Proiectul de lege ce avizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin,depus în luna septembrie a acestui an, a primit în sfârșit feedback pozitiv din partea Comisei juridice.Practic, un primar are șansa de a câștiga alegerile dacă a ieșit pe loc secund în primul tur.

PNL a depus în septembrie la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Asta înseamnă că legea va fi supusă votului Parlamentului și, dacă va fi adoptată, se va reveni la vechiul sistem de vot la alegerile locale.

Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, ceea ce pune sub semnul întrebării legitimitatea acestora, a fost aplicată pentru prima oară la scrutinul local din 2012, după ce PDL a modificat legea alegerilor locale. Până atunci, primarii erau aleşi în două tururi de scrutin,  precizează Mediafax.

„După cum ştiţi, în cursul şedinţei ligii aleşilor locali de la Braşov s-a adoptat o rezoluţie cu privire la susţinerea, în pofida votului majorităţii PSD, UNPR, ALDE, a alegerii primarilor în două tururi de scrutin şi am spus că vom redepune un proiect de modificare şi completare a legii alegerilor locale strict în acest sens, al alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Proiectul este redactat, în cursul zilei de astăzi va fi semnat de copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, de liderii grupurilor parlamentare din Cameră şi de Senat şi de ce cinci membri ai Comisiei de Cod electoral”, a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, Mihai Voicu, inițiatorul proiectului de lege.

Demisia din septembrie

Deputatul PNL Mihai Voicu a demisionat din funcția de președinte al Comisiei de Cod electoral  în luna septembrie , ca formă de protest față de tergiversarea de către PSD a adoptării legii votului prin corespondență declarând că:

,, PNL nu mai are nimic de demonstrat în privința votului prin corespondență iar  acest film prost trebuie să înceteze. PSD trebuie să demonstreze că dorește să voteze acest proiect.”

Se cere revenirea la vechea legislație

Proiectul de lege iniţiat de PNL în 2012 pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit, marţi, aviz favorabil la Comisia juridică a Senatului, cu şase voturi „pentru” şi trei „împotrivă”, a anunţat preşedintele comisiei, Cătălin Boboc.

„A fost un raport favorabil, cu şase voturi «pentru» şi trei «împotrivă». Vom trimite asta la plen, eu sper să treacă şi la plen. Este ceea ce întotdeauna am spus, cea mai bună formă de reprezentativitate o pot avea primarii, preşedinţii de consilii judeţene, atunci când sunt aleşi de majoritatea cetăţenilor”, a declarat Boboc, după şedinţa Comisiei juridice.

„În ceea ce ne priveşte, am asumat acest punct de vedere, am depus această iniţiativă. Deocamdată, la Comisia juridică are un raport favorabil, vom vedea mai departe ce se întâmplă la plen. Procedura trebuia demarată cândva, despre aplicarea sau nu în vara viitoare este altă discuţie”, a mai spus Cătălin Boboc.

Proiectul de lege prevede că este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor sau în caz de balotaj între mai mulţi cadidaţi se organizează al doilea tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur.

Comisia de Cod electoral a adoptat legea alegerilor locale, menţinându-se aceeaşi procedură de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin, în schimb, introducându-se alegerea indirectă a preşedintelui de consiliu judeţean, de către majoritatea din consiliu şi nu prin vot direct.

Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor. Astfel, chiar dacă proiectul PNL ar întruni majoritatea, el nu mai poate fi pus în practică la alegerile locale din 2016, adaugă sursa citată.

Articol redactat de Paula Rechișan, studentă la FSPAC, Jurnalism, anul II.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.