Ruptura în PNTCD. Radu Sârbu a fost ales presedinte al PNTCD, iar Marian Milut sustine ca din punct de vedere legal el conduce partidul.

Surprizele politice continua sa apara în prag de alegerile parlamentare din toamna. De aceasta data, ,,bomba” a explodat în ograda taranistilor. Primele semne ale unei ,,rascoale” au început sa apara în urma cu o luna când presedintele organizatiei judetene a PNTCD, Radu Sârbu a fost demis de la conducerea PNTCD Cluj si suspendat din functia de membru, pe o perioada de un an. Aceasta actiune împotriva lui Sârbu a fost luata având în vedere ultimele informatii privind cercetarea penala împotriva sa pentru motive de coruptie, dar si datorita faptului ca Radu Sârbu a refuzat sa admita ca are probleme cu justitia. Potrivit lui Marian Petre Milut, presedintele PNTCD decizia ce îl priveste pe Radu Sârbu a fost luata deoarece Sârbu nu a adus la cunostinta partidului situatia în care se afla, chiar si în urma solicitarilor exprese ale conducerii PNTCD. Asa cum era de asteptat, Sârbu a negat toate acuzatiile ce i s-au adus, precizând ca nu este tinta nici unei anchete si a atacat decizia Biroului National de Conducere al PNTCD.

Marul discordiei

Cine ar fi crezut, în urma cu o luna, când Radu Sârbu, practic a fost eliminat din partid, ca lucrurile vor lua o astfel de turnura. În urma cu o saptamâna lucrurile au început sa o ia razna în PNTCD. În timp ce conducerea centrala a formatiunii i-a convocat pe taranisti la Sinaia, în sedinta Consiliului National de Conducere, cu scopul de a lua o decizia în ceea ce priveste colaborarea cu PNL, liderii care nu-l prea ,,agreeaza” pe liderul în functiune al partidului, Marian Milut, grupati în jurul taranistului clujean, Radu Sârbu, s-au reunit la Bucuresti, într-un Congres Extraordinar pentru a schimba conducerea PNTCD. Se pare ca ,,marul discordiei” dintre cele doua grupari, reprezentate, pe de o parte, de Radu Sârbu, iar pe de alta parte de Marian Milut este atitudinea adoptata de partid în ceea ce priveste participarea la alegerile parlamentare din toamna. Gruparea din jurul lui Milut sustine o colaborare cu PNL, care a ,,daruit” taranistilor 30 de colegii uninominale, în timp ce ,,sustinatorii” lui Sârbu, printre care se numara Ion Diaconescu, presedintele de onoare al formatiunii si Ion Caramitru, fostul ministru al culturii, sunt de parere ca colaborarea cu liberalii va duce la disolutia partidului si ca cea mai ,,inteligenta” solutie sunt candidaturile sub sigla taranista.

Un partid, doi lideri

În timp ce la Sinaia, Milut, împreuna cu majoritatea conducerii centrale a PNTCD, a decis excluderea lui Sârbu din partid si demiterea lui Gheorghe Ciuhandu din functia de presedinte al Consiliului National al PNTCD, la Bucuresti, în cadrul Congresului Extraordinar, gruparea din jurul lui Radu Sârbu îl desemna pe acesta drept noul lider al PNTCD. Cu alte cuvinte, gruparea de la Bucuresti l-a ales pe Radu Sârbu la sefia partidului, în timp ce gruparea de la Sinaia l-a dat pe acesta afara din partid. Prin urmare, proaspatul presedinte al formatiunii, Radu Sârbu sustine ca alegerea sa în functie este perfect valida, în timp ce Marian Milut afirma ca nu exista alt presedinte în afara de el si ca Congresul Extraordinar organizat la Bucuresti este nestatutar si ilegal. Prim-vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu care face parte din tabara Milut a declarat pentru presa ca doar Justitia poate solutiona acest conflict, iar un proces va dura cam în jur de un an. „Echipa condusa de Marian Milut este singura conducere a PNTCD recunoscuta de statul român. Sunt consternat cum niste oameni cu experienta în politica s-au putut implica în asa ceva, dar noi vom demonstra ca ei sunt niste impostori. Au falsificat acte, au adus la acel congres oameni de pe strada, oameni care nu mai erau membri ai partidului. Ei vor doar sa distruga alianta cu PNL”, a declarat Pavelescu. Gruparea care l-a desemnat pe Sârbu noul presedinte al PNTCD se bazeaza pe legitimitatea a 68% dintre filialele partidului, iar cea din jurul lui Milut a semnat un acord de colaborare electorala cu PNL, urmând ca 30 de taranisti sa candideze sub umbrela liberala.

Interventia Justitiei, putin probabila

În cadrul unei conferinte de presa sustinute saptamâna trecuta, Radu Sârbu a declarat ca PNTCD se va ,,întoarce cu fata spre politica”. Acesta a precizat ca partidul pe care îl reprezinta va participa la toate alegerile viitoare fie prin forte proprii, fie alaturi de alte partide. ,,La alegerile parlamentare din toamna probabil vom participa singuri. Înca nu stim sigur. Îi voi contacta saptamâna viitoare atât pe Calin Popescu-Tariceanu, cât si pe Emil Boc pentru a discuta o eventuala colaborare la alegerile generale”, a precizat Sârbu. Totodata, acesta a precizat ca spera ca situatia din formatiune sa nu fie disputata în instanta pentru ca ar fi o pierdere de timp deoarece potrivit legii partidelor, Justitia poate interveni în astfel de situatii numai si numai daca se modifica statutul partidului sau programul politic al formatiunii. ,,În ceea ce priveste contestarea persoanelor, asa cum este cazul nostru, Justitia nu poate interveni. Conform legii partidelor, contestarea persoanelor se face în cadrul instantelor din partid, adica Juriul de Onoare, Disciplina si Arbitraj din cadrul partidului. Doar Biroul National de Conducere sau cel Judetean pot sa ia o hotarâre irevocabila si definitiva. Doar noi avem dreptul sa actionam în instanta tabara lui Milut daca nu ne preda patrimoniul partidului”, a explicat Sârbu. Întrebat ce functie detine Marian Milut în prezent, Radu Sârbu a precizat ca Milut e un simplu membru de partid, care se comporta ca si un presedinte de partid. De asemenea, taranistul clujean a tinut sa mentioneze ca este împotriva oricarei excluderi din partid, chiar daca e vorba de Milut.

Radu Sârbu nu a fost singurul taranist ,,sanctionat” de tabara din jurul lui Marian Milut. Presedintele PNTCD Timis, Gheorghe Ciuhandu, care în acelasi timp ocupa si functia de presedinte al Consiliului National de Conducere al PNTCD a fost demis din conducerea formatiunii, în locul sau fiind ales Marian Popovici, vicepresedinte al partidului. Ciuhandu este nemultumit de unele decizii luate de conducerea formatiunii, cum ar fi excluderea unor persoane din PNTCD si candidatura la parlamentare pe lista PNL, ceea ce ar însemna, în opinia sa, ca taranistii sa nu aiba identitate politica. "Comitetul National de Conducere nu este statutar, astfel ca singurele manifestari statutare care au loc în cadrul partidului sunt Consiliul National care s-a tinut la Bucuresti si Congresul Extraordinar, astfel ca o decizie a demiterii nu exista, nu se pot lua asemenea decizii de catre un comitet sau consiliu nestatutar”, a explicat Ciuhandu, fiind citat de Mediafax.

Liberalii, în ceata

Presedintele PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu, desi la început reticent, este de parere ca PNTCD ar trebui sa accepte propunerea liberalilor si sa îsi rezolve problemele interne. ,,Eu nu sunt nici de partea lui Marian Milut, nici de partea lui Radu Sârbu. E problema lor interna si trebuie sa si-o rezolve. Însa, în opinia mea, liberalii au facut o oferta foarte buna taranistilor. Nu retragem oferta, dar ar trebui sa îsi rezolve problemele deoarece nu mai întelegem nimic”, a explicat Uioreanu.

Legea partidelor

Art. 15.

(1) Pentru solutionarea diferendelor dintre membrii unui partid politic sau dintre acestia si conducerile organizatiilor partidului, se constituie comisii de arbitraj la nivelul partidului si al organizatiilor sale teritoriale.

(2) Membrii comisiei de arbitraj sunt alesi pe o durata de cel mult 4 ani.

(3) Comisia de arbitraj este organizata si functioneaza conform unui regulament aprobat de organul statutar, care trebuie sa asigure partilor dreptul la opinie si dreptul de a se apara, precum si proceduri echitabile de decizie.

Art. 16.

(1) Organele împuternicite ale partidului politic hotarasc primirea de membri, în conditiile stabilite de statut, ca urmare a cererilor scrise depuse de solicitanti.

(2) Membrii au dreptul de a demisiona din partid în orice moment, cu efect imediat.

(3) Dobândirea sau pierderea calitatii de membru al unui partid politic este supusa numai jurisdictiei interne a partidului respectiv, potrivit statutului partidului.

Art. 17.

(1) Hotarârile partidului politic si ale organizatiilor sale teritoriale se adopta cu votul majoritatii prevazute în statut.

(2) Alegerea membrilor conducerii partidului politic si ai conducerilor organizatiilor sale teritoriale se face prin vot secret.

(3) Statutul trebuie sa prevada dreptul fiecarui membru la initiativa politica si posibilitatea examinarii acesteia într-un cadru organizat.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.