PNL a absorbit PDL. Consiliul Local Cluj-Napoca ar trebuie să fie format din trei partide mari: PNL, UDMR, PSD, dar și unicul consilier local de la PPDD. Cu toate acestea, cei de la vechiul PDL nu i-au chemat pe noii lor colegi de la PNL în cadrul întâlnirilor de grup dinaintea ședințelor de consiliu local. Patru ședințe au avut loc în care vechii democrat-liberali i-au ignorat pe noii lor colegi liberali. Miza ar putea fi bugetul municipiului Cluj-Napoca, de 1,5 miliarde de lei, care e împărțit după bunul plac al deja consacratei frății ”PDL-UDMR.”
Studenții au de suferit
Studenții din Cluj-Napoca au de suferit dacă doresc să folosească transportul în comun. Deși ar trebui să fie gratuit, idee susținută intens de consilierii locali liberali, doar consilierii locali UDMR au reușit să își impută un card studențesc unguresc. Cu toate că un consilier local liberal, Ioan Bîldea, a început încă din luna martie să strângă semnături în rândul studenților pentru susținerea folosirii în mod gratuit a transportului pe mijloacele de transport în comun, acesta nu a depus semnăturile la municipalitate decât în ziua ultimei ședințe de Consiliu Local, pe 16 octombrie. Cu toții știm că facultatea începe pe 1 octombrie, iar proiectul de hotărâre depus de Bîldea era lipsit de sens. Liberalul spune că a așteptat o ședință mare a PNL-PDL înainte de desfășurarea propriu-zisă a Consiliului Local Cluj-Napoca. Ședința dintre cele două partide nu a avut loc înainte de ultimele patru ședințe de Consiliu Local. A avut loc doar întâlnirea ”frățească” și deja consacrată între PDL și UDMR.
ACL nu funcționează la Cluj-Napoca
Alianța Creștin Liberală(ACL) formată din PNL-PDL nu funcționează și în cadrul Consiliului Local(CL) Cluj-Napoca. Congresul comun PNL-PDL a stabilit pe 26 iulie că în toate județele să exista o alianță între consilierii locali și județeni de la cele două formațiuni politice. Cu toate acestea, cei de la PDL nu i-au primit pe cei de la PNL în grupul lor, iar întâlnirile înainte de dezbaterile propriu-zise au fost făcute doar în formula PDL-UDMR, consacrată de doi ani și jumătate. Întâlnirile de grup au loc, de regulă, cu o zi înainte de ședințele de Consiliu Local pentru că atunci consilierii să dezbată de fapt cum se va desfășura ședința. Însă, cum alianța PDL-UDMR deține majoritatea, cei de la PNL au rămas pe dinafară.
Florian: La putere îi mai rău decât în opoziție
Consilierul local Ovidiu Florian, liderul de grup al PNL în CL Cluj-Napoca ne-a mărturisit că de când sunt la putere în acest for o duc mai rău decât când erau în opoziție. Mai mult, îi acuză pe colegii lor de la PDL că sunt mai apropiați de ideologia maghiară.
” Propunerea gratuității studenților pe mijloacele de transport în comun am ridicat-o la fiecare ședință de consiliu local. De fiecare dată ni se spune că nu sunt bani. Dacă vă uitați pe minutele de ședință o să vedeți că i-am spus domnului primar că mi se pare normal să se țină cont de gratuitatea studenților fără să dețină vreun card. Dânsul a spus că este o verificare suplimentară. Singurul act oficial recunoscut de către autoritățile române este carnetul de student. E singura instituție abilitată să dovedească calitatea de student. Studcardul și alte carduri pot oferi avantaje, dar ar trebui să fie carduri opționale. Fiecare student are posibilitatea să și-l facă sau nu.
Există o motivare din partea companiei de transport care spune că ei fac o alocare bugetară pe baza informațiilor primite de la Studcard nu de la Universitate. Aici este o struțo-cămilă prin care CTP se complace și asta poate să fie o explicație.
O altă explicație este că, începând de anul viitor odată cu implementarea definitivă a sistemului de ticketing electronic aceste studcarduri își vor pierde valoarea. Discutăm de o perioadă tranzitorie.
Este o bună întrebare(n.r. care crede că este interesul celor de la PDL să îi protejeze pe cei de la Studcard). Nu-mi explic. Nu cred că există un interes, cred că este o chestiune preluată și dusă mai departe și frica de a nu-i supăra pe cei care emit Studcardurile. Nu mi se pare normal să țin cont de un act opțional. Colegii de la PNL-ul lărgit ar fi fost mai atenți și la problema acelor carduri în limba maghiară, care se distribuie gratuit. Dacă ar fi vrut să avantajeze pe cineva nu ar fi creat posibilitatea unor organizații studențești ale organizațiilor maghiare ca să distribuie acele carduri gratuite. Sunt convins că această cerință a fost impusă de UDMR pentru că au apărat cu dinții această pretenție a studenților maghiari, care sincer în afară modului de prezentare nu am nimic împotriva.
Îi mai rău la putere decât în opoziție, în USL. Suntem colegi cu cei de la PDL. Am avut discuții cu ei(n.r cu PDL) înainte, avem și acuma. Atâta timp cât nu sunt subiecte sensibile care să iasă o confruntare sau discuții nu prea avem ce spune și dezbate.
Pe mine m-a învățat mama să nu mă duc la cineva numai când sunt invitat(n.r. întrebat dacă au avut loc ședințe între PNL și PDL înainte de ședințe). Demnitatea mea de om îmi spune că să nu mă autoinvit și să las lucrurile să decurgă în mod normal, atunci când vor simți nevoie să-și împărtășească gândurile cu noi atunci ne vor invita.
Dacă i-au chemat doar pe cei de la UDMR înseamnă că sunt mai apropiați de ideologia maghiară decât de ideologia liberala din care fac parte în momentul de fata”, a conchis Ovidiu Florian, consilier local al PNL.