PNL Cluj se prăbușește, sondajele arătându-i sub 20% în preferințele de vot ale clujenilor.
Dacă în 2020 PNL obținea peste 32% la alegerile parlamentare de la Cluj, la fel și la Consiliul Județean, în 2024, sondajele actuale arată o scădere semnificativă, plasând partidul sub 20%. 18% șoptesc unele surse. Este similar, credeți-mă, cu un cutremur politic. Mărire și decădere.
Sursele spun că, la Cluj, PNL, USR și Sabin Sărmaș de unul singur sunt pe aproape. În ordinea asta sau cu Sărmaș al doilea.
Știm însă că sondajele pot greși, respectiv că rezultatul real va depinde de participarea la vot. Mai bine spus, de neparticiparea.
În condițiile unui absenteism accentuat, rezultatul final poate fi diferit de estimările actuale. O mobilizare eficientă a bazei tradiționale de alegători, având în vedere că liberalii au majoritatea primarilor din județ, ar putea ajuta PNL să obțină un scor peste cel previzionat. Dar asta vom vedea pe 1 Decembrie.
Oricum, scăderea estimată este surprinzătoare pentru o organizație care a fost mereu printre cele mai puternice din țară. Dar cine este de vină? Azi se vede cam așa: prestația modestă a candidatului la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, dar și moștenirea Iohannis, coaliția imorală cu PSD și divorțul mimat înaintea scrutinului (toată lumea știe că, după alegeri, va fi din nou nuntă), apoi este „electronul liber” Sabin Sărmaș, respectiv căderea în dizgrația cetățenilor (era să zic a boților) a unor lideri altădată adulați. Da, la Emil Boc mă refer.
La fotbal, arbitrul fluieră fault și afli imediat că ai greșit. În politică însă, arbitrul „fluieră” o dată la patru ani. Acuș-acuș se pregătește să o facă din nou.
În 2020, PNL Cluj a trimis în Parlament cinci reprezentanți: un senator și patru deputați. În condițiile unei scăderi sub 20%, există riscul ca partidul să obțină doar un senator și doi deputați, ceea ce ar însemna o pierdere majoră pentru o organizație de top. Cei care par astăzi să nu aibă emoții sunt Mircea Abrudean, la Senat, Radu Moisin și Ovidiu Cîmpean, la Camera Deputaților. De altfel, pe ei îi văd posibili viitori președinți ai PNL Cluj. Și pe Bogdan Pivariu, de la Florești.
Se putea face mai mult, la Cluj? Cu siguranță. Liberalii de frunte stau cu ochii închiși și se miră că nu văd ce se întâmplă în jurul lor. De aceea, o întrebare legitimă este dacă un asemenea declin va determina schimbări în conducerea locală. Să ne amintim că președintele Crin Antonescu și-a dat demisia din funcție, după ce partidul a obținut sub 20% la nivel național. Ei bine, dacă liberalii coboară la Cluj sub 20%, e fault! Ce vor face Daniel Buda și Dan Tarcea? Voi ce ați face?
sursa Media9