Congresul Naţional al Partidului Naţional Liberal  a lăsat pe dinafară membrii filialei clujene a PNL. Deşi au părăsit întâlnirea de la Bucureşti înainte de anunţarea rezultatelor finale, liberalii clujeni spun că acest lucru nu a fost legat de faptul că niciun clujean nu a reuşit să ajungă în Biroul Permanent al PNL. Liderii PNL Cluj sunt optimişti cu privire la viitorul partidului şi cred că vor avea o colaborare foarte bună cu noul preşedinte, Crin Antonescu

Dacă până la Congresul PNL, Marius Nicoară a fost membru al Biroului Permanent, acum a reuşit să obţină doar o funcţie de membru supleant în acest Birou. Niciunul dintre clujeni nu a mai  dobânditvreo funcţie de conducere în structurile centrale ale PNL. Fostul senator de Cluj, Norica Nicolai, a izbutit să  capete un post de vicepreşedinte al partidului şi, mai mult, a fost pusă în fruntea listei pentru alegerile europarlamentare. Deşi membru al PNL Huedin, Nicolai a candidat la alegerile parlamentare din toamna anului trecut într-un colegiu din Călăraşi, localitatea de baştină a acesteia.

„Prostii”

Presa centrală anunţa, săptămâna trecută, că membrii delegaţiei PNL Cluj au plecat de la Congres nemulţumiţi de faptul că niciunul dintre ei nu a reuşit să acceadă la vreo funcţie importantă în structurile partidului. Liderii clujeni neagă însă aceste afirmaţii şi spun că au plecat de la Congres, pentru că era târziu. „Nu are nicio legătură plecarea delegaţiei clujene de la Congres cu rezultatul votului. Noi am plecat, pentru că am votat printre primii, iar rezultatele le puteam afla şi altfel decât stând acolo”, spune liderul PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu. Şi vicepreşedintele PNL Cluj, Steluţa Cătăniciu, susţine această variantă. „Au rămas la Congres o parte dintre colegii noştri care erau pe liste. Noi am plecat, pentru că era târziu”, a explicat aceasta. Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară,  afirmă că toate speculaţiile făcute în presă despre plecarea delegaţiei PNL Cluj de la Congres sunt nişte prostii. „Nişte prostii. Nu au avut nicio legătură rezultatele obţinute la Congres cu plecarea delegaţiei de acolo. Nu am obţinut rezultatele pe care ni le doream, nu am intrat în Biroul Permanent, dar acest lucru s-a întâmplat, pentru că ceilalţi au avut mai mulţi susţinători. Sunt, oricum, membru supleant în Biroul Permanent”, ne-a  comunicat Nicoară.

„Nu vor exista consecinţe”

Deşi filiala clujeană a liberalilor a anunţat înainte de Congres că îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de preşedinte al PNL, iar rezultatul votului l-a confirmat în această funcţie pe Crin Antonescu, niciunul dintre liberalii din oraşul de pe Someş nu crede că acest fapt va avea consecinţe negative asupra Clujului. „Nu cred că va avea niciun fel de repercusiune faptul că noi l-am susţinut pe Tăriceanu în relaţia Clujului cu centrul. Drept dovadă, faptul că Norica Nicolai e cap de listă pentru alegerile europarlamentare de anul acesta. În plus, vizita lui Ludovic Orban la Cluj confirmă acest lucru. Noi l-am invitat şi pe Crin Antonescu şi cu siguranţă că va veni în următoarele săptămâni”, este de părere deputatul Horea Uioreanu. Şi Steluţa Cătăniciu crede că relaţia dintre PNL Cluj şi Crin Antonescu va fi una bună, în pofida faptului că liberalii clujeni l-au susţinut pe Tăriceanu. „Într-o astfel de luptă politică fiecare membru al unui partid susţine pe cineva. Noi am fost corecţi, am anunţat de la început pe cine vom susţine şi nu ne-am răzgândit pe parcurs. Faptul că l-am susţinut pe Tăriceanu nu înseamnă că nu îl apreciem pe Antonescu. Va avea tot sprijinul nostru. În plus, ca o confirmare a faptului că nu există resentimente, singura referire nominală pe care Crin Antonescu a făcut-o în urma aflării rezultatelor a fost faptul că regretă că Nicoară nu a intrat în Biroul Permanent ca membru”, spune consilierul local al PNL. Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară,  opinează că, deşi l-a susţinut pe Tăriceanu, este mai bun prieten cu Crin Antonescu. „Rezultatele alegerilor nu vor avea nicio consecinţă asupra PNL Cluj. Ca şi prietenie, eu sunt, de exemplu, mai bun prieten cu Crin Antonescu decât am fost cu Tăriceanu. Partidul se pregăteşte acum de luptă. La un congres, unii câştigă, alţii pierd”, este de părere Nicoară.

Nicolai, preferata lui Crin

Deşi liderii clujeni ai partidului consideră faptul că Norica Nicolai a fost pusă în deschiderea listei pentru alegerile europarlamentare ca un plus pentru organizaţia clujeană, faptul că aceasta a devenit vicepreşedinte şi lider în preferinţele lui Crin Antonescu pentru alegerile europarlamentare ar putea avea şi alte cauze. Conform surselor noastre, la Congresul PNL, Nicolai l-ar fi susţinut, nu pe Tăriceanu, ca toată delegaţia clujeană, ci pe Crin Antonescu. În plus, este de remarcat faptul că la alegerile parlamentare din toamna anului trecut Nicolai, deşi membru al PNL Cluj, a candidat într-un colegiu din Călăraşi, localitatea de baştină a fostului senator PNL. Norica Nicolai nu a putut fi contactată în cursul săptămânii trecute pentru
a-şi exprima poziţia oficială în acest sens

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here