După ce întreaga organizaţie locală PNL Mihai Viteazu şi-a dat demisia şi a trecut la Partidul Puterii Umaniste- social liberal (PPU- sl), PNL Cluj primeşte încă o lovitură dură – 100 de liberali din Triteni au ales şi ei să intre în rândurile Partidului Puterii Umaniste – social liberal. Aşadar, liberalii şi-au pus demisiile pe masă motivându-şi această decizie prin faptul că noul PNL – fuziunea dintre PDL şi PNL, nu îi reprezintă.
Peste 150 de membri ai organizaţiei locale PNL Mihai Viteazu din judeţul Cluj, în cursul zilei de 4 aprilie 2016, şi-au dat demisia din partid şi au trecut, în bloc, la Partidul Puterii Umaniste – social liberal. De asemenea, consilierul local din cadrul Primăriei Câmpia Turzii, Vasile Simion Tot, a anunţat şi el că s-a înscris în organizaţia locală a Partidului Puterii Umaniste – social liberal Câmpia Turzii.
Liberalii şi-au argumentat această decizie prin faptul că ”fuziunea nereuşită şi sortită eşecului încă de la început” a adus partidului ”multe decizii nedrepte şi haos la nivel judeţean”. Aceştia mai punctează faptul că au fost aduse persoane fără caracter şi coloană vertebrală.
”În urmă cu mulţi ani am fost atraşi în politică de un partid cu o istorie frumoasă,un viitor clar şi măreţ, plin de oameni destoinici şi promiţători. După mulţi ani de muncă, timp sacrificat şi mult suflet pus în toate activităţile desfăşurate în cadrul partidului, atât seniorii, cât şi tinerii vechii organizaţii locale PNL Mihai Viteazu am decis să ne despărţim cu regrete şi un gust amar. Motivele care ne-au influenţat în luarea acestei decizii nu au fost puţine: fuziunea nereuşită şi sortită eşecului încă de la început, fără a fi consultaţi în teritoriu, multe decizii nedrepte şi haos la nivel judeţean, atragerea în partid a tot mai multor persoane fără caracter şi coloană vertebrală, înlăturarea persoanelor capabile din vechiul PNL, munca neapreciată niciodată. Am fost buni şi contactaţi numai la lipit afişe şi umblat din poartă în poartă, dar când s-a desemnat numele candidatului la primărie am aflat din presă,iar lista pentru consiliul local stă dosită sau rătăcită într-un sertar prăfuit, pentru că noi nu am fost contactaţi. Împreună am participat şi iniţiat multe acţiuni pentru populaţia din localitate şi ne-am remarcat că fiind un grup unit, cu idei constructive.
Aducem la cunoştinţă că, din data de 4 aprilie 2016, ne dăm demisia toţi cei din vechiul PNL Mihai Viteazu, cât şi cei din vechiul TNL Mihai Viteazu. Vom rămâne împreună în slujba comunităţii cu aceleaşi idei, proiecte şi aceeaşi determinare ca şi până acum, în cadrul unui partid nou, curat şi plin de perspective, care doreşte şi face un alt fel de politică, una pusă în slujba şi interesul cetăţeanului: Partidul Puterii Umaniste – social liberal”, se precizează în informarea asumată de copreşedintele PNL Mihai Viteazu, Laurenţiu Roman, consilierul local Mircea Blidar şi preşedintele TNL Mihai Viteazu, Răzvan Mocan.
Tensiunile nu se opresc. Demisii pe bandă rulantă
Tensiunile din cadrul filialei municipale a Partidului Naţional Liberal nu se opresc. După retragerea membrilor organizaţiei locale PNL Mihai Viteazu, partidul liberal Cluj primeşte încă o lovitură dură. Liberalii din Triteni au ales şi ei să intre în rândurile Partidului Puterii Umaniste – social liberal. Aşadar, în 5 aprilie 2016, peste 100 de membri reprezentând 80% din organizaţia locală PNL Triteni, au trecut la Partidul Puterii Umaniste – social liberal (PPU – sl). Alături de ei, au ales să intre în rândurile PPU – sl Cluj şi viceprimarul Iosif Alexandru Dan, care a fost desemnat candidatul PPU – sl la Primăria Triteni, precum şi consilierii locali Florin Chişu şi Beniamin Şagău. Preşedintele organizaţiei locale PPU – sl Triteni a fost numit Florin Chişu.
„Lăsând la o parte eşecul proiectului politic apărut, împotriva oricărei logici, în urma fuziunii dintre PNL şi PDL şi realizând că acesta nu ne reprezintă, membrii organizaţiei locale PNL Triteni am aderat la doctrina umanistă reprezentată de Partidul Puterii Umaniste – social liberal, singura potrivită momentului şi poporului român, şi cea care poate determina, credibil şi consistent, o schimbare fundamentală”, a declarat Iosif Alexandru Dan, candidatul PPU – sl la Primăria Triteni.
PPU prinde încredere
Iosif Macarie, secretar general PPU- sl Cluj, declară că trecerea liberalilor la PPU le dă încredere şi este ferm convins că partidul devine o forţă politică puternică.
„Tot mai mulţi oameni aderă la doctrina umanistă oferită de Partidul Puterii Umaniste – social liberal, lucru care ne bucură şi ne dă încredere în realizarea obiectivelor stabilite. PPU –sl devine, încet, dar sigur, o forţă politică puternică de centru, adresată clasei de mijloc, românilor care în ultimii ani au suferit în tăcere, au pierdut, au fost învrăjbiţi, umiliţi şi sacrificaţi. Oamenii se regăsesc în PPU – sl pentru că acest partid se adresează clasei de mijloc, fie ei profesori, medici, funcţionari, poliţişti, cadre militare, antreprenori sau pensionari, tineri sau oameni în vârstă, toţi cei care au demonstrat că sunt capabili să fie propriii lor stăpâni.
În altă ordine de idei, cu numai o lună înaintea începerii campaniei electorale pentru alegerile locale, Partidul Puterii Umaniste – social liberal Cluj numără peste 30 de organizaţii locale (peste 60% dintre comunele judeţului Cluj) şi are desemnaţi candidaţi la peste 25 de primării”, a declarat Iosif Macarie.
Cristi Bara, candidat al PPU Cluj pentru Consiliul local, face precizarea că organizaţiile liberale au trecut din propria lor iniţiativă la PPU şi nu s-a făcut niciun demers de recrutare sau de convingere.
”Trebuie făcută neapărat această subliniere – că organizaţia judeţeană PPU- sl, nu a făcut niciodată vreun demers de recrutare sau de convingere a altor partide să treacă de partea partidului nostru. Toate organizaţiile care au trecut în ultima vreme de PPU, – vorbim de organizaţiile liberale, pentru că momentan nu sunt altele – au trecut din propria lor iniţiativă. Ei au ajuns la concluzia că fuziunea dintre PNL şi PDL a eşuat şi că doctrina umanistă care o oferă partidul liberal nu este cea în care se regăsesc şi care îi reprezintă şi nu este singura care poate să îi ajute să îşi realizeze obiectivele pe care le-au propus cetăţenilor din organizaţia respectivă”.
Cum recuperează PNL terenul pierdut?
Deşi membrii PNL din Mihai Viteazu şi Triteni se plâng de eşecul proiectului politic apărut în urma fuziunii dintre PNL şi PDL, punctând şi faptul că au fost ignoraţi şi munca lor nu a fost apreciată niciodată, senatorul PNL Alin Tişe, spune contrarul şi este de părere că s-a făcut tot ce se putea pentru a-i menţine pe aceştia în partid.
”Orice plecare a oricărui membru este o pierdere pentru PNL. Noul PNL este acum un partid mare şi este extrem de dificil să avem suficient de multe locuri pentru persoanele care îşi doresc o candidatură pentru listele de consilieri locali, judeţeni sau chiar pentru primari. Şi atunci, deoarece locurile sunt limitate, sunt persoane care nu reuşesc să intre pe listă şi atunci de multe ori fiind nemulţumiţi încearcă să-și găsească o rezolvare îndreptându-se spre alte partide. Noi facem tot ce putem să îi menţinem pe toţi membrii PNL pentru că orice resursă umană este foarte importantă”, a declarat Alin Tişe.
În schimb, Marius Nicoară, copreşedintele PNL Cluj, nu prea are cuvinte în ceea ce priveşte demisia liberalilor din Mihai Viteazu şi nu vrea să comenteze declaraţiile liberalilor
”Oricine poate să îşi aleagă drumul. Atunci când îţi dai demisia, mi se pare un lucru de slabă calitate”, a declarat Nicoară.