Secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, vorbeste deschis, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate Gazetei de Cluj, despre obiectivele sale si ale PD-L la viitoarele alegeri parlamentare.

Totodata, Udrea face aprecieri legate de prestatia guvernului în exercitiu si analizeaza „la rece” cauzele care au determinat destramarea Aliantei D.A.

Gazeta: L-ati acuzat pe Dinu Patriciu ca s-ar afla ,,în spatele” ideii lansate de liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, care a afirmat ca ar vrea ca România sa fie monarhie constitutionala. Pe ce va bazati aceasta afirmatie?

Elena Udrea: Domnul Patriciu a mai lansat o data chiar în campania referendumului de demitere a Presedintelui ideea readucerii monarhiei în tara. Experienta i-a aratat domnului Patriciu ca ar fi bine pentru propriile-i afaceri sa ai un lider de paie în fruntea statului si un premier prieten care sa-ti ofere imunitate în fata justitiei. Daca astazi interesele domnului Patriciu cer aducerea unui monarh în tara, atunci va sustine monarhia… Daca mâine o sa-i serveasca mai mult o republica parlamentara, atunci va sustine aceasta idee. Nu cred ca se mai îndoieste cineva ca domnul Tariceanu ar fi altceva decât o porta-voce a intereselor de afaceri ale domnului Patriciu.

Gazeta: Care sunt obiectivele dumneavoastra în perspectiva alegerilor generale?

Elena Udrea: Principalul obiectiv este câstigarea unui mandat de parlamentar. Un alt obiectiv este acela de a contribui la obtinerea de catre PD-L a unui scor cât mai mare în aceste alegeri pentru a putea da un prim ministru competent pentru aceasta tara si a forma guvernul. Deci voi lucra în campanie pentru a ma valida ca om politic prin vot direct si în interesul partidului care trebuie sa preia guvernarea din 2008.

Gazeta: Ce v-a determinat sa candidati pentru Parlament într-un colegiu uninominal din Bucuresti?

Elena Udrea: Votul uninominal mi-a dat sansa sa ma reîntorc în sectorul unde am locuit în perioada studentiei si de care ma leaga atâtea amintiri. Mama mea, pe care o vizitez zilnic, locuieste în acest sector si într-un fel  ma simt legata de problemele oamenilor de aici ca si de problemele mamei mele. Pentru mine Bucurestiul este o provocare, pentru ca, asa cum s-a vazut si la ultimele alegeri locale, este o reduta greu de cucerit. Acum avem sansa sa întelegem de ce am pierdut functia de primar general, desi am câstigat majoritatea în consiliu. Avem sansa, ca partid, sa ne reabilitam în ochii bucurestenilor, sa le aratam ca putem sa îi reprezentam cu cinste în forul legislativ.

Gazeta: În cazul în care nu veti obtine un mandat de parlamentar, va veti da demisia din functia de secretar general al PD-L, asa cum ati afirmat cu ceva timp în urma?

Elena Udrea: Întotdeauna am crezut ca singura validare pentru un om politic este votul direct. Daca vrei sa faci politica trebuie sa câstigi încrederea cetateanului si sa îi reprezinti interesele. Sunt consecventa în ceea ce fac si spun. Daca nu voi fi validata parlamentar voi demisiona din functiile detinute în partid.

Gazeta: În ce consta munca dumneavoastra în calitate de coordonator al campaniei de comunicare a PD-L pentru alegerile parlamentare?

Elena Udrea: Alaturi de colegii mei, Raluca Turcan si Ghita Falca, trebuie sa asiguram un flux al circulatiei informatiei dinspre centru catre filialele teritoriale ale partidului, dar si o transmitere corecta a deciziilor si a actiunilor partidului catre electorat.

Gazeta: Credeti ca presedintele Traian Basescu va propune un premier democrat-liberal indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare din toamna?

Elena Udrea: Conform articolului 85, alin. 1 din Constitutia României, Presedintele României are dreptul de a desemna un candidat pentru functia de prim ministru, fara a se preciza ceva despre rezultatul alegerilor parlamentare. PD-L trebuie sa obtina cel mai bun scor în aceste alegeri pentru a oferi Presedintelui argumentul numirii unui premier democrat-liberal. Noi vrem sa obtinem un scor cât mai mare pentru a putea guverna singuri si sunt convinsa ca vom reusi sa ne mobilizam pentru asta.

Gazeta: În opinia dumneavoastra, care sunt variantele pe care PD-L le are în vedere pentru functia de premier?

Elena Udrea: În acest moment partidul are în discutie mai multe nume pentru functia de premier. Le vom analiza pe toate acestea, iar în cadrul Conventiei Nationale a Partidului Democrat Liberal din data de 12 septembrie vom decide pe cine sustinem pentru aceasta functie.

Gazeta: La patru ani de la alegerile din 2004, retrospectiv privind, care sunt, în opinia dumneavoastra, cauzele care au determinat destramarea Aliantei D.A.?

Elena Udrea: Între cauzele care au determinat aceasta ruptura se numara inconsecventa în ideile si proiectele unora dintre liderii PNL, cu care ne-am prezentat în fata cetatenilor în anul 2004. Din pacate, fostii nostri aliati au abandonat obiectivele noastre din campania electorala, atât cele politice, cât si cele guvernamentale. Nu am reusit ca facem împreuna o constructie solida de centru-dreapta, pentru ca PNL a preferat sa ramâna un partid marginal de 10-15%. Nu am reusit sa guvernam în interesul cetatenilor pentru ca PNL a preferat sa guverneze în interesul unor grupuri de afaceri, chiar daca asta a însemnat alianta cu PSD la guvernare.

Gazeta: Exista, totusi, sansa unei noi forme de alianta alaturi de liberali, daca da, care ar fi conditiile impuse de partidul pe care îl reprezentati?

Elena Udrea: O parte din liberali au plecat din PNL si au venit alaturi de noi, fiind consecventi proiectului politic initiat de Traian Basescu si Theodor Stolojan în 2003. Ramâne sa vedem daca cei  care au ramas azi în PNL vor sa revina la acele proiecte sau vor prefera sa se sinucida alaturi de domnii Iliescu si Nastase dupa alegerile din aceasta toamna.

Gazeta:  Care vor fi „liniile directoare” ale programului de guvernare propus de PD-L?

Elena Udrea: Vom pune în centrul acestui program modernizarea rapida a României si aspiratiile cetateanului sa traiasca într-o tara cu adevarat european la un standard european. Trebuie sa reluam reformele oprite sau esuate în domeniul educatiei si sanatatii, dar si sa deblocam proiectele de infrastructura. Trebuie sa începem sa absorbim banii europeni, un mare esec al guvernului liberal dupa aderarea României din 2007. Avem mare nevoie de o guvernare coerenta care sa ne ajute sa recuperam întârzierile din ultimii doi ani create de un guvern minoritar care si-a negociat doar supravietuirea cu partenerii din PSD.

Gazeta: Cum ati caracteriza, pe scurt, prestatia guvernului în exercitiu?

Elena Udrea: Una lamentabila, având în vedere numeroasele proiecte care se puteau derula cu ajutorul fondurilor europene. În schimb, guvernul a preferat sa adopte o serie de masuri populiste doar pentru a mai câstiga un procent doua la viitoarele alegeri parlamentare. Este un guvern care a functionat numai pe perioada campaniilor electorale, la europarlamentare, la locale, în rest a fost un guvern într-o prelungita vacanta.

Gazeta: Care este personajul politic care v-a dezamagit cel mai mult de când activati în politica si de ce?

Elena Udrea: Domnul Tariceanu, cu siguranta. L-am sprijinit cu totii în campania de la parlamentarele din 2004 pentru functia de premier. Presedintele însusi si-a pus toata încrederea în acest om. Modul în care ne-a tradat, fara scrupule, doar pentru afacerile vechilor sai prieteni a fost o deceptie imensa pentru noi toti.

Gazeta: Caracterizati în câteva cuvinte urmatoarele personalitati politice:

Elena Udrea: Emil Boc – un lider muncitor, validat prin vot popular de doua ori

Mircea Geoana – un personaj fara personalitate politica

Calin Popescu-Tariceanu – papusa de lemn a lui Dinu Patriciu

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.