Clujeanul liberal Sabin Sărmaș, fost consilier local al Primăriei Cluj Napoca, pus la finele anului trecut în funcția de șef al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), este rudă cu liderul PSD clujean Vasile Dîncu. Pe filieră liberală, Sărmaș este menționat în dosarul de mită în care liderul PNL Cluj, Ioan Petran, a fost condamnat cu suspendare pentru luare de mită. Instituția, proaspăt înființată, pe care o conduce se ocupă de administrarea site-urilor de plăți online de taxe cum ar fi e-guvernare, ghiseul.ro, etc, și ar trebui să se ocupe și de site-ul e-romania.ro, care a costat 12 milioane de euro și nu este funcțional de ani de zile.
Una dintre primele măsuri din toamna anului trecut luate de Guvernul Orban a fost înființarea Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) care preia atribuțiile unei alte instituții, Agenda Digitală a României.
În funcția de șef al Autorității, anul trecut a fost numit clujeanul Sabin Sărmaș, pe de o parte liberal și, pe alta, rudă cu Vasile Dîncu, liderul PSD-ist clujean.
O declară chiar într-un interviu publicat de pressone.ro
”Nu-mi place să discut în general de aspecte de genul ăsta, dar nu ascund că există un grad de rudenie. Adică n-ar fi de ce să ascund asta. Am o relație bună cu Vasile Dâncu, profesională. E un om de la care ai multe de învățat. El e rudă cu mama mea, verișor de gradul al treilea sau ceva de genul ăsta. Nici vorbă că aș fi eu nepotul lui, cum se tot vehiculează. Practic a copilărit cu mama, ei sunt niște verișori îndepărtați, e un decalaj de generație acolo. Ca să fiu precis, bunicul meu e văr cu Vasile Dâncu. De la asta și până la nepotul lui Dâncu e un drum destul de lung. Dar am o relație foarte bună cu el”, arată Sărmaș.
Pe filieră liberală, Sabin Sărmaș figurează în dosarul în care liderul PNL Cluj Ioan Petran, cadrul didactic la UTCN, a fost condamnat pentru luare de mită. Potrivit lui Petran, actualul șef al Autorității pentru Digitalizarea României se ocupa de… biciclete.
Într-un punct de vedere dat pentru Gazeta de Cluj și legat de mita pe care Petran a luat-o, el face următoarele referiri la Sabin Sărmaș: ”A fost o sponsorizare. Nu pot să vă dau actele de la sponsorizare, nu vreau să mă complic. Îl avem contractul de sponsorizare. Este un contract de donație. Pe 5.000 de euro am făcut acel contract de donație. Banii au venit de la domnul Davidescu (n.r. directorul UTI, trimis și el în judecată pentru dare de mită, n.red.). Atâția bani am primit în toată campania. Am mai primit bani de la colegii de birou politic au mai dat.
Bicicletele au fost cumpărate, o parte din sponsorizările din campanie și o parte din banii mei personali. Au fost achiziționate 15-20 de biciclete în valoare de 1.500 de euro. Sabin Sărmaș s-a ocupat de achiziția de biciclete, numai că el și-a dat demisia”, declara Ioan Petran.
Liberalii vor să muște din cașcaval
Prin înființarea acestei autorități, care va răspunde direct Cabinetului Primului Ministru, vor fi preluate următoarele servicii: www.e-guvernare.ro, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P.) disponibil la adresa www.e-licitatie.ro, Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a autorizațiilor de transport internațional rutier de marfa și pentru atribuirea electronică a traseelor naționale din programele de transport prin serviciile regulate județene și interjudețene (S.A.E.T.) disponibil la adresa www.autorizatiiauto.ro, Sistemul Național Electronic de Plată online cu cardul a taxelor și impozitelor (S.N.E.P.) disponibil la adresa www.ghiseul.ro, Punctului de Contact Unic electronic (P.C.U.e), disponibil la adresa http://edirect.e-guvernare.ro.
În momentul de față ele sunt administrate de Ministerul Comunicațiilor în care ”mâinile” diverselor persoane care au legături cu Serviciile pot apăsa orice buton. Astfel apar contracte de genul celor prestate cu firma Omnilogic care, pentru 12 milioane de euro, a realizat site-ul e-romania, nefuncțional de ani de zile.
De altfel, la înființarea Autorității pentru Digitalizarea României a venit un val de critici din partea patronilor de firme din domeniul IT, din zona guvernamentală, iar SRI și CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, n.red.) au cerut eliminarea prevederii potrivit căreia noua autoritate ar avea printre atribuții ”asigurarea securității cibernetice pentru sectorul public”, fapt care ar crea suprapuneri cu obiective ale altor instituții.
ADR nu va prelua însă numai atribuțiile fostei Agenții pentru Agenda Digitală (AADR), ci și o parte din atribuțiile fostului Minister al Comunicațiilor. Printr-o nouă Ordonanță de urgență (OUG 90 din 31 decembrie 2019), Guvernul a inclus în cadrul Agenției pentru Digitalizarea României și OIPSI – un organism care a aparținut fostului Minister al Comunicațiilor și care gestiona proiectele finanțate din fonduri europene structurale în domeniul IT&C.
Procurorii puși să caute 12 milioane de euro
Însă, tot această autoritate ar trebui să se ocupe de repunerea în funcțiune a site-ul e-romania.ro, un portal care a costat 12 milioane de euro și nu este operabil de ani buni.
Cu toate acestea, proaspătul șef al Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, spune că nu știe ce se va întâmpla cu acest proiect.
”Este un proiect eșuat și nu avem ce să facem în sensul acesta. Cheltuielile lunare au fost întrerupte, dar nu știu ce se va întâmpla sau dacă va putea fi operaționalizat vreodată”, a declarat Sărmaș pentru Gazeta de Cluj.
Pe de altă parte, europarlamentarul Clotilde Armand spune că, din contră, Ministerul Telecomunicațiilor a mai continuat plățile către acest site nefuncțional.
”Acest portal nefuncțional continuă să înghită bani publici pentru mentenață. În ultimii 5 ani, aproape 800.000 lei s-au cheltuit pe mentenanța acestuia. Portalul ar fi trebuit să ne ofere informații despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localități) sau despre stadiul unor proiecte legislative. Rezultatul? Eroare. Îl rog pe domnul ministru Lucian Bode să ne spună ce se mai întâmplă cu acest website inutil și să sesizeze autoritățile statului pentru imensa fraudă din banii publici”, a declarat europarlamentarul.
Proiectul eRomânia a fost realizat de Omnilogic în baza unui contract încheiat în 2010, în valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusă), sumă acoperită din fondurile statului.
În 2010 şi 2011, MSI a achitat către Omnilogic, conform contractului, tranşe egale de câte 17,4 milioane de lei. Firma care a câştigat licitaţia pentru acest proiect este SC Omnilogic, o societate cunoscută pentru nenumăratele contracte încheiate cu instituţiile statului. Societatea a fost înfiinţată în 1992 şi este deţinută în totalitate de compania GT Holding Gmbh, înregistrată în Austria. Gazeta de Cluj a prezentat faptul că şeful Omnilogic este unul dintre apropiaţii fostului premier Adrian Năstase şi al omului de afaceri Alexandru Bittner. De asemenea, SC Omnilogic este una dintre partenerele constante de afaceri ale SC Siveco.
În februarie 2005, procurorii DNA au adus noi capete de acuzare la adresa lui Dorin Cocoș și a Elenei Udrea, susținând că aceștia au făcut presiuni pentru a cere 3 milioane de euro ca să deblocheze plățile în contractul e-Romania.
Minim 2 miliarde de euro pentru ”băiatul cu bicicleta”
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va avea de gestionat cel puţin 2 miliarde de euro proveniţi din finanţare europeană. ADR va funcţiona după data de 30 ianuarie 2020, când vor fi finalizate procedurile întemeierii acesteia.
”Uniunea Europeană va aloca pentru digitalizare în următorul exerciţiu financiar 7 miliarde de euro doar pentru România. Autoritatea va gestiona o parte din aceste sume, cel puţin cele 2 miliarde. Dar miza foarte mare în momentul de faţă, este o strategie în baza căreia să se cheltuiască aceşti bani, să se pună programul de finanţare care să servească atât instituţiile publice prin diferite programe în funcţie de nevoile pe care le vom extrage şi le vom pune în strategie, astfel încât banii să fie cheltuiţi. Pentru că astăzi, marea problemă este că există o serie întreagă de programe propuse spre finanţare care nu reuşesc să atragă fonduri”, a precizat Sabin Sărmaș în cadrul unei dezbateri privind înființarea ADR.