Biroul pentru Protecția Animalelor a dovedit prin activitatea sa ineficientă, că este de o ignoranță ruptă din filmele de groază. Nepăsarea autorităților ucide cu sânge rece animale care cu fiecare respirație sunt mai aproape de a fi prinse în mâinile oamenilor cruzi, lacomi, pe care nimeni nu îi pedepsește. Sunt zeci de probleme pe care oamenii le semnalează la care Poliția Animalelor ridică din umeri. Acolo unde sunt prezentate dovezi, autoritățile se fac că nu există. Acolo unde un animal este abuzat, dar nu este pe moarte, se amendează sesizarea pe motiv că nu este o urgență. Unde se înființează adăposturi ca ciupercile după ploaie, organele competente nu se autosesizează pentru a face controale regulate, iar animalele mor pe bandă rulantă, plătind cu prețul vieții incompetența crasă a polițiștilor care nu își fac datoria.
În frunte cu comisarul Lavinia Moșuț, sunt încadrați la Biroul pentru Protecția Animalelor 7 polițiști care au eșuat la capitolul competenței. Zeci de oameni își povestesc experiențele care i-au dezgustat în ceea ce privește interacțiunea cu Poliția Animalelor. Așadar, nu este vorba despre o situație neplăcută sau două, ci sunt zeci de oameni în fața cărora autoritățile și-au demonstrat cruzimea.
Din categoria adăposturilor apărute care își desfășoară activitatea postând frumos pe rețelele de socializare, dar care ascund mocirla din spate, face parte și cel pe care l-a înființat Marius Blaga. Acesta ține câini într-un spațiu, sub motivația de a-i salva și de a-i ajuta, când de fapt motorul care pune în funcțiunea toată activitatea grotească este lăcomia.
O persoană care a dorit să își păstreze anonimatul, a lăsat în responsabilitatea lui Marius Blaga un câine pe care îl salvase de pe străzile clujene. Aceasta îi plătea, pentru adăpostirea câinelui, o sumă de bani pentru care nu primea bon fiscal și îi asigura de asemenea și hrana. Scopul pentru care lăsase câinele la adăpostul lui Marius Blaga era că se afla în mijlocul unei mutări și avea nevoie să se instaleze în noul domiciliu, urmând ca apoi să ia și câinele. Ceea ce s-a întâmplat însă din momentul în care câinele a ajuns în posesia lui Marius Blaga este cel puțin revoltător și crud.
Un alt câine, agresiv și de talie mare, a ajuns să fie nesupravegheat și într-un moment de brutalitate pe care nu l-a împiedicat nimeni, a omorât câinele persoanei pe care l-a lăsat în grija lui Marius Blaga. Povestea nu se încheie aici, pentru că atrocitatea abia acum începe.
Marius Blaga nu a anunțat persoana care i-a încredințat cățelul că acesta a murit timp de două săptămâni. Mai mult decât atât, în tot acest timp, Blaga asigura stăpânul patrupedului că acesta este în siguranță, că este bine. A anunțat cu toate acestea moartea câinelui la insistențele unei alte persoane, în niciun caz din proprie iniațiativă, urmând să livreze nu o veste proastă, ci un adevărat șoc.
Atunci când stăpânul câinelui i-a comunicat că ar fi vrut să îl ia acasă chiar și mort, să îl îngroape într-un mod respectabil și onorabil, Marius Blaga i-a spus tăios: „Dacă vrei ți-l dezgrop”.
Întâmplarea a ajuns pe rețelele de socializare, însă nicio autoritate nu s-a autosesizat să îl verifice pe Marius Blaga cu toate că sute de oameni au reacționat indignați. Deși la mijloc este vorba de bani nedeclarați, despre o întâmplare care a costat o viață, despre minciună și înșelătorie, acesta a scăpat nepedepsit.
Criticii ar putea spune că este vina persoanei că nu a făcut o sesizare, dar alte întâmplări demonstrează cum această acțiune este inutilă, căci Poliția Animalelor rămâne rece la strigătele de ajutor ale oamenilor.
De exemplu, în data de 27 august, Ema B. scrie pe grupul de Facebook „Protectia Animalelor Cluj”:
„ Am sunat la poliția animalelor Cluj și bineînțeles că nu răspunde nimeni”.
Pe același grup o altă persoană, Beatrice T. relatează cum a văzut plimbându-se în Baciu un asiatic cu o pisică moartă atârnată de rucsacul său. Făcea semne oamenilor pe stradă că urmează să o mănânce, iar apoi râdea într-un mod înfricoșător. Aceasta mai povestește și cum a sesizat întâmplarea la Poliția Animalelor care i-au răspuns că știu de aceste nereguli dar nu au ce să facă doarece toți asiaticii arată la fel, așadar vinovatul nu poate fi identificat.
O altă întâmplare relatată de Andra D. instigă la și mai multă revoltă. Un cetățean a văzut un cal abandonat pe un câmp în zona străzii Soporului. Calul era la pământ, în stare critică, slăbit și neîngrijit. Tânăra care a povestit situația a sunat la Poliția Animalelor să sesizeze acest lucru și a cerut disperată ajutor. Până în momentul în care autoritățile au ajuns, calul a reușit să se ridice cu greu, deși din starea lui se putea observa cu ușurință că nu este îngrijit și în perfectă stare de sănătate. Andra D. pentru sesizarea acestei nereguli a primit amendă 2000 de lei, pe motiv că nu a fost o urgență reală. Colac peste pupăză sau mai bine spus cireașa de pe tortul putred a fost că unul dintre polițiști i-a spus că dacă tot dorește să ajute, mai bine să ajute oameni.
Amenzile aplicate din pură inconștineță nu se opresc aici. O altă persoană descrie cum a văzut o pisică în jurul blocului că facea periodic pui. La un moment dat aceasta a luat puii pentru a-i vaccina, deparazita și pentru a le găsi o casă și un stăpând care să-i adopte. Apoi a vrut să ia mama puilor la veterinar să o sterilizeze, astfel încât să fie redus numărul de pisici ale străzilor din Cluj. Sterilizarea animalelor de pe străzile clujene este mai mult decât recomandată, în contextul în care adăposturile sunt pline și acest lucru poate opri înmulțirea animăluțelor pentru a nu duce o viață grea și cruntă.
O vecină s-a opus pentru sterilizarea pisicii, deși nu era stăpâna ei, motiv pentru care tânara care a și relatat întâmplarea a apelat la Poliția Animalelor. Aceștia s-au prezentat la fața locului și i-au spus tinerei că dacă mai deranjează liniștea publică va primi amendă. Ba mai mult, i s-a spus că nu poate steriliza pisica deoarece nu prezintă nicio dovadă că aceasta este a străzii și nu are de fapt un stăpân. Explicația tinerei a fost coerentă și justă: „Din moment ce nu are un carnet de sănătate sau cip un animal de afară, este considerat animal fără stăpân”. Aceasta a fost avertizată că va fi sancționată conform legii nr. 60, adică pentru deranjul liniștii publice. Amintim că, după cum relatează autoarea postării, cea care s-a revoltat și a devenit vocală a fost vecina ei.
Așadar, tragem linie și vedem concret cum au contribuit în mod precis autoritățile: Un câine moare într-un adăpost și vinovatul nu pățește absolut nimic, nu este sancționat sau verificat. Un cal leșinat pe câmp dacă se ridică până vine poliția înseamnă amendă pentru că nu este o urgență reală. O pisică care trebuie sterilizată nu poate fi, deoarece poliția consideră că este 1) un deranj public și 2) ilegal, deoarece tânăra nu a putut justifica ca pisica care stă de ani de zile în fața blocului nu are stăpân. Oamenii sună să facă sesizări dar nu răspunde nimeni. Un asiatic se plimbă cu o pisică moartă agățată de rucsac, iar Poliția Animalelor se face că plouă.
Competența Biroului pentru Protecția Animalelor este zero barat, iar acest lucru este demonstrat de fiecare om care trece prin interacțiuni neplăcute, amenzi nemeritate și lipsa de acțiune acolo unde animalele ar trebui protejate.
nimic nou sub soare. institutii de forma, legi de forma, forma fara fond! statul asta NU exista, pur si simplu…