Mai mulţi parlamentari PNL se vor alătura „independenţilor” conduşi de ministrul Apărării. O serie de analişti politici consultaţi de Agenţia de Investigaţii Media (agentia.org) susţin că după alegerile din acest week-end, o serie de liberali vor părăsi partidul, aşa cum s-au petrecut lucrurile luna trecută şi cu PSD. Bogdan Teodorescu: sunt unii care nu vor să stea în opoziţie. Mugur Ciuvică: se va repeta ceea ce s-a întâmplat la PSD. Dan Pavel: vor fi migrări şi dinspre PNL. Cristian Pârvulescu: mai multe dezertări la nivel local.

Episodul PSD se va repeta şi în ceea ce priveşte Partidul Naţional Liberal. PNL va pierde, la rândul său, mai mulţi parlamentari, care se vor alătura grupului "independenţilor" condus de ministrul Apărării, Gabriel Oprea. De altfel, analiştii politici contactaţi de Agenţia de Investigaţii Media susţin că, indiferent de cine va câştiga alegerile din partid în urma congresului din acest weekend, grupul lui Oprea se va mări cu câţiva liberali.

După cum se ştie, lupta pentru şefia partidului se dă în trei, în cursa înscriindu-se Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Viorel Cataramă. Favorit este, fără îndoială, chiar actualul lider al liberalilor. În ceea ce-l priveşte pe Ludovic Orban, în momentul de faţă (vineri – n.red.), în mediul politic circulă mai multe variante. Una dintre ele se referă la faptul că între acesta şi Crin Antonescu într-adevăr s-ar fi produs o ruptură, fapt ce l-a determinat pe fostul ministru al Transporturilor să-şi anunţe candidatura. Potrivit unei alte ipoteze, între Ludovic Orban şi Crin Antonescu nu a existat nici o ceartă. Mai exact, primul şi-ar fi anunţat candidatura tocmai pentru a lăsa impresia că în partid există tensiuni, încercând astfel să împiedice provocarea unor disensiuni reale de către principalii rivali ai liberalilor, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu. Cert este că atât Crin Antonescu, cât şi Ludovic Orban au ca scop comun păstrarea unităţii partidului.

Bogdan Teodorescu: "Unii nu vor să stea în opoziţie"

"Dezertările din PNL nu depind neapărat de rezultatul congresului. Oamenii care au plecat din PSD către grupul lui Oprea erau hotărâţi să plece înainte de congres. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la liberali. PNL şi PSD sunt condamnate la opoziţie pentru cel puţin trei ani. Sunt însă unii care nu doresc să împărtăşească această suferinţă. Nu vor să stea în opoziţie", ne-a spus Bogdan Teodorescu. Analistul politic susţine că, din punctul său de vedere, favorit pentru şefia Partidului Naţional Liberal este Crin Antonescu. "Favoritul este Crin Antonescu. Este primul lider al PNL după 1990 care reprezintă o locomotivă electorală pentru partid. A demonstrat-o în alegeri. Nu a existat în PNL cineva în această situaţie până acum. În mod normal ar trebui să câştige. Dar toată lumea ştie ce se întâmplă la un congres. Un asemenea eveniment înseamnă în primul rând negocieri politice", a precizat Bogdan Teodorescu.

Mugur Ciuvică: "Oamenii deja şi-au aranjat plecarea"

"Eu cred că se va repeta ceea ce s-a întâmplat la PSD. Nu ştiu însă la ce amploare. Este în fişa postului ca unii să facă aşa ceva. Oamenii deja şi-au aranjat plecarea, dar aşteaptă să o facă după congres pentru a avea un impact mai mare. Singura şansă a acestui partid este să facă opoziţie, să crească făcând opoziţie. Dacă se va duce spre guvernare, va fi înghiţit de PDL", este de părere Mugur Ciuvică. Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice consideră că Ludovic Orban nu are nici o şansă în faţa lui Crin Antonescu, întrucât nu este capabil să tracteze partidul. "Cursa dintre Antonescu şi Orban nu este una reală. Crin Antonescu este favorit de la distanţă. Orban nu are puterea să tragă partidul după el. În ceea ce priveşte candidatura lui Cataramă, aceasta este o glumă", ne-a declarat Ciuvică.

Dan Pavel: "Vor fi migrări şi dinspre PNL"

"Acest scenariu cu plecarile din PSD şi PNL nu este o simplă aberaţie conspiraţionistă despre care Băsescu susţine că este în mintea liderilor celor două partide. Acest scenariu există. Este un text al Alinei Mungiu Pippidi, scris cam în urmă cu un an şi jumătate, înainte de alegeri. Se vorbeşte despre racolarea a cât mai mulţi parlamentari de la PSD şi PNL. Ei au încercat să îl pună în practică în 2008, dar nu au reuşit. Au continuat în 2009. Din informaţiile mele, aceste lucruri au fost discutate într-un cerc mai larg. Nu doar la Palatul Cotroceni. Am auzit că Traian Băsescu a folosit şi serviciile secrete în toată această problemă. Se doreşte formarea unui partid hegemonic. Deci, vor fi migrări şi dinspre PNL", ne-a spus Dan Pavel. Şi acesta crede că favorit pentru şefia PNL este Crin Antonescu, dar susţine că partidul a ajuns să fie mai puţin democratic decât PSD-ul. "Favorit este Antonescu. Dar PNL a ajuns să fie mai puţin democratic decât PSD. Aţi văzut cum a pus problema Crin Antonescu. Dacă într-adevăr acesta ar reuşi să ridice partidul în raport cu PDL, atunci am putea spune că a avut circumstanţe atenuante", a precizat analistul politic.

Cristian Pârvulescu: plecări la nivel local

"Plecări probabil că vor fi, dar nu la fel de numeroase şi de importante ca cele de la PSD. Motivul este simplu: partidul e mai mic. Nu ştiu cât de importante vor fi plecările la nivelul parlamentarilor. Probabil vor fi mai multe la nivel local. Poate vor pleca preşedinţi de Consilii Judeţene. Iar când eşti în opoziţie, contează foarte mult ce se întâmplă în teritoriu. Oricum, mi se pare interesant mesajul Ralucăi Turcan, care cerea PNL-ului să înceteze războiul cu PDL", susţine Cristian Pârvulescu. Preşedintele Pro Democraţia consideră că, în ceea ce priveşte lupta pentru şefia partidului, lucrurile s-au tranşat deja în favoarea lui Crin Antonescu. "Orban face o candidatură de supravieţuire, deşi, din punctul meu de vedere, este o greşeală. S-ar putea să fie o încercare a lui Orban de a-şi consolida poziţia de lider al opoziţiei din partid. Liderul opoziţiei nebăsesciene, căci mai este şi opoziţia lui Viorel Cataramă", ne-a declarat Cristian Pârvulescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.