Caractere-5.964

Dintotdeauna, florile au fost un simbol al iubirii. Florile încălzesc inima tinerilor şi a bătrânilor deopotrivă. Ele constituie o excelentă modalitate de a transmite mesajul: „Cineva se gândeşte la tine!” Un proverb spaniol spune :„Cine nu este recunoscător pentru un trandafir, nu va fi recunoscator pentru nimic!” (Quien no agradace una rosa, no agradecera ninguna cosa). Garoafe, trandafiri, crini, dalii, liliac, orhidee, oh, ce minunate sunt toate!
Florile au un limbaj aparte. Cât de încântător ar putea să vorbească un tânăr iubitei sale fără să folosească cuvintele! Cât de delicat poate ea să-i răspundă prin „vorbe parfumate”! Calea cea mai uşoară prin care poţi să-ţi exprimi sentimentele şi ceea ce gândeşti este un buchet de flori dăruit persoanei iubite. Miturile, poveştile biblice, fabulele, toate au încercat să elucideze misterul semnificaţiei florilor.
Iată câteva dintre semnificaţiile atribuite acestora:

Albăstrea: delicateţe
Anemonă: anticipare, slabiciune
Begonie: gânduri negre
Boboci de trandafir: iubire şi puritate
Brad: timp
Cactus: suferinţă
Cală: frumuseţe magnifică, mândrie
Camelii albe: Eşti adorabilă!
Camelii rosii: Eşti în inima mea!
Camelii roz: dor
Campanula: magie
Caprifoi: prietenie
Cimbru: curaj, energie
Ciuboţica cucului: frumuseţe tânără
Condurul doamnei: am încredere în dragostea mea
Coroana imperiala: persecuţie
Crin alb: puritate
Crin galben: falsitate
Crizantemă: optimism, bucurie
Dafin: coroana poeţilor
Ce se ascunde în spatele comerţului cu flori şi cum ajung ele în pieţele şi florăriile orădene, constituie o afacere nu tocmai curată, căreia reporterii noştri au reuşit, după o investigaţie asiduă, să-i dezlege misterele.

 

Înainte de Revoluţie ,Oradea era unul dintre oraşele care avea sere proprii de flori. După 1990, fostele sere de stat au fost transformate în societate comercială.  Firma S.C. ORSER S.A, deşi nu avea concurenţă în zonă, datorită managementului defectuos, a ajuns aproape de faliment în ultimii ani. Ea a fost făcută cadou, pe bani de nimic şi în condiţii scandaloase, unei „cliente” a partidului de guvernământ, Maria Schutz, care a pus mâna şi pe serele de la Codlea. În aceste condiţii, Bihorul a rămas fără un producător semnificativ de flori. Totuşi, pieţeşe şi florăriile oraşului sunt pline de zeci de feluri de flori. Cum este posibil acest lucru?
Marius Filip, patronul unei firme care este profilată pe importul şi vânzarea en-gros a acestei mărfi delicate, a acceptat, în exclusivitate pentru Gazeta de Oradea, să dezvăluie câteva din misterele afacerilor cu flori din partea de vest a ţării. Potrivit sursei citate, producţia internă de flori este insesizabilă.

Traficanţii din vest

Dar, în schimb, prosperă cei care aduc flori prin contrabandă de la vecinii noştri de dincolo de Borş.
„Reţeaua de traficanţi de flori este foarte bine organizată! Unul din cei mai tari contrabandişti e din Arpăşel. Acesta merge de două ori pe săptămână în Olanda cu microbuzul şi aduce cantităţi mari de crini, iris şi trandafiri, pe care le comercializează la preţuri foarte mari. Totuşi, el vinde aici florile cu 10% sub preţul de producător. Ca el, mai sunt câţiva «angrosişti», care aduc flori din Ungaria. Dar pe lângă ei, sunt zeci de mici traficanţi, care vin cu portbagajele burduşite. Bineînţeles, nu au acte pentru marfă şi nu plătesc taxe vamale. Se înţeleg cu vameşii. Sunt şi unguri care aduc flori, le vând şi cumpără din Oradea alimente.
Majoritatea celor care fac trafic cu flori nu trec prin Vama Borş. Dar vin totuşi şi pe aici, în zilele de marţi şi vineri, la căderea nopţii.
 Cel mai intens trafic se face prin vama Salonta, lunea şi joia. Contrabandiştii vin cu maşinile pline de flori, iar pe factură este trecută o cantitate infimă faţă de cea existentă în maşină. Taxele vamale sunt de 24-45% din valoarea mărfii, astfel că e preferabil să dai şpagă la vameş. Într-un portbagaj de automobil încap flori de 70-80 de milioane de lei.
Cele mai cerute flori sunt trandafirii, anturius sau streliţia. Pe lângă acestea, se mai aduc însă şi garoafe, trandafiri, gerbera, crini imperiali, irişi, ş.a.m.d..
Se face contrabandă inclusiv cu ambalajele de flori, vopsea, sârmă specială –  este o industrie foarte bine organizată.
În Oradea sunt doar două «en gros-uri» de la care se pot cumpăra flori la preţuri accesibile. De la aceste firme, pieţarii cumpără însă doar de două ori pe an, de 8 martie şi de Sfânta Maria. În rest, cumpără «la negru» de la contrabandişti. Cele mai bune vânzări se fac de sărbători, precum şi la începerea sau la terminarea şcolii.
De cele mai multe ori, cei care vin să cumpere de la angrosişti nu trec adaosul comercial în acte. Pe factură sunt înscrise cantităţi mai mici decât sunt de fapt în realitate. Comercianţii cu amănuntul cumpără firul de trandafir cu 8.000 de lei, iar în piaţă îl vând cu 30.000-40.000 lei, gerbera o iau de la «en gros» cu 10.000-11.000 lei şi o vând cu 20.000 lei, ş.a.m.d..
Din această afacere se poate câştiga, la negru, între 60milioane-80.milioane pe lună. Sunt mulţi care s-au îmbogăţit din traficul cu flori! 90% din ce se vinde pe piaţă este adus fără acte, pe lângă vamă”– afirmă omul de afaceri orădean. Am făcut un raid prin câteva pieţele oraşului, pentru a verifica adevărul celor de mai sus.
În Piaţa Decebal, gerbera costă 20.000 lei un fir, crinul regal este 120.000 lei firul, trandafirul variază între 20.000-30.000 lei, streliţia costă 150.000 lei firul, anturium-100.000- 120.000 lei firul. Cele mai cerute flori sunt gerbera, ne-au spus vânzătorii de la tarabe, care s-au plâns că în această perioadă piaţa merge foarte slab, cele mai bune vânzări se fac la sfârşit de săptămână, când se fac nunţi, la început şi la sfârşit de an şcolar, şi de sărbători. Cei pe care i-am întrebat au recunoscut că florile sunt aduse din Ungaria. În ce condiţii, pe clienţi nu prea îi interesează. Ieftine să fie, şi frumoase! Poftiţi la flori de contrabandă!

Ioana Mada

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.