Poarta Vieneză, de pe strada Călărașilor 1 din Cluj-Napoca, se oferă spre vânzare pe un site de imobiliare britanic, la prețul de 3.395.000 de euro.
Spațiul are o suprafață utilă de 390 de metri pătrați, pe un teren de 720 de metri pătrați, situat la aproape 3 kilometri de centrul orașului.
Imobilul e compus dintr-un subsol, parter și un etaj, având 10 camere și 4 băi, putând fi folosit drept casă de vacanță, clădire de birouri sau alte asemenea.
Construită în 1734, Poarta Vieneză este un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, de clasă .
Când apare Poarta Vieneză în istorie
În descrierea imobilului, de pe sothebysrealty.ro, sunt trecute în revistă și câteva date istorice relevante.
În 1687 a fost semnat Tratatul de la Blaj, document prin care Imperiul Habsburgic impunea unui număr de 12 orașe din Transilvania să ofere adăpost trupelor sale pe durata iernii. Momentul a reprezentat începutul incursiunii austriece în Transilvania. În ce privește Clujul, fortificațiile medievale ale orașului au fost considerate învechite, cu posibilități de cazare necorespunzătoare pentru soldații imperiului. În consecință, s-a decis construirea unei cetăți noi, pe Dealul Cetățuia, locație strategică datorită vederii panoramice pe care o oferea asupra centrului vechi al orașului. Construcția cetății a început în anul 1715 și a fost finalizată peste aproximativ 20 de ani.
Cetățuia a fost folosită ca închisoare timp de 200 de ani și aici au fost încarcerați și uciși mulți oameni. Printre ei s-a aflat și pastorul sas, Stephan Ludwig Roth, executat pe 11 martie 1849. Roth a fost o figură importantă a Revoluției Române de la 1848. A fost un gânditor umanist, istoric și profesor care a susținut ideea ca limbă română ar trebui să devină limba oficială în Transilvania.
Una dintre principalele căi de acces în Cetate era Poarta Vieneza (Wiener Tor), ridicată în 1734, și care a fost reabilitată în urma unor investiții de aproximativ un milion de euro. Lucrările de refacere a vechilor porți s-au finalizat în cursul anului 2019, iar clădirea este pusă în valoare prin includerea sa în circuitul turistic și comercial al municipiului Cluj-Napoca.
A suferit modificări de-a lungul timpului
„Poarta Vieneză” (Wiener Tor) este parte din ansamblul cetății bastionare și găzduia încăperi destinate soldaților ofițeri la etaj. În același timp, Poarta Vieneză asigura accesul pentru vehicule pe un drum ce înconjura dealul spre nord.
În interiorul incintei, în fața porții principale, cea a Vienei, se ridicau două clădiri de dimensiuni mai considerabile: clădirea comandamentului fortificației și o cazarmă. Alte trei edificii, de dimensiuni mai reduse, se aflau în zona porții Apel: la nord de aceasta, pulberăria, iar in fața intrării, brutăria cu un plan specific în forma de V și magazia de alimente.
Pe planul Cetățuii, păstrată în Kriegsarchiv Viena, și datată pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, apare sub denumirea de Poarta Principală (Haubt Thor), accesul prin aceasta poartă fiind asigurată de podul principal (haubt Brucke), un pod cu o structură din lemn. Pe acest plan apare planul parterului clădirii, a cărei planimetrie corespunde în totalitate cu cea din prezent, scrie Cluj24.ro.