe județul Cluj, dar nu se știe cu cât. Prezența la vot nu cred că va trece de 35% pentru că am văzut ce se întâmplă în stradă. Am străbătut străzi zi de zi, o lună întreagă de campanie. Pe zi am acoperit minimum 5, 6 comune. Vârstnicii cu care am apucat să vorbim ne-au spus clar: “Nu mergem la vot!”. Motivele sunt multe: nu au de ce, le este teamă, intervine și frigul, sunt foarte multe elemente care îi va ține acasă pe cei vârstnici – foarte multe. Cei din municipiu circulă pe străzi, însă cei din comune se stresează foarte mult, sunt cuprinși toți de teamă. 

Știu că există Covid-19, știu că e o boală, dar nu de o amploare așa mare încât să ajungi să închizi o Românie întreagă. Dă cu virgulă și nimeni nu se mai oprește în dreptul oamenilor”, a declarat reprezentantul PMP Andrei Maxim. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.