Camera Deputaților va dezbate în procedură de urgență un proiect de lege inițiat pe 11 noiembrie 2019. Este vorba despre proiectul inițiat de Alina Gorghiu pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților. Culmea, proiectul nu este susținut de toți parlamentarii liberali clujeni, printre inițiatori fiind doar deputații Adrian Oros și Vasile Stamatian, partidul lipsindu-se de susținerea lui Sorin Moldovan. Pentru că tema corupției și a justiției se pare că sunt bune ca temă de campanie, acest proiect pare că are doar acest scop pentru că tema este una falsă.

În așa-zisul haos care ar amenința magistratura din România în situația în care judecătorii și procurorii se vor pensiona anticipat, PNL, prin senatorul Alina Gorghiu a depus la sfârșitul lunii trecute un proiect de legeprin care să fie amânat termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, până la începutul anului 2021.

Alina Gorghiu susține că norma nu ar fi oportună să intre în vigoare din 1 ianuarie 2020, ”așa cum a constatat și Comisia de Veneția” pentru că ”întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap”.

Gorghiu mai spune realitatea nu poate fi negate. “ Există un volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluționate într-un termen rezonabil…Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluţia este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021”.

Practic, prin acest proiect s-ar modifica Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, printr-un articol unic: „Prevederile art. 1 pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2014 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2014 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”.

Potrivit expunerii de motive, inițiatorul spune că a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

„Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, a fost expus şi în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, permite pensionarea chiar şi între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunţarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcţionării instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor”, arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, „pentru a reduce impactul cumulat al acestor prevederi asupra eficienţei sistemului judiciar, se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată, reglementat la art. 82 alin. (3) din lege”, potrivit sursei citate. Senatorul PNL precizează că termenul prevăzut în prezent în OUG 92/2018 este unul nerezonabil, şi anume intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2020. 

Proiectul este susținut de 30 de parlamentari PNL și un senator neafiliat, respectiv senatorul Vergil Chițac, fost membru PNL și fost membru în Partidul Comunist. Dintre parlamentarii clujeni, proiectul este susținut de deputații Adrian Oros și Vasile Stamatian.

Judecătoarea Adina Daria Lupea, despre proiect: ”Patetic!”

Imediat după ce Alina Gorghiu a anunțat propunerea legislativă a PNL, judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a avertizat că această propunere nu va ajuta cu nimic sistemul judiciar din România, acest proiect fiind unul ”patetic”.

”Despre inițiativa doamnei Alina Gorghiu, de amânare cu încă un an a pensionării anticipate până la 1 ianuarie 2021, decât un cuvant. Patetic. Probabil domnia sa speră căîntr-un an ne vom clona și înmulți, că alte soluții la problemele din sistem văd ca nu are.

Bine doamnă, cei în situația aceasta vor mai sta un an. Soluții pentru problemele pe care le semnalați aveți? Articol unic…

Cam atât azi după o ședință ce a durat 10 ore cu tot cu deliberări”, spunea judecătorul Adina Daria Lupea.

Într-o altă postare pe Facebook, judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj explică de ce sistemul nu riscă să fie dat peste cap prin pensionarea anticipată a magistraților.

”Magistrații care doresc pensionarea anticipată nu sunt mulți. Nici câteva sute. Cred sincer că la nivel de țară nici nu sunt 100. Cei care au deja peste 25 de ani și vor totuși să rămână sunt mult mai mulți. Altfel, ar fi plecat deja.Iar pe cei care vor să plece, că sunt tot mai mulți, și care au depășit deja 25 de ani nu îi puteți opri. E DREPTUL LOR. S-au săturat, s-au săturat de tirurile pe ei, s-au săturat de un sistem care le oferă, pentru sacrificiul lor, că așaîl numesc, un salariu mai mic ca pensia.Nu văîntrebați de ce? Într-o legislație fluctuantă, în care CCR a devenit legiuitor, poate că nu mai vor săîși bată capul sau săîși pună pielea la bătaie?

CCR va bloca de fiecare dată orice încercare a legislativului de a abroga pensiile magistraților. După aia să meargă la CJUE cine dorește, deocamdată avem legi interne care ne spun că deciziile CCR sunt obligatorii.Iar în acest domeniu sunt în concordanță cu orice practici ale țărilor membre UE care permit pensionarea magistraților la limita de 25 de ani.

Iar cei mai mulți dintre ei au un an, maxim doi sau să zicem trei fără până se vor putea pensiona legal la 25.Cum au rezistat atâția ani, mai rezistă. Pe mine mă revolta lipsa de implicare, lașitatea legiuitorilor care tot amână. Abrogați pensionarea anticipată, că până la urmă 25 de ani vom face toți la un moment dat.

A susține că prin plecarea lor anticipată intrăîn colaps sistemul este doar opinia unor asociații izolate, constituite cu trei membri și atât și nu are la bază nicio statistică reală. Cam atât despre inepțiile că ar intra sistemul în colaps”, mai spune judecătorul Adina Daria Lupea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.